Проф. Вълчева: Решението за отпадане на таксите във ВУЗ е популистко

Равният достъп до образование се дава с кредитиране, убедена е тя
6 фев 2024 10:42, Анисия Иванова
24

Идеята на правителството да премахне таксите за студентитe крие много недостатъци. Това се казва в официална позиция на синдикат "Висше образование" към КНСБ.

"В закона са заложени няколко начина, които са изключително гъвкави и дават възможност да се удовлетворят желанията както на бизнеса, така и на държавата, а в същото време да влязат и в нуждите на студентите и докторантите. В закона сме заложили няколко норми, които за последните 5 години са успешно работещи и дават резултати. Според нас решението на правителството е неподготвено, не в контекста на закона и e популистко", заяви проф. Лиляна Вълчева от синдикат "Висше образование" към КНСБ в студиото на "България сутрин".

Част от аргументите на правителството за премахване на таксите на студентите бяха, че по този начин се дава равен достъп до образование на всички.

"Равният достъп се дава с кредитиране. По цял свят кредитирането на студентите дава равен достъп до висшето образование", каза проф. Вълчева в ефира на Bulgaria ON AIR.

По нейни думи за последните 3 години висшите училища са ощетени с над 320 млн. лева.

"Брутният вътрешен продукт расте, но средствата за висше образование намаляват от 0.75 на 0.6, което формира щета около 326 млн. лева. Трябва да следваме ръст на парите за образование, както е в Европейския съюз. Няма актуализация на средствата за висше образование, а даже намаляват", алармира проф. Вълчева.

Тя поясни, че в много от висшите учебни заведения стипендията за успех е достатъчна да покрие таксите за обучение на студентите.

"Ако таксата за обучение излиза по 50-60 лева месечно, то стипендията му е минимум 120 лева. В доста висши училища не се усвояват напълно средствата дадени за стипендии, а редовно отчитат преходен остатък", разясни гостът.

По нейни думи в последните три месеца правителството е събирало работна група, в която са били коментирани множество теми, свързани с висшето образование, но темата за отпадане на таксите не е била повдигана.

"Нито дума не се коментираше там за таксите. Говореше се за 3-годишен бакалавър, за профила на висшите училища. Това изведнъж бе изненада за ректорите и за нас. Ако това е изговорено някъде на ухо, не е добър ефектът", каза още представителят на синдикат "Висше образование".

Проф. Вълчева е категорична, че парите за висшето образование не стигат, а дори в момента държавните пари, необходими за отпадане на таксите, не съществуват.

"Тези пари в бюджета ги няма. Всички знаем, че в бюджета има заделени едни 375 млн. лева по политика по доходи, но те вече дори не са толкова, те са 268 млн. лева. На нас ни трябват 7 млн. лева за увеличение на академични състав на заплатите - казват "Нямаме". Трябват ни 38 млн. за новите заплати на служители с висше образование - няма. Изведнъж няма пари за спорт на студентите, няма пари за коефициентите по професионални направления, няма пари дори за по комплексната оценка за качество на обучение", заяви още гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Синдикатите преди 2 месеца
Трябва да се борят за увеличение на работната заплата, условия за труд, повишаване на платената отпуска, безплатна медицина. Тук обратното, само кинти да прибират в джобчетата. Един познат, платена форма, стана висшист като се яви три-четири пъти. Като го питах какво учат - къде ще е поредната сбирка. Накрая му дадоха десетина листа да научи наизуст, и готово. Роди се поредния учен.
20
0
 
3
 
! Отговори
Защо? преди 2 месеца
Защо синдикалистката не се занимава със синдикални дела и да направи нещо за мизерните заплати на преподавателите? Каква и е работата да се меси в таксите и да застава против интересите на хората, които нямат пари за изпратят децата си да учат?
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Следващата стъпка е като се поканят студентите от УНСС без да са се вясвали да си получат и дипломата.
18
0
 
7
 
! Отговори
Гадняр преди 2 месеца
Е как пък нещо не ви хареса ? Много е хубаво, че таксите ще отпаднат. За да се повиши качеството на образованието, огромният брой професори и доценти трябва да си актуализират програмите и да бъдат по-взискателни на изпитите !
17
1
 
2
 
! Отговори
доц. Лисичков преди 2 месеца
Хубавите студентки може ли да си плащат в натура?!
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да въведат такси за поправителни сесии и преподавателите да бъдат стимулирани финансово от тях и да им се отчита + за скъсани студенти. Едно време от поток над 100 човека имаше изпити, които бяха вземани от единици, но не повече от 10 човека на първо явяване. Така няма и да се дават толкова стипендии на ксероксни лаатерни, които нищо извън учебника не могат да пресъздадат. Дори задачите които решават са сведени до вече решавани, а трябва да има и отворен тип, за да се види дали този човек мисли.
15
0
 
7
 
! Отговори
Всичкото професор преди 2 месеца
Е учило безплатно и сега лъжат студентите че ги учат нещо щото ако ги научат професорите ще останат без работа а младите като се изучат ще отидат на запад Кравата не суче от телето
14
1
 
9
 
! Отговори
Инж+ преди 2 месеца
Няма угодия!!! Ако има такса - защо има такса? Ако няма такса - защо няма такса?
13
3
 
