Родител за извинителните бележки: Никъде в Европа няма такива ограничения

Предложиха компромисно решение и ние отстъпихме, каза Ирина Манушева
13 мар 2024 17:45, Анисия Иванова
40

Учениците ще могат да отсъстват от училище до 15 дни с извинителна бележка от родител. Това обяви министърът на образованието Галин Цоков.

"Есента имаше петиция с искане родителите да извиняват краткосрочните отсъствия на децата си от училище. Много организации я подкрепиха и събра 7000 подписа за един ден. Никъде в Европа и в света няма такива ограничения за учениците", коментира родителят на три деца Ирина Манушева в студиото на "България сутрин".

Предложението получава подкрепа от различни институции.

"Излязохме пред Министерството на образованието и там получихме много подкрепа. Има, разбира се, и редица тревоги. В началото на годината министър Цоков предложи просто да бъдат увеличени датите по семейни причини", обясни Манушева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея трябва да има повече доверие в родителите, че ще пращат децата си на училище.

"Учениците имат право на 3 дни с разрешение от класен ръководител и 7 с одобрение от директора. Разумно е предложението децата да имат право на 15 дни с извинение от родителя и без необходимост от специални разрешения и проучване по темата, тъй като става сложно", каза още гостът.

По темата има много мнения.

"Аз съм подала искане да видим какви са били аргументите за това ние да чуем на 5 март тепърва, че ще има допълнителни ограничения. Чувахме изказвания на директори, някои подкрепиха каузата, учители също казаха, че няма безотговорни родители, които да не си изпращат децата на училище", допълни Манушева.

Предстои да стане ясно кога промяната ще стане факт.

"Предложиха компромисно решение и ние отстъпихме на принципните си, приехме изискванията, но накрая се оказва, че пак родителите са безотговорни. Няма други като българските деца, които толкова да влагат в образованието си", категорична е Манушева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
12
 
! Отговори
Калина преди 1 месец
Никъде в Европа няма такава анархия. Учениците в Холандия могат да отсъстват от училище при изключително извънредни случаи само с разрешение на директора за 1-2 дни.Когато попитаха Силвия Вартан при едно от посещенията й в България Защо дъщеря й не е с нея? Тя отговори изненадана: Тя не може да отсъства от училище!Родители, правите мечешка услуга на децата си.
32
0
 
14
 
! Отговори
До Анонимен 22 преди 1 месец
ох, душичка, само като видя някой да споменава нивото на другите и ми става ясно какво му е "нивото" ;)
31
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къф е тоя родител и в качеството на какъв говори от името на всички.
30
0
 
7
 
! Отговори
Електорато преди 1 месец
Требе да се обгрижи за изборите! Един доход по-малко за личните лекари в столипиново, факултето и по селата с училища.
29
0
 
12
 
! Отговори
до 27 преди 1 месец
Кой лекар ще се съгласи да работи в училище на мизерна заплата?
28
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези родители да отидат във Великобритания и Нидерландия преди да говорят глупости.
27
4
 
22
 
! Отговори
Коки преди 1 месец
Образованието хептен се разхайти!Учебното време е за учене, има си ваканции, а за болните ученици да има, както преди години, училищни лекари!
26
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това са глупости. Как 15 дена,че тя годината ще свърши бе! Трябва да има и ограничение,да не се извиняват преди и след ваканция или празнични дни.
25
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие сериозно ли мислите, че някой, който има пари да заведе семейството си за 3 седмици в Дубай, ще е затруднен да вземе бележка от лекар за детето си? Това не е сериозно.Повечето от родителите (особено при децата в подготвителните групи на детската градина или до IV клас) се нуждаят по няколко дни през зимните месеци когато децата имат леко неразположение или семейни проблеми. Едва ли някой е тръгнал да ги ползва наведнъж тези дни. Защо за 3 неизвинени се спират детските за цяла календарна год?
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В момента дните по семейни причини са 10. Става дума за още 5 дни. Общо 15 за 8 месеца. След като си внушавате, че ще ги ползват за Дубай и 15 дни няма да го има детето - може да се ограничат дните до 2 или 3 дни на месец по семейни причини. Но казуса е много труден за решение. От една страна родителите са затруднени за 1 или 2 дни да ходят за бележка от лекар, а от друга страна лекарите искат минимум 5 лева за бележката. От трета страна е причината да не отсъстват 3 седмици от общо 34 седмици.
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те докато се наканят да го приемат , годината свърши . Но поне от догодина поне в това отношение , нещата ще са с една идея по-нормални
22
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слабо ме вълнуват двойкаджиите в нашето образование. Моите деца са отличници, а аз съм отличен платец на данъци с месеци с петцифрен плосък данък. Кога ще отсъстват решавам аз. По време на грипни епидемии сме на ски в планината. Там е здравето. Мнението на министерството не ме грее, то е на издръжка на нас, топ платците на данъци. Най-красивото- електронните бележки. С 2 реда съобщение по Вайбър уреждаме ски почивката. Мнението на даскали и министерство не ме интересува. Не са ми на нивото.
21
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Никъде в Европа няма и такива заплати. Не случайно България е изобразена в Европа като турска тоалетна." - Това не е "в Европа" а в главата на един расист, ччийто прозорци бяха събаряни многократно от "Близки приятели" ХЕхеххеХЕХЕХхеХхх
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До дедо ви 11 - Ами семейни причини са си? Това, че ти си виждал баша си само уморен след работа или пиян каот кирка на обяд в неделя, а като си имал ваканции си ритал топка на къра, не значи, че всички хра,най-веченормалните, сме били така!
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 17 - Стига с тоя strowman, бе батка ...
18
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 14 - Реалността е, че не всички родители имам отпуски и почивки през "почивните сезони", така че, ако искаме да прекараме НЯКАКВО време с децата си, се налга, да правим така.
17
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нека тези, които не ги кефи промяната да продължат да ходят и да висят пред кабинетите, не са длъжни да се възползват! Те навярно са и същите, които си пращат децата болни на градина и училище, иначе са много загирежени и държат на присъствието в час!
16
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да напомня ли на родителите, че в Холандия, тяхното дете има право, да започне "транзиция" към друг пол на 13 години и те нмат право, да му кажат, да не взима хормони? Така че полека с "ама в Европа е така!".
15
0
 
11
 
! Отговори
Asd преди 1 месец
Хората се покъсаха да взимат бележки от личните лекари да ходят по почивки с децата и явно институциите се съобразяват с реалността. В тая статия предполагам няма да има руски *** са ни обясняват колко сме зле.
14
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според мене е най-добре децата да ходят 15-20 дни на училище през двата срока. На изпитите да присъстват и родителите им за да им дават спокойствие и знания! Работите им да се оценяват от родителите им без мнение на учителя. Всяко дете да получава диплом с оценка по желание на родителите. Нека бъдем демократи и новатори с мисъл за бъдещето.