Швейцарци: Корупция унищожава българската природа

Доста критична статия за антиекологичните туристически проекти в България публикува днес „Нойе Цюрхер Цайтунг“
5 ное 2007 16:02,
59
Швейцарци: Корупция унищожава българската природа
Защитата на природата в България е търговска стока, категоричен е Мартин Вокер. Снимка: Булфото

Доста критична статия за антиекологичните туристически проекти в България публикува днес швейцарският всекидневник „Нойе Цюрхер Цайтунг“, съобщи DW.

“Защитата на природата в България е търговска стока” – под това заглавие кореспондентът на вестника Мартин Вокер на цяла страница описва скандални туристически проекти в България.

Подигравка с правовата държава за сметка на природата

Новата членка на ЕС България разполага с уникални природни резервати. Поради корупционни практики обаче законите за тяхното опазване непрекъснато се нарушават, пише в началото Мартин Вокер и предлага на читателите си кратък виртуален излет до Рилските езера. Ето какво пояснява той за туристическите традиции в България:

„По време на социализма планинските региони на Южна Европа познаваха най-вече една форма на туристическо усвояване: почивните домове на държавните предприятия и санаториумите. Останалото бяха отделните туристически хижи, за които се грижеха туристическите дружества. Лични вили или частни хотели нямаше изобщо. Тъкмо по тази причина в региона редица планински области останаха непокътнати в степен, която е почти непозната за днешните Алпи например. Това важи и за Рила, чиито скалисти върхове стигат до 2900 метра надморска височина. В международен план България е известна като туристическа дестинация най-вече с обширните пясъчни плажове по Черноморското крайбрежие. Познавачите отдавна са открили вътрешността на страната, която изобилства от пейзажи, културна история, вкусна храна и вина, заслужаващи само суперлативи.“

По-нататък в обширната си статия Мартин Вокер представя Славейко Стайков, мениджър на фирмата Рила Спорт, която подготвя голям туристически проект край Сапарева Баня. Проектът Паничище, който е описан в подробности, обещава, според автора, тлъсти печалби:

"Фирмата закупила от общината 200 хектара земя в бъдещия курортен комплекс на привилегированата цена от 7 евро на квадратен метър. Междувременно земята струва десет пъти повече, а тенденцията е към по-нататъшно покачване. Подобен феноменален ръст на цените на земята през последните години има и другаде в България, но това е типично за развиващите се пазари, казват финансовите консултанти. С други думи: Бягайте натам, за да си отрежете парче от тортата преди други да са сетили!"

След ироничното подзаглавие “Зона на туристически катастрофи”, авторът на статията в „Нойе Цюрхер Цайтунг“ продължава: Точно това са си помислили десетките хиляди чуждестранни инвеститори (най-вече британци), които през последните години придобиха жилищни имоти в България. Последствията са опустошителни. Безпрецедентен строителен бум обхвана например Банско, планинското градче в подножието на Пирин, на около три часа път с автомобил от София. Случващото се в Банско затъмнява всички строителни грехове, извършени в Алпите и превръща региона – от екологическа и градоустройствена гледна точка – в същинска зона на катастрофи. Онези пък, които си накупиха жилища там, днес плащат за алчността си: от миналото лято насам цените падат. Щетите обаче са налице, непоправими са масивите посегателства в близкия биосферен резерват. Какво ли е обяснението за такъв тип поведение?

Пари, пари и пак пари!”– отговаря чуждестранен експерт, базиран в София, който добре познава икономическото развитие на България, а по-специално и туристическата индустрия. В тази страна всичко се продава, защитата на природата е търговска стока, твърди той и изказва съжаление, че българските природозащитници едва напоследък надигат глас. Доскоро тях никакви ги нямаше – просто мнозинството от населението беше изцяло погