10 на сто от българските учители са в пенсионна възраст

Бумащината отблъсква младите
22 мар 2024 19:45, Стела Стоянова
21
10 на сто от българските учители са в пенсионна възраст
Снимка БГНЕС, архив

Около 10% от учителите в България са работещи пенсионери или в пенсионна възраст. Това показват официалните данни от министерството на образованието и науката.

Според Гицка Харизанова, която е председател на регионалния синдикат "Образование" към КТ"Подкрепа" в Русе, това означава, че увеличаването на възнагражденията само по себе си не може да задържи младите учители в системата на образование, за да спре тенденцията на застаряване на учителската професия, предаде БГНЕС.

По думите й, по-високите заплати примамвали немалко хора към образованието, но поради липса на качества бързо се отказвали от учителството. Освен това, имало много фактори, заради които младите учители не се задържали в системата, като едно от нещата е бумащината и изпълнението на несвойствени задачи.

Гицка Харизанова е категорична, че качествено образование може да се постигне само с качествени учители, но за да стане това, осигуряването на по-високи възнаграждения вече не е достатъчно. Според синдикалистите, младите кадри няма да остават в системата, докато учителят не получи инструментите за дисциплина в клас и свобода в своята работа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
6
 
! Отговори
Вива преди 1 месец
Къде са кандидатите за учители? В дълбоката провинция! Където някой трябва да умре, за да се назначи друг. В т. нар. защитени училища, в които от 1 до 4 кл. в смесена паралелка се обучават 7 ученици, от които 2 със СОП. Вижте какво става в София! Столичани в повече! Напълни се столицата с избягали от селата хора, основно по икономически причини. Няколко месеца обявено място за учител, никой не се обажда да попита за работа, а не да изпрати документи и да се яви на интервю.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ранно пенсиониране на 40 защото няма места за млади. След 40 и по-старите не ги искат фирмите така че трябва да се промени закона.
18
3
 
8
 
! Отговори
Ром'с преди 1 месец
От тези 10% ,то 90% стават за даскали,но от тези които Сега свършават или свършили само 10% стават,останалите сами те не знаят откъде изгрява Сльнцето ,Камо ли да научат децата на нещо .
17
2
 
7
 
! Отговори
джави преди 1 месец
Върнете истинската власт на учителите-власт,която наказва автентично, а не подкупва,глези,преговаря.
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стотици млади учители са без робота, защото държат пенсионери на работа.
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Идеите за каквото и да било образование приключи, когато родителите спряха да възпитават уважение към учителите.
14
0
 
7
 
! Отговори
Американска нинджа преди 1 месец
И тези учители са ни много. Нагло, разпасано и арогантно поколение расте.
13
4
 
5
 
! Отговори
Димо преди 1 месец
Голяма работа че са в пенсионната възраст,то деца няма вие за кандидат пенсионери сте се притеснили , вече по 50хиляди деца се раждат на година няма нужда от толкова учители и училища ,при това положение скоро няма да има нужда нито от училище нито от учители ,просто защото няма деца.Това е основния проблем че няма деца не кой е за пенсия или кой колко бил квалифициран или колко бил нужен
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В тая система нищо не е както трябва.Нито едно нещо...
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само който не е работил като учител не внае каква простотия е бълг образователна система.Това е архаична феодална система.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз искам 800 000 с цел да улесня живота си.Виждате ми се разбрани хора.
9
5
 
16
 
! Отговори
Истина преди 1 месец
Ами като са пенсионери да си вземат пенсията, и да освободят местата за млади учители
8
15
 
15
 
! Отговори
Бобо преди 1 месец
Айде стига са мрънкали, вдигнаха им заплатите на 2 бона бруто дори за даскалките по занималня, отделно бонуси за коледа, за будителите ,за 24 май по около пет стотака. Половината им работно време е по екскурзийки и ваканции. Муфтят и родителите за всичко. Като не им отърва да продават в Кауфланд. Опа-а, там се бачка цял ден!
7
8
 
14
 
! Отговори
Психиатър преди 1 месец
Много по важно е какъв % изобщо от учителите са стабилни психически и без тежки крайни форми на психози,шизофрения и прочие несъвместими с работата и задълженията им състония! Здравна каса да отусе и въведе задължителен Ежегодишен психиатричен преглед за т.нар.учители,мнозинството от които нямат никакво място близо до в училища/камо ли да преподават/ Понеже в тази категория мнозинството над 90 % /да не река нещо още по категорично.../са за доживотно лечение на Антипсихотици и живо наблюдение.
6
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това, което най-много отблъсква от учителската професия е все по-профанизираното, нагло и невъзпитано поколение. И разбира се родителското тяло не желаещо поне малко да вкара отрочетата си в пътя.
5
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Учи, мама, да не работиш", после ги мързи и да пишат и бумащината ги отблъсквала... Ми да си назначат секретарки бе!
4
10
 
11
 
! Отговори
Теди преди 1 месец
УЧИТЕЛИТЕ ВИНАГИ СА БИЛИ НА ВИСОКО НИВО -ТЕ СА НИ НАУЧИЛИ ДА ЧЕТЕМ И ПИШЕМ И СА НИ ОБРАЗОВАЛИ
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ее, па у министерствата са много повече от 10% в пенсионна възраст. А за у БАН пък да не говорим... То си е културна особеност у нас всеки който захапе кокала да го държи до последно.
2
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Бумащината отблъсква младите" - ами да отиват да копат на полето.
1
1
 
10
 
! Отговори
Неразбрал преди 1 месец
...и те всъщност са най-добрите?