НАП припомня: Абитуриентите сами се осигуряват здравно през лятото

Трябва да внесат за своя сметка 37,32 лв. месечно
30 май 2024 12:38, Анисия Иванова
44
НАП припомня: Абитуриентите сами се осигуряват здравно през лятото
Снимка: БГНЕС, архив

Учениците, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение, напомнят от Националната агенция за приходите.

За периода от завършване на средното до започване на висшето си образование или работа на трудов договор те трябва да внесат здравните си осигуровки за своя сметка в размер на 37,32 лв. месечно.  

Причината за това е, че абитуриентите не попадат в нито една от категориите - ученици или студенти, поради което не отговарят на условията за здравно осигуряване за сметка на държавния бюджет, както и не упражняват трудова дейност, за която подлежат на здравно осигуряване на съответното основание по реда на Закона за здравното осигуряване.

В тези случаи завършилите средно образование трябва да подадат декларация Образец № 7 – за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване. Тогава е и срокът за плащането на тези вноски, напомнят от НАП.  

При допуснати повече от три неплатени здравноосигурителни вноски за последните три години, зрелостникът може да се окаже с прекъснати здравноосигурителни права и да няма достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса.

За вноски, които не са направени в срок, се начислява законова лихва. Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи чрез електронната услуга Здравноосигурителен калкулатор, която е със свободен достъп в Е-портала на НАП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от Образование
Люба Конова е победител в конкурса "Студент на годината" на СУ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
4
 
! Отговори
Колкото и да злобеят преди 2 седмици
някои срещу абитуриентите, не може да се отрече едно нещо - щом са си направили труда да завършат средно образование, значи имат намерение да се развиват и занапред и което е най-важното - дипломата за средно им е нужна, за да продължат ДА УЧАТ или ДА РАБОТЯТ. Държавата може да им опрости няколко месеца до есента и да не им взима здравни осигуровки или да им внася такива от държавната хазна. Предпочитам с мои пари да осигуряват абитуриент(ка), вместо да хрантутят лентяи от екзотичните махали!
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няколкостотин хиляди здрави и прави лежат от кълкана кълка и не правят друго освен деца, които са на издръжка на всички нас, данъкоплатците. Създателите им си живуркат безпроблемно от деЦки надбавки и соц.помощи и не плащат нито данъци, нито осигуровки, но все са с предимство навсякъде, включително пред лекарските кабинети и ако нещо в здравното обслужване не им хареса, пердашат докторите! Но държавата дундурка тях, а дере хлапетиите, които още не са намерили мястото си в живота.
35
0
 
2
 
! Отговори
Нищо няма да й стане преди 2 седмици
на държавата, ако направи жест спрямо хлапетата,които завършват средно образование. Нека им внася осигуровки от хазната поне до месец септември. Който не влиза да учи във ВУЗ дотогава ще има възможност да си намери работа, ако не е решил да живее на чужда издръжка и някой друг да му внася осигуровките. Неприемливо е да натрапваш грижата да се самоосигурява онзи, който държи приемни изпити или се ориентира да търси работа. Все пак, не всеки има родители зад гърба си и не всички родители са читави
34
0
 
1
 
! Отговори
Абитюрентка преди 2 седмици
Супер старт в живота.Ако остана в БГ и не запиша Уни до нова година ще съм длъжник на здравната каса или на изи кеш.
33
0
 
2
 
! Отговори
дгд напъ преди 2 седмици
ако печелите, харчите, спестявате, инвестирате, строите, продавате, живеете в жилището си, имате автомобил, храните се, дарявате и накрая умрете все плащате данък.... ей на това му се вика роб до гроб.....
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Знаете ли изобщо колко струва в други държави здравеопазването изобщо на 18 год да си плащат това е да ходят да работят а не само да щракат с пръсти
31
1
 
9
 
! Отговори
1234 преди 2 седмици
"При допуснати повече от три неплатени здравноосигурителни вноски за последните три години, зрелостникът може да се окаже с прекъснати здравноосигурителни права и да няма достъп до безплатни здравни услуги..." Безплатни какво?Я пак?Всичко си плащаме въпреки,че се осигуряваме.Даже и за деца плащаме търгаши такива.Ако има как една стотинка няма да внеса.Искам индивидуална здравна партида както е в цивилизованите страни.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За поставиш във финансова зависимост от родители или други човек току що излезъл от училище е като удар върху самочвствието и интегритета.Пълно безумие което не може да се срещне в друга държава.
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Във Франция младите до 25 годишна възраст се водят младежи и дори банковите такси са им по-ниски.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не може да ти дължи пари човек без доходи Българийо!
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Срам и позор.От къде ще ги вземе тия 37 лева като не работи.А президентът преди две седмици прие младежите и се чудели как да ги задържат и мотивират в БГ.
26
0
 
6
 
! Отговори
34 г, с вишу, безраб преди 2 седмици
един път не съм плащал зо, елате си вземете парите :)))
25
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щом могат да викат да крещят да се возят на скъпи коли да си купуват скъпи тоалети и всичко това за 1 две вечери могат и здравните да си плащат на 18 си отговаряш за себе си
24
0
 
7
 
! Отговори
:) преди 2 седмици
А до кой месец ги осигурява училището? До април? До май? До юни?
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За укрите да се плицуркат по морето и да се лекуват пари има,за разна друга пап**Л**ч дошла от нейде си пари има,само за децата на катастрофиралата в демографско отношение България пари няма!!! Безсрамни българомразци ни управляват!!! Мислете за кого гласувате!!!
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Винаги е било така въпреки че може средните училища да осигуряват завършилите ученици до почването във вузовете през октомври.
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е после що бягат ,егати мафията! Държавата има пари ,ама отиват при обръчите, после пак гласувайте за тях!
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен И какво общо има учене и работа със данъка. Даже ако бачкаш или учиш требва да плащаш сам много повече, защото си по-рисков, а не некой да друг или държавата да плаща.
19
0
 
26
 
! Отговори
Напомням на НАП преди 2 седмици
че събирате едни пари срещу които не получаваме НИЩО!!! Здравните осигуровки не са данък! Прибирате ми почти 3 хил.лв. здравни осигуровки на година и срещу тях получавам тук-там нещо, ама ако отида на правилното място и като цяло доплащам горе-долу колкото бих платил и без пътека. Аман бе!
18
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е много ясно. който не работи и не учи сам се осигурява.