Матурите: Край на хартията и химикалките, отиваме на изпит с е-устройства

Министър Цоков призова да се готвим за дигитализацията
27 май 2024 07:00, Петър Бойчев
44
Матурите:  Край на хартията и химикалките, отиваме на изпит с е-устройства
Снимка БГНЕС

Образователната система трябва да се подготви за матури на електронни устройства и дигитализация на изпитния процес, заяви  служебният министър на образованието Галин Цоков в ефира на bTV.

Обсъждаме матурите да започнат постепенно да се прилагат на електронни устройства, така както е при матурата по информационни технологии, каза Цоков и допълни, че в много държави това вече е факт. Нашата образователна система постепенно трябва да се подготви за това, защото тогава няма да има грешки, отбеляза Цоков.

Трябва да се експериментира в пробни матури, трябва да има широк диалог с родителите, за да се вземе подобно решение, защото това означава допълнително оборудване на училището със съответните електронни устройства, както и подготовка на тестовете и осигуряване на електронна среда, отбеляза Галин Цоков.

В над 750 училища в цялата страна се провеждат матури, работи се при дефицит на време, за 15-20 минути трябва да се разпечатат материалите за от 200 до 300 зрелостника в едно училище, обясни процеса служебният образователен министър. Той каза, че пред директорите е подчертано да бъдат внимателни по отношение на разпечатването на материалите на изпитите. Ще направим цялостен анализ на матурите и на външното оценяване, за да се вземат решения в бъдеще, заяви Цоков.

По отношение на промените при националното външно оценяване образователният министър изрази надежда да има по-високи резултати на тези изпити, най-вече на база на това, че учениците ще бъдат по-спокойни, защото ще имат 15 минути повече по време на първия модул по български език и литература.

Разделянето на датите на изпитите на националното външно оценяване и изпитите след 10-ти клас според министър Цоков ще даде по-голямо спокойствие на квесторите, които в един ден трябваше да правят два изпита. Учениците ще имат и една седмица повече за подготовка за националното външно оценяване след седми клас, каза Цоков.

Относно днешната матура за четвъртокласниците Галин Цоков припомни, че тя започва в 10:00 ч. и ще бъде с продължителност от 60 минути. Четвъртокласниците се представят много добре, показват резултатите от международни сравнителни проучвания, заяви Цоков

За заплатите в системата на висшето образование служебният министър припомни, че вече са преведени два транша към университетите, а последният трябва да бъде преведен към края на юни. Министърът увери, че средства ще бъдат намерени, защото за това са се подписали представители на всички парламентарно представени политически сили, заедно със синдикатите и служебния министър на финансите.

Пари ще бъдат намерени, това е уверението на политиците, на служебната власт, но и, надявам се, на следващото редовно правителство, заяви служебният министър на образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от Образование
Започва външното оценяване на четвъртокласниците
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абе всичко си е до човек!
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен ! преди 2 седмици
Някои твърдят че щели да забравят да пишат, ми не е вярно всяко дете което има желание да се учи и научи то успява,то расте и се развива факторите са различни и много
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен ! преди 2 седмици
Ми браво на министерството на електронното управление!
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Опа, МОН иска да се облажи с нова обществена поръчка!Нещастници премахнете ненужното за обществото НВО и спрете стреса за децата! Опитайте се да ги научите на нещо!Намалете сивата икономика с частните уроци!
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Умозаключение. Много мръсно и неграмотно племе черни мазни противни същества.
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Истината е една след ковида никой вече нему се учи и учители и ученици,затова няма интерес към нито една професия .МЪРЗЕЛИВО ПЛЕМЕ!
38
0
 
4
 
! Отговори
Рапирам Бодро преди 2 седмици
Нула, Единичка, а у Брюксел, за ЮидеюСемитска Паричка, НеБинарна с Брадичка!
37
0
 
