АСП: Ниски заплати и отлив на желаещи да са социални работници

300 лв. помощ за ученици са недостатъчни, нужно е увеличение
20 мар 2024 12:49, Анисия Иванова
12

Директорът на Агенцията за социално подпомагане Надя Танева заяви в студиото на "България сутрин", че става все по-голям проблемът с недостига на социални работници в страната: "Негативните коментари по адрес на социалните работници доведоха до отлив на желаещи да работят в системата. Заедно с ниското възнаграждение в отделите за закрила на детето има липса на кадри, над 300 човека".

Директорът на АСП припомни, че заплатите на социалните работници ще бъдат увеличени със задна дата от 1 януари, но все още не е ясно с колко.

Родителите на ученици от първи до четвърти клас, както и тези на осмокласници вече получиха втората част от държавната помощ в общ размер от 300 лв. Има случаи, в които семейства ще трябва да връщат пари.

"Това са редки случаи, в които ученикът е прекъснал своето обучение или е направил отсъствия за спиране на социалните добавки - такива, които заминат в чужбина. Те освен че няма да получат втория транш, трябва да върнат и първия, тъй като не е използван по предназначение", заяви Танева.

Тя подчерта, че няма ученици, които са отпаднали от образователната система. Помощта за тази учебна година е за 200 000 ученици от първи до четвърти клас и 50 000 в осми клас. Родители, които са сменили банковата си сметка между първия и втория учебен срок, ще бъдат потърсени от АСП за актуализиране на данните и ще получат вторите 150 лв., които се полагат за учениците.

"Банките, когато по закрити сметки се преведат средствата, ни пращат обратни файлове и колегите се свързват с родителите за новата сметка. С бързи темпове реагират банките", уточни Танева.

Пред Bulgaria ON AIR тя разкри, че е поискано увеличаване на средствата за помощта за ученици.

"Тези 300 лв. не са достатъчни. Знаем какво е необходимо за подготовката за училище. Надявам се за следващата година да се направи разчет за новите цени и предложението за увеличаване на помощта ще бъде подкрепено. Това ще стане ясно към края на лятото", каза още гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Соц. работник преди 1 месец
До Бивша социалкаМного сте права госпожо! Аз съм социален работник от 8 години в една от най-големите дирекции в страната и чистата ми заплата в момента е 1231,45 лв. Неблагодарна работа е това, не става, голяма отговорност - малки заплати!
8
0
 
3
 
! Отговори
Петрова преди 1 месец
Лъжа! В провинцията не можеш да се уредиш да започнеш работа като учител, социален работник.
7
2
 
9
 
! Отговори
Бивша социалка преди 1 месец
А за мизерните условия на труд, допотопните компютри и пособия нещо да кажете???А за липсата на каквато и да е сигурност, смешници!!!
6
6
 
1
 
! Отговори
Еврогейец преди 1 месец
Как ниска заплата,че 933 лв бруто малко ли ви е?!
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не работя за такива, които ми казват колко ще ми дадат. Работя за такива, които ще.ми дадат толкова, колкото аз им кажа! Така че пътувайте с вятъра!! Докарайте си от Африка!
4
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заплатите им трябва да ги намалат след кто бюрата по труда крият работодатели и заплати. Това не е социално министерство а антисо циално и бачкат за чорбажиите.
3
2
 
4
 
! Отговори
АСП преди 1 месец
Асп по градовете и селата много зле. Ама шефките им софиянци .Тъпчат пачки под дюшеци и възглавници. Клетите пчелички взеха че станаха осички. Щото ги крадат с обществени поръчки . За химикалче и хартийка чак до София от наша в скоби фирма тичат всички.
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С 1000лв. заплата, само неадекватни бабки и лелки ще работят като соц. работници.
1
2
 
16
 
! Отговори
Бай асан преди 1 месец
По добре да бера черен чай в непалОтколкото да гьрбя безплатно