Българи обвиниха словенските митничари в дискриминация

Около 500 нашенци са върнати от словенската граница
2 фев 2005 13:59,
Българи обвиниха словенските митничари в дискриминация
Превозвачите предупредиха, че тази дестинация е пред закриване ако не се вземат спешни мерки. Снимка: Булфото

“Има дискриминация на словенската граница на българските пътници и превозвачи според пътуващи по тази дестинация шофьори и граждани. Независимо, че всички пътуващи представят необходимите документи, те масово са връщани от словенските митничари”, обяви днес пред журналисти Даринка Кръстева, служителка в транспортна фирма, пътуваща през Словения.

“Имах напълно редовна покана, изпратена от мои близки от Испания, която беше и нотариално заверена”, допълни Петко Узунов от Пловдив. “Независимо от това, словенските митничари ми скъсаха документа и аз трябваше да се върна обратно в България”, оплака се пловдивчанинът.

“На мен също ми скъсаха и хвърлиха декларацията, изпратена ми от Португалия”, разказа и Александър Методиев. Той също е бил върнат от словенските гранични служители обратно в страната. Представителите на транспортните фирми показаха пред журналисти над 150 документа на пътници, върнати от словенската граница. Според превозвачите тази дестинация е пред закриване ако не се вземат спешни мерки и не се спре дискриминацията срещу българите на словенската граница. 

“България е отправила искане към словенската страна да обясни точния смисъл на едно от основанията за връщане на някои от българските граждани - че представляват опасност за вътрешния ред, националната сигурност и за международните отношения в ЕС”, заяви заместник-министърът на външните работи Катя Тодорова, която отговори на въпроси на депутатите от парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията за върнатите от словенската граница българи.

Пред журналисти Тодорова съобщи, че на това основание от словенската граница досега са върнати около 30-40 българи. “Отправили сме искане към словенската страна да обясни точния смисъл на това основание и какви са последиците за българските граждани от него”, каза тя. Тодорова посочи,  че това не са хора с досиета, нито пък с каквото и да било провинение и точно това безпокои България.

Заместник-министърът на външните работи  каза, че обяснението, което към момента устно са дали словенските власти е, че това са хора, които не са показали достатъчно парични  средства, за да пребивават в ЕС, като опасението на Словения е, че те ще бъдат върнати например от австрийската или италинската граница, ще останат  на територията на Словения и понеже нямат достатъчно средства, ще се превърнат в нарушители.

“Нашата тревога и загриженост е, че не може един български гражданин, който няма никакви провинения, не е влязъл в каквато и да е система, която да възпрепятства неговото движение,  изведнъж да му се поставя такова основание. Ако няма пари, да го върнат на това основание, ако няма документи - също, но такава квалификация ми се вижда неаргументирана и необоснована”, допълни Тодорова. Тя предположи, че е възможно да има последици за хората, върнати на това основание.

Тя добави, че много от тези, които се връщат, устно твърдят, че са били изправни, но само четирима души са подали аргументирани молби с оплаквания във външно министерство. “Това означава, че МВнР може само устно да се аргументира пред словенската страна, а ако имаме повече оплаквания и повече писмена информация, ние ще сме по-убедителни”, посочи тя.

Пред депутатите Тодорова каза, че България е отправила запитване, защо Словения не е информирала предварително страната ни, че ще затегне граничния си  контрол. Заместник-министърът на външните работи посочи, че има уверения от словенска страна, че не става дума за дискриминация и дискриминационно отношение към българските граждани, като обяснението за затегнатия контрол е, че Словения е външна граница на ЕС и е длъжна да провежда по-стриктен контрол към страни извън ЕС и Шенгенското пространство. По думите й една от презумпциите на Словения за връщане на българите е  предотвратяване на нелегалната работна емиграция.


Тодорова отбеляза, че българите трябва да са добре информирани за условията за влизане в ЕС и в Шенгенското пространство. Тя уточни, че е необходимо пътуващите да имат ясно дефинирана цел и дестинация, покана или ако са туристи - необходимите ваучери, ако отиват да работят - трудов договор и трудова виза, както и необходимите средства за един ден престой, които за Словения са 70 евро.

Катя Тодорова припомни, че общо върнатите българи от словенската граница са около 500.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание