Свещениците приравнени по заплати с учителите

38.4 млн. лева е субсидията на БПЦ
15 мар 2024 19:06, Петър Бойчев
34
Свещениците приравнени по заплати с учителите
Снимка БГНЕС

Българската православна църква ежегодно получава субсидия от държавата. За 2024 година тя е в размер на 38.4 милиона лева. Другите регистрирани вероизповедания - над 200, също се подпомагат с държавни пари, но в доста по-скромен размер.

В Закона за вероизповеданията е заложена „формула“, по която се изчислява субсидията. Тя е на база на резултатите от самоопределилите се лица към съответното вероизповедание при преброяването на населението по данни на НСИ. За всяко лице, самоопределило се с религията си, се полагат по 15 лева, пише Марица.

Това обаче важи само за тези вероизповедания, които обхващат над 1% от преброеното население, и влезе в сила от тази година. А според последните данни източноправославните у нас са 71% от населението, мюсюлманите са 638 708, католиците ​- 38 709, протестантите ​- 62 852, арменците ​- 5002,  юдеите - 1736, и др.

Определени са и рамки за основните месечни заплати. При свещенослужителите възнагражденията се съпоставят със средните в икономическа дейност „Образование“ и не може да ги надвишават. Ползват се за база данните на НСИ към септември предходната година. Тоест свещениците са приравнени с преподаватели.

За останалите служители на религиозните институции заплатите не бива да надвишават средномесечното възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор. В този случай горната граница на брутната заплата е 2255 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: заплатипоповеучители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
6
 
! Отговори
Професионалист преди 1 месец
А министър Магарев кога ще направи заплатите на българските военнослужещи достойни? Министъра на вътрешните работи го направи,а МО кога?
26
0
 
8
 
! Отговори
До 23 преди 1 месец
Полагат им се субсидии от държавния бюджет, както на православната църква, но получават много по-малко. В текста е обяснено.
25
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Религията е обединявала българите донякъде не съвсем но религизното образование е важно не трябва да го изхвърляме трябва да хо надхраждаме въпреки че се доказахме като народ който руши а не като батод който надгражда
24
1
 
16
 
! Отговори
Ха преди 1 месец
Досега училите никога не са поставили искания за по-добри закони от политиците. Освен това се превърнаха в електорат и преди избори увеличават техните заплати, но напоследък ги лъжат. Така ли ще възпитават и децата?
23
0
 
14
 
! Отговори
А преди 1 месец
Мюфтиите и другите откъде взимат субсидии?
22
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Учителите не са отговорни за упдъка на обществото .Полутиците са отговорни с това което приемат като закони и утвърждаващо се беззаконие покровителстано от тях.
21
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом искат субсидия за какво ни е религия .Религията е нещо свято не иска пари а хора които я поддържат .Та ние какво поддържаме религия или пари -душа или бездушие -агресия или смирение
20
2
 
16
 
! Отговори
Опа преди 1 месец
Учителите с по 20-30 години стаж като такива са пряко отговорни за упадъка на образованието. Точно тези всички трябва да ги сменят, а не да ги чакат да се пенсионират.
19
3
 
19
 
! Отговори
Стожер преди 1 месец
Преди години кмета, попа, учителя и лекаря са били елита на обществото. Сега разни наркоманчета ги псуват. Замислете се!
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 9Субсидии има само за православните църкви.Протестанските църкви се финансират от дарителите които често ходят всяка неделя в тях.
17
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако се чудите какво ще записвате да учите се запишете за попове да учите.Там ще имате работа до живот и заплата до живот.
16
5
 
11
 
! Отговори
Конституция преди 1 месец
Църквата е отделена от държавата.....
15
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми толкова. В общи линии вършат същата работа, каквато и днешните учители... Или иначе казано "по плодовете им ще ги познаете"...
14
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ау голям срам?!?
13
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"За всяко лице, самоопределило се с религията си, се полагат по 15 лева" На следващото преброяване ще се самоопределя като мирянин от църквата на Спагетеното чудовище. Да им дадат 15 лв на тях, че поне са забавни.
12
7
 
3
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
Борбата за електората е жестока;))) Тук, дори още по-жестока от политиката, защота там ставката вече за електорален глас е по-ниска от тва да си мирянин и пасом;))) Цели 15 лева на пасом! ;))) Грешен си чадооооо, грешен и греховен, имай страх от Бога, защото, ако немаш страх опт Бога, немаш страх от Бойкоооооо... Господ е Бог на Небето, а Бойко е Бох на Земята! Амин! Дай Боже!;)))
11
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не за еврото, а за субсидиите знайни и незнайни трябва референдум. Да се видят кои лежат на гърба на трудещите се.
10
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мракобесите се приравняват с учители. Позор за всяка просветена държава.
9
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички субсидии трябва да спрат. Щом си финансово неефективен защо друг да плаща.
8
7
 
23
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
След като си решил, че ще служиш на Господ, трябва да го правиш без пари и кой, колкото иска да ти даде.