16
 
! Отговори
Гост преди 2 седмици
Е..а ти тъпотията !!! Тези деца ще забравят да пишат, ще забравят ръкописа, буквите. И пак ще има издънки...с компютрите. Май някой има пари за харчене, а на друг да му се напълни касичката ...за сметка на децата.
36
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен0011 преди 2 седмици
Време беше, по този начин за всеки абитуриент ще се генерира уникален тест и вероятността за преписване ще се намали.
35
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хората да забравят как се пише на ръка. Следващата стъпка е хората да забравят четенето и писането и всичко да е гласово. После може и гласът да отпадне и да минем на мучeне.
34
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много от компютрите в училищата са архаични и биха бъгнали по 100 пъти. Незнам каква матура ще се проведе на един такъм компютър.
33
0
 
3
 
! Отговори
Достъп Отказан преди 2 седмици
вие сте враг на партийната линия и сте насрочен за терминиране! това е бъдещето ви!!
32
0
 
8
 
! Отговори
Дядо Соци преди 2 седмици
До къде стигнахме. Ще има и виртуални заплати и пенсии.Помощ.Загиваме.
31
2
 
11
 
! Отговори
БГ работодател преди 2 седмици
Не виждам причина да плащам парите, които искат разни току що завършили кеелемета. "*** то дитету иска 3,000 лв. заплата, иначи ша останиш без работници, а то ша *** в Германистан, затуй плащай бря" - тъй говорят претенциозните. Дойде на интервю - ужас! Ама ужас! Трагедия!. Тотална щета - никакви знания, дори основни. Никакви умения. Нищо не може да прави бе. Никакви отговорности не може да поема. Иначе хилядите знае да ги иска. Добре, че всичко се дигитализира, разчитаме на ИИ все повече.
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абе как върви второто класиране за градините? Няма ли най после да въведете изпит за влизане в 1 клас? Направете всяка г. матури, то натам е тръгнало!
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Изходът е като 1934 - преврата. След това царя поема отговорността и в тежки времена повежда България към просперитет! 1939 е най- успешната икономическа година за дълъг период!
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ДА ПРОМЕНЯТ КОНСТИТУЦИЯТА, ТИЯ ДА СЕ ГРИЖАТ САМО ЗА ИЗБОРИТЕ И НАСТОЯЩИТЕ ЗАДАЧИч НЕ ВРЕМЕННИ КАБИНЕТЧЕТА ОТ *** ДА ВЗИМАТПЕРСПЕКТИВНИ РЕШЕНИч СТИГА ВЕЧЕ! НАЕСЕН ЩЕ ИМА ВЕЧЕ СОПИ, АКО ПАК ТРЪГНЕМ НА ИЗБОРИ! ПИСНА НИ!
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
РЕФОРМИ, РЕФОРМИ И НАКРАЯ 1 МАТУРА НЕ ОЖЕТЕ ДА ОРГАНИЗИРАТЕ ВЕЧЕ 10 ГОДИНИ! БЕЗ ДАРНИЦИ!
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
С тая дигитализация, човешкият труд става безсмислен. После да не се чудите, защо корпорациите предпочитат роботя, пред Пешо неграмотника. Пешо неграмотника иска да е АЙ-ТИ, но роботя коди много по-добре от него. Не иска да бачка тежък физически труд Пешо неграмотника, нищо че пише "копувам" и "имам добри критериЙ за качество". Иска да седи на столчето в офисчето, хилядите да падат, той да върти синджирчето и да шляяпка каките. Замина тая. Идват все по-трудни времена на пазара на труда.
25
0
 
6
 
! Отговори
АБСОЛВЕНТ преди 2 седмици
КАКВИ МАрУЛИ БЕ ЦОКОВ,СЛЕДВАЩОТО ПОКуЛЕНИЕ ЩЕ СА С АЙТИМАТИ НА 3 ГОДИНИ С 3 ДИПЛОМИ ОТ ХАРВАРД,А НА 6 - С ДВА ДОКТуРАТА!!...