БСК: Таксите да останат до реформата на висшето образование

Бизнесът настоява за промяна в качеството на обучение
20
БСК: Таксите да останат до реформата на висшето образование
Снимка: БГНЕС

Според Българската стопанска камара (БСК) преди да бъде извършена сериозна реформа на сектора на висшето образование в България, която да доведе до промяна на качеството на обучение, не следва да се променя настоящият модел на финансиране на висшите училища. Това се казва в становище на Камарата по относно предложението за премахване на таксите за обучение в държавните висши училища. Становището е публикувано на интернет страницата на БСК и е адресирано до министъра на образованието и науката Галин Цоков.

Според БСК промяната на модела на споделено финансиране на обучението на студентите води до прекратяване на досегашната мотивационна политика за кандидат-студентите да кандидатстват в приоритетни професионални направления и защитени специалности, за които не се заплащат такси за обучение и които са важни за бизнеса и работодателите. Сред тях са: машинно инженерство, металургия, горско стопанство, отделни специалности в транспорта, хидростроителство, материали и материалознание, химически и физически науки и т.н. В тези направления има по-малък интерес от страна на кандидат-студентите, защото са трудни за изучаване и изискват по-големи усилия от тяхна страна, а в същото време такива специалисти са необходими за цели сектори на икономиката, посочват от Камарата.

Според БСК, ако бъде приет принципът за пълно и общо премахване на таксите за всички професионални направления и специалности в държавните висши училища, основният поток от кандидат-студенти отново ще се насочи към масовите специалности (икономика, администрация и управление, право) и така ще се обезсмисли Наредба за условията и реда за заплащането на разходите за обучението на студенти със сключен договор с работодател. Чрез нея бизнесът има гъвкавост да финансира приоритетно нуждите си за специалисти, които отделните работодатели или икономически сектори преценяват, че не достигат, напомнят от работодателската организация.

Освобождаването от такси за всички студенти на общо основание (без подоходен критерий) няма как да се възприеме като социална мярка, смятат от БСК. От организацията предлагат да се увеличи броят на студенти и докторанти, които получават финансова помощ от държавата чрез механизма на стипендиите. Може да бъде сериозно увеличен и размерът на стипендиите за студенти от социално слаби семейства. БСК обаче смята, че увеличеното бюджетно финансиране със стипендии следва да бъде обвързано с договор да работят поне 5 години в българската икономика след завършването си. Според Камарата при поемането на таксите и създаването на общо и равно безплатно висше образование за всички, това не може да стане и немалка част от тези студенти не остават да работят в българската икономика, въпреки че обучението им е финансирано от българските данъкоплатци.

Според БСК би било целесъобразно социално слабите студенти и докторанти да бъдат подпомагани за режийните им разходи по време на обучението им, които съставляват по-съществена част от техните общи разходи. Увеличаването на размера на стипендиите за студенти и докторанти ще допринесе за получаването на високи резултати по време на учебния процес и повишаване на качеството на обучение, смята от Камарата.
Според БСК по-правилно е държавата да обмисли как да направи по-атрактивен и популярен модела на студентско кредитиране, който действа над 10 години, така че той да стане масов.

В предложения вариант на отпадане на таксите, без да се направи преди това реформа, свързана с качеството на преподаването, ще се стигне до девалвиране на дипломите за висше образование, посочват от БСК.
Освобождаването от такси ще повлияе върху цялостната пазарна ситуация на търсене на висше образование у нас, което ще рефлектира върху работата на частните висши училища, изтъкват от БСК и прилагат становище по темата на члена на Камарата – Международното висше бизнес училище.

"Пълното отпадането на таксите за т.нар. "докторантура" е категорично нежелателно. Това ще доведе до девалвация на всички научни титли и надпревара на университетите да направят докторант всеки магистър, за да запълват бройки", посочва в становището си БСК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: образованиеБСК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
в гърция такси няма
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ОБРАЗОВАНИЕТО Е БИЗНЕС, БСК ТРЯБВА ДА БЪДАТ ОСЪДЕНИ ЗА НЕЛОЯЛНА КОНКУРЕНЦИЯ
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НИКОЙ НЕ Е ДЛЪЖЕН ДА ОСИГУРЯВА ЕВТИНИ РАБОТНИЦИ НА 2-3 РАБОТОДАТЕЛСКИ ОРГАНИЗАЦИИ В БЪЛГАРИЯ.
16
0
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 месеца
Образованието е бизнес, БСК да излязат от комунизма и да престанат да торпилират бизнеса с първобитни лозунги.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НЯМА ДА ИМА РЕФОРМА НА ОБРАЗОВАНИЕТО ПОД ДИКТАТ НА БИЗНЕС АСОЦИАЦИИТЕ.
14
0
 
8
 
! Отговори
7 преди 2 месеца
Не само че трябва да отпаднат , но и всички студенти да получават минимална стипендия , а за висок успех над 4.50 да им се дава бонус !Също да се направи нещо съществено за младите семейства -нисък лихвен процент на кредит за жилище,по-голяма помощ за дете и пр.Както и за пенсионерите с ниски и средни пенсии!Това са двете групи ,които държавата следва да подпомогне-младите и най-старите!
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Премахване на таксите и закриване на менте университети, които работят само за да печелят пари. Така ще се получи реформата.
12
1
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 2 месеца
В БГ училищата двойката е забранена оценка.
11
0
 
7
 
! Отговори
Тъй, де! преди 2 месеца
За днешното състояние на образованието основна вина носят Д. Вълчев и Кр. Вълчев! Първият разваляше седянката на учителите с Орешарски, а вторият като "голям икономист" измисли формулата " Парите следват ученика/студента"! Виждаме и тоталният провал с матурите. Преди година-две из телевизиите обикаляше една девойка, която единствена от випуска си имала 100 точки на матурата по БЕЛ. През 2008 г. когато тези изпити се проведоха за пръв път стотици бяха младежите със 100 т.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо давате думата на враговете на населението и работещите? Демокрацията означава народът да контролира картелите на бизнеса, да ги ограничава в алчността им и вредното им действие върху държавата. Нека да си гледат бизнеса, да не се бъркат в държавата и да искат пари от държавата и да пречат на студентите и работещите. Гръцките студенти протестират сега срещу откриването на частни университети.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От толкова реформи се оказа че завършващите гимназия са неграмотни, същите с висше образование/с такси, без такси/, ще станат ли по грамотни.:))
8
1
 
11
 
! Отговори
Рррррр преди 2 месеца
Махайте таксите, вашта ..... ***. 500лв. на семестър (1000 за година) за редовно обучение - държавна поръчка в ТУ. После искате да стоят младежите в България, деца да раждат и пр. А ония от БСК, нихната мммм....ица, ще внасят работници от тайланд, виетнам, вместо да вдигнат заплатите на българските работници; да си затварят плю..валниците. Гъбясаха фирмаджиите и държавата от пари от износ на оръжие, горива, жито, електроенергия, а за децата им се свиди. Вашта ....
7
0
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Проблемът в България също е, че няма Стажове във фирми след обучението, всичко е фиктивно.
6
2
 
10
 
! Отговори
Парадокс Бг преди 2 месеца
Проблемът в българските университети е, че биват допускани да завършат пълни некадърници! Докато на Запад завършват едва 30% от постъпилите! Може да учиш 4 години на Запад и да не ти дадат последния изпит, така 4-те години учене ти изгарят като загуба на време, докато в БГ им пишат една 3-ка и почти всички завършват.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бизнесът да инвестира в конкретните специалности с техника, лаборатории и/или да осигури стажове! Даже и през социализма студентите заработваха пари на бригади. Без плащане няма как. Хайде внесете си чужденци, да видим колко ще дойдат и колко ще проговорят български.
4
2
 
1
 
! Отговори
Уточнение преди 2 месеца
Трябва да се прави разлика между таксите за обучение и семестриалните такси. Плащате семестриалната такса в началото на всеки семестър. Състои се от вноски за възможни административни разходи и други услуги като семестриален билет. Семестриалната вноска трябва да бъде фиксирана задължителна вноска.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-добре е не таксите да махнат, а половината университети които бълват ненужни висшисти, които мятат сълфетки 4-5 години,харчат парите на мама и тати, огромните дотации от държавата и накрая стоят безработни в къщи да ги дондуркат до 45 годишна възраст,пък и не може всички да са началници,държавата трябва да произвежда толкова висшисти колкото са и нужни.
2
0
 
5
 
! Отговори
Истината!!! преди 2 месеца
Общите такси за обучение в Германия бяха напълно премахнати още през 2014 г.!! Само в частните университети има такси за обучение или доставчици на курсове за дистанционно обучение!!!
1
3
 
6
 
! Отговори
Ядосан преди 2 месеца
Махайте таксите за университетите! В Германия Няма такси за университетите, не ви ли е срам?!!!!

Спонсорирани публикации