9
 
! Отговори
sante_dog преди 2 месеца
А защо просто не се дава стипендия (достатъчна да покрие таксата) на най-добрите 5-10%. Така който е влязъл да учи, ще има тази възможност, който не е - ами да си плаща, респективно да не се пилее ресурс за някой дето ще размисли след година. Както и това да се случва само за приоритетни специалнсоти. Очевидно нямаме нужда от толкова много юристи завършили ЮЗУ...
12
3
 
12
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 2 месеца
Не може да се прави сравнение с безплатното образование в някои д-ви от ЕС,защото в някои от тях като не отидеш на упражнение,не си вземеш изпита и след поправката изхвърчаш.Нищо не е базплатно,защото това се плаща от всички работещи.И защо всички ние трябва да издържаме хора,които са се записали не за да учат,а заради едната диплома?Какви отговорности ще имат студентите и кой ще следи за тях?И защо всички висши у-ща станаха университети,след като думата "университет" има съдържане?
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много инжинери като Тиквата - а у РъБъ нито кола има нито айфон нито телевизор :)))
10
3
 
11
 
! Отговори
ДАСКАЛ ГЕНЧО преди 2 месеца
ТРЯБВА ДА СЕ СПРЕ:1. УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ДЪРЖАВНАТА ПОРЪЧКА. 2. ДА СЕ РЕДУЦИРАТ УНИВЕРСИТЕТИТЕ.3 ДА СЕ ВЪРНЕ 4,5 ГОДИШНОТО ОБРАЗОВАНИЕ КЪДЕТО ВСИЧКИ БЯХА МАГИСТРИ.4.ДА СЕ ПОДОБРЯТ УСЛОВИЯТА В ОБЩЕЖИТИЯТА.5. ДА СЕ ПРЕМАХНЕ ПЛАТЕНАТА ФОРМА ,ЗАЩОТО С НЕЯ ВЛИЗАТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СЛАБАЦИ.6. ДА СЕ УВЕЛИЧАТ СТИПЕНДИИТЕ НА СТУДЕНТИТЕ.7 ПРИ БЕЗПЛАТНО ОБРАЗОВАНИЕ, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДОГОВОР, ТАКА КАКТО БЕШЕ ПРЕДИ 89Г.8. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НОВИ УЧЕБНИ ПЛАНОВЕ И ВРЪЩАНЕ НА ВЪНШНИТЕ ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ ПРОИЗВОДСТВОТО
9
0
 
11
 
! Отговори
ДАСКАЛ ГЕНЧО преди 2 месеца
ОТ ОТДАВНА НЯМА ВЕЧЕ ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ В БЪЛГАРИЯ. Университетите се превърнаха в печатница на дипломи и бълване на безработни оставащи в София, защото куцо, кьопаво и сакато иска да е студент в София. От онова образование преди 89г не остана нищо. Произвеждаме БАКАЛАВРИ които нищо не знаят защото хорариума е толкова орязан, че нищо не се получава. Появи се "МАГИСТЪР" нещо коетосе обучава по бакалавърски програми , слушани вече веднъж и става нито риба нито рак. Въобще пълен крах. Върнете стара
8
6
 
11
 
! Отговори
Mitaka преди 2 месеца
Меко казано е нелепо в Германия образованието да е безплатно, в България да струва за някои неща хиляди левове на година.В Германия даже вече май и стипендии им дават изобщо за много хора е по-лесно да идат там да учат от колкото в БГ, което не би трябвали да е така,Безплатно образование, да се оправи качеството на самото образованиек, да се ремонтират и ако трябва строят общежития, може би дори и стипендии, за тези които заслужават или имат нужда.Иначе хептен никой няма да иска да седи
7
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Гошо, образованието ни никога не е било на световно ниво! Нито един нобелов лауреат! Нито едно смислено изобретение(освен чушкопека). Хайде да стига с това самозалъгване и замазване на очите. 89та като падна режима и избягаха 2 милиона души... заработиха като миячи на чинии.... защото не се вписваха в държави с качествено образование!
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трябва да е безплатно за можещи деца. Много трудно беше за родителите ми да ме издържат едно време. Но си плащаха държавните такси. Сега пак си давам сметка как държавата ми дърпа по хиляда лева и нагоре осигуровки и данъци всеки месец. И тези пари ги крадат по здравни каси и пътеки. Държавата прибира достатъчно пара за безплатно образование и здравеопазване, ама много обичат да пренасочват парите в частни джобове. Не разбирам кой и защо е против? За да се образоват само богатите ли?
5
2
 
20
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
Не знам колко е професор и кога е станала, но по времето на бай Тошо нямаше такси и образованието беше на световно ниво. Така че печелбарството в образованието не е гарант за качество.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 1, и как се краде от някой, който не генерира приход? Хайде стига смешки, че е вторник все пак! Има време до петък!
3
6
 
11
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 2 месеца
Да, да, да! Кредитиране за това ниско качество... Хайде моля! Плаща се за образование, за което си струва! Като си вдигнете качеството е редно да искате пари! Сега и за безплатно не се класирате! Няма университет в топ 500 в България! Преди да философствате е редно да се засрамите!
2
3
 
13
 
! Отговори
Дърта ялова кучка преди 2 месеца
Завист , че парите от таксите на студентите са отивали за нейните любовници.