—м€ната на снимката на »вана в социалната мрежа е положителен знак?

ѕсихолог: ћного от тийнейджърите имат потребност да изб€гат
27 фев 2024 09:09, јниси€ »ванова
81

»здирването на 17-годишната »вана √еоргиева от ƒупница продължава. “€ е в неизвестност от четвъртък. ƒиректорът на училището об€ви, че от около месец »вана про€в€вала нетипично поведение, напускала часовете и влизала в стаите на други колеги.

"јко приемем, че е б€гство и не ѝ се е случило нищо лошо, това е типично поведение на б€гство. Ѕ€гство от реалността, от неспособността да се справи с предизвикателствата. јко това е здрав човек, който е навл€зъл в пубертетските години, това не е нетипично. ћного от тийнейджърите имат потребност да изб€гат", коментира психотерапевтът Ќики ћарков в студиото на "Ѕългари€ сутрин".

ѕо думите му б€гството, макар и неадаптивен механизъм, е начин, по който хората се справ€т с проблемите: " олкото по-малък набор има за справ€не - социални умени€, комуникационни умени€, подкрепа, толкова по-веро€тен става сценари€т за б€гство".

ќще по темата
—м€ната на профилната снимка на »вана в социалната мрежа веро€тно е знак, че т€ е добре, см€та ћарков.

"ћожем да погледнем позитивно. ѕри подобни случаи, с млад човек, най-веро€тно би се обърнал към н€кой познат, при който да отиде. —транстването в самота не е лесна задача. ‘актът, че €кето е останало, говори, че възможните сценарии са два - или е срещнала подкрепа, или нещо се е случило. ћоментът със см€ната на профилните снимки ни говори, че ако т€ има достъп до профилите си и от не€ се случва това, но т€ не възобнов€ва контакта, означава, че бунтът е на по-сериозно ниво. ќзначава, че т€ не желае да се върне", анализира гостът.

ѕред Bulgaria ON AIR психотерапевтът посочи и друг възможен сценарий, според който »вана да се опита да демонстрира поведение.

—поред ћарков възрастта на »вана предполага пром€на в поведението ѝ, тъй като това се случва при повечето тийнейджъри, а родителството е една от най-сложните задачи.

"ƒобре е да се говори за отговорност, а не за вина. ѕравилни€т разговор е не къде са се провалили, а какво могат да направ€т родителите. Ѕългарските семейства не получават подкрепа за това как се става родител. ћного често на различието се гледа като проблем. јко детето е диагностицирано, това дава различен прочит. “огава отговорността се разпредел€ между терапевта и родителството. ¬секи се сблъсква с жестокостта на децата. “о е част от израстването на всеки", каза психотерапевтът.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


81
ќще по темата: ƒупница»ванаBulgaria ON AIR
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
73
0
 
1
 
! ќтговори
‘утбол, 2024 преди 1 месец
ƒори и три да са срещу нас с г-н –усинов, едва ли ще имат шансове. «ащото, ако ни побед€т, той н€ма да им плати заплати. Ќо пък, ако играем честно, ще си намерим и трети. “ака си е по-истинско. 3-*** на три. «агубилите черп€т. “ака е във футбола. ¬ политиката са иначе нещата. “ам само се карат и дори се би€т. «а см€х стават на хората. ’айде —»Ѕ»Ћ≈. ¬јЋ≈– ј“ј —» ≈ ѕ–ќ—“ќ ¬јЋ№ќ. ѕ–»я“≈Ћ.
72
0
 
1
 
! ќтговори
»граджии преди 1 месец
— г-н –усинов сме € играли играта. “ой да им подари една футболнаторка, за да си игра€т сексапилните му служителки, когато н€мат клиенти. јко пък има, ни ес него ще им € вземем. јми, т€ е само една. ƒвама срещу три ще им € играем. јко пък, съвсем случайно ни побед€т, ще им ги изибграем и покажем ръчениците.
71
0
 
1
 
! ќтговори
ћилиардер преди 1 месец
 олкото и коментари да ми три€т мисирките, модераторките и гербаджийките от ƒнес, просот н€мат парите, с който да ми изл€зат. ѕросто така съм научен, че корупци€та има две страни. ≈дна, ко€то дава, и друга, ко€то взема. “ака са нещата с тези , които ги убиват, като Ќотариуса им, коит изобщо не е никакъв Ќот€риус. јз пък, изобшо не давам. „ист съм като момина сълза.  олкото и да им се иска за изкарат по-черен от д€вола. ¬ писането, см€тането и мисленето са ми силите. ƒори с две висши образовани€.
70
0
 
1
 
! ќтговори
ћилионер преди 1 месец
’ј…ƒ≈ —»Ѕ»Ћ≈, ¬јЋ≈– ј“ј ≈ √-Ќ –”—»Ќќ¬. јми, при€тел си ми е. ѕри това, от най-добрите и истинските. “ова н€ма нищо с политиката. Ќито пък с *** в Ќ им —ъбрание. „≈—“»“ј 2024, г-н ¬јЋ≈– ј.  Ћј–»Ќ≈“»“≈ » ј ќ–ƒ≈ќЌ»“≈. —лед т€х и тези с √ј…ƒ»“≈. јми, обичав си ги българите. Ќ€ма и как да са иначе нещата. “ук съм си роден и израстнал.
69
0
 
1
 
! ќтговори
¬јЋ≈–”— ≈ќќƒ, 1991 преди 1 месец
Ќ≈√ќ¬ј“ј ‘»–ћј Ќј √-Ќ ¬јЋ≈– ј“ј –”—»Ќќ¬ ≈ просто номер 1. «ащото оцен€вам професионалицна, бизнеса и отношевието му към сексапилните му служигтелки. “ой си харесва най-много —“јЌ»—Ћј¬ј.
68
0
 
1
 
! ќтговори
ћилионер преди 1 месец
’ј…ƒ≈ —»Ѕ»Ћ≈, ¬јЋ≈– ј“ј ≈ √-Ќ –”—»Ќќ¬. јми, при€тел си ми е. ѕри това, от най-добрите и истинските. “ован€ма нищо с политиката. Ќитопък с *** в Ќ им —ъбрание. „≈—“»“ј 2024, г-н ¬јЋ≈– ј.  Ћј–»Ќ≈“»“≈ » ј ќ–ƒ≈ќЌ»“≈. —лед т€х и тези с √ј…ƒ»“≈. јми, обичав си ги българите. Ќ€ма и как да са иначе нещата. “ук съмси родени израстнал.
67
0
 
1
 
! ќтговори
Ѕългарин от —еверна преди 1 месец
’айде ¬Ћјƒ» ћарков. ѕей им ги на политиците. ƒано да разберат, че обикновените хора са доста по-важни от т€х и законите, които приемат депутатите и депутатките. ƒори и да си бро€т Ќародните събрани€, в които са били, не могат да разберат, че обикноввените хора ги мраз€т. ƒори и причината за това не разбират. ’ј…ƒ≈ —ќЋќ Ѕј–јЅјЌ»“≈. «а обикновените българи. ксито ѕ–ј«Ќ”¬ј“. ¬јЋ≈.  акво направи ¬јЋ≈– ј ?
66
0
 
1
 
! ќтговори
»нженер - химик преди 1 месец
—ексапхилната —танислава му е най-добрата служитерлка на г-н ¬јЋ≈– јј“ –усинов. “€ го познава почти колкото мен. Ќо пък, не ги разбира химиите колкото нас с него.
65
0
 
1
 
! ќтговори
Ѕ»«Ќ≈—ћ≈Ќ преди 1 месец
јми,у да вдемат да си € вземат тази Ћена ћагдалена тези от парти€та му. Ќе зна аобаче дали той сега е от Ѕ ѕ, √ерб или Ѕ—ѕ на Ќинова. —игурно е шеф на пожарникарите от академи€та ив в —имеоново.
64
0
 
1
 
! ќтговори
—»Ѕ»Ћ≈ преди 1 месец
«— г-н ¬јЋ≈– ј“ј русинов вече ще си говоримна ти. Ќо пък, на сексапилните му служителки ще им говор€ на английски. «ащото ми продават точно това, което искам. “ака се прави Ѕ»«Ќ≈с с ¬јЋ≈– ј“ј. “ой ме познава от над 30 г.  акто и аз него. ƒори и гадни€ ми характер познава. “о, той си е и част от успехите в Ѕ»«Ќ≈—»“≈. ѕ–ќ—“ќ—ћ≈ √» ”„»Ћ» ’»ћ»»“≈. м ’јћѕј–÷”ћяЌ, коготно го показват по телевициите. ƒори и ги знаем повече от ћитьо им –адев на тези от ЅЌЅ. ў≈ »ћ √», ¬јЋ≈– ј. »зобщо не се съмн€вай.
63
0
 
1
 
! ќтговори
Ѕългарин преди 1 месец
«ащо ни идпращат съобщени€ за данъци още преди да е изминала Ќовата 2024. —игурно защото си имат бюджети, а пари в т€х си н€ма и н€ма. јми, ако г-н ѕутин нападне ЅЏЋ√ј–»я“ј Ќ» » Ќ≈ я ƒќ„ј јћ≈ 2025, защо да им ѕЋјўј¬≈ ƒјЌЏ÷» ? ѕ–ј ≈ √-Ќ ¬јЋ≈– ј“ј –”—»Ќќ¬. —јћќ ƒ≈—Ќ»“≈ –Џ÷≈“√≈ ў≈ —» √» ¬ƒ»√Ќ≈ћ. Ќе защото сме нацисти, а просто, за да ги поведем. ’ќ–ј“ј. ј пък, ръчевиците си ги знаем.
62
0
 
1
 
! ќтговори
»кономист преди 1 месец
јми, не съм нито академик, тито пък, опазил ме √ќ—ѕќƒ, министър председател. “е сда толкова нещастни, че разчитат на заплати. јз не сиъм нито на заплата, нито пък на пенси€. Ќека да се чуд€т. ўе им поддкажа. ”правл€вам активи за милиони. «а това не ми тр€бват нито заплати, нито пък пенсии. «а да не им плащам осигугоровки. Ќј ¬јЋ≈– ј“ј ‘ирмата е номер 1. ƒа му ги провер€ват активите. “ой си ги е платил ƒјЌЏ÷»“≈. “е ги изпращат в началото на годината, въпреки, че т€ е чак до декември.
61
0
 
1
 
! ќтговори
2024 преди 1 месец
’ј…ƒ≈ —»Ѕ»Ћ≈, ¬јЋ≈– ј“ј. ўе си ги вдигнем просто десните –Џ÷≈“≈. Ќ» ќ… Ќ»ўќ Ќ≈ Ќ» ≈ ƒјЋ ƒј–ќћ. ƒори и субсидии не получаваме и не разчитаме на никого. ј знаеш ли защо, г-н –”—»Ќќ¬ ? “ака сме научени и възпинати. ј хък, парите и Ѕ»«Ќ≈—»“≈ —» —ј ЌјЎ». ј и никой и нищо, не ше ни ги отнемат.  олкото и да се пунат тези от —”-то и мисирките им на политиците. „≈—“»“ј ¬јЋ≈– ј“ј. ƒжори и
60
0
 
1
 
! ќтговори
‘евпуари, 2024 преди 1 месец
јми, ¬јЋ≈– ј“ј г-н –”—»Ќќ¬ си ми е при€тел. ќт футбола. ј пък, химиите ги знае не по зле от мен. ¬ъпреки, че съм кхн. „≈—“»“ј валерката г-н русинов. Ќа него лично, както и на сексапилните му служителки.
59
0
 
1
 
! ќтговори
ћилионер преди 1 месец
»зрастнал съм със старите футболисти на Ћќ¬≈„. ѕродажници б€ха, но ме направифа футболист. «а което съм им естествено ћЌќ√ќ ЅЋј√ќƒј–≈Ќ.  акто и ти, сигурно на тези от белите. “ака са си нещата във фубтола и в бизнеса. — при€тели и играчи се прав€т. ј пък, за доверието е просто излишно да пиша. ’ј…ƒ≈ —»Ѕ»Ћ≈,. ¬јЋ≈– ј“ј. јми, при€тел ми е.  акто и аз на него. ÷≈≈Ќ»ћ —» ѕј–»“≈. Ѕ€хме студенти и си бро€хме стотинките. ¬ремена се промениха. Ќе си ги броим. —»Ѕ»Ћ≈.
58
0
 
1
 
! ќтговори
Ћитекс преди 1 месец
ўе им дарим, ¬јЋ≈– ј“ј.  акто и на над са ни давали. Ќо пък, нито аз, нито пък ти сме получили нещо даром. «Ќј≈ћ —» ÷≈Ќ»“≈ ѕ–»я“≈Ћё. “ака е сд най-богатите.  огато ги забол€т главитне от мнотго пари, излишнеите си ги ѕ–ќ—“ќ ѕќƒј–я¬ј“.  ј “ќ » “» ћ» ѕ–ќƒј¬јЎ стоки под зебестойността им. «јўќЌќ —» ќ“ ёЌќЎ»“≈ »ћ Ќј “≈«» ќ“ —Ћј¬»я.
57
0
 
1
 
! ќтговори
Ѕ»«≈Ќ—»ћ≈Ќ преди 1 месец
’айде г-н –усинов, ¬јЋ≈– ј“ј. ў≈ »ћ √» »«»√–ј≈ћ –Џ„≈Ќ»÷»“≈. “и с любовницата си, а аз с по-младата ти служителка. јми, нека да ни «ј¬»∆ƒј“. “ова ще ги погуби. ј пък, ние ще си ги пеем и играем, кагто ни спрат тока. аћ», ƒ–”∆Ѕ≈Ќ » —ј » ƒ¬≈“≈.
56
0
 
1
 
! ќтговори
»збирател преди 1 месец
јми, тези от √ерб да си € вземат Ћена. ўом Ѕойко \борисо и  ирил ѕетков се обичат, за си се вземат. “ака е в ≈вропата. √ейовете, които се обичат сключват брлак. ’ората им се сме€т, а те си прав€т сглобките и правителстават. „естита мутро и  ириле. ѕранвете си пранителства, откоито никой не се интересува. ƒори и закони си гласувайте.
55
0
 
1
 
! ќтговори
≈‘–≈…“ќ– преди 1 месец
— г-н ¬јЋ≈– ј“ј —≈ ѕќ«Ќј¬јћ≈ ќ“ƒј¬Ќј. “ой знае, че не съм нито от нотариусите им, нито пък от тези от ¬–јЌя“ј »ћ. просто големи при€тели сме си. ’ј…ƒ≈ ¬јЋ≈– ј. ў≈ “»  ј∆ј јћ». ƒори ин на красивите ти и торкова сексапилтни ще им кажа. ѕ–ќ—“ќ «јўќ“ќ Ќ≈ —ћ≈ ќ“  ” »√≈ »ћ. ј и, което си е по-важно, Ќј— Ќ≈ Ќ» ”Ѕ»¬ј“. ѕросот защото си н€ма защо. ƒобрите хора си се познаваме отдалеч. Ќе съм нито мутра, нито пък от Ѕанк€. Ќо пък, от специалните бившите ни сили съм. ј и, тези от Ќј“ќ Ќ≈ ћќ√ј“.
54
0
 
1
 
! ќтговори
ћ»Ћ»ј–ƒ≈– преди 1 месец
’ј…ƒ≈ —»Ѕ»Ћ≈ јћ». √-Ќ ¬јЋ≈– ј“ј —» ћ» ≈ ѕ–»я“≈Ћ ќ“ Ќјƒ 30 √. Ќие с него си го знаем футбола.  ј “ќ » Ѕ»«Ќ≈—»“≈ Ќ». „≈—“»“ј 2024 ¬јЋ≈– ј. јми, за т€х сигурно си г-н –”—»Ќќ¬. ¬се още се чуд€, защо ви говориш на ¬ие. ¬се пак, това са си доста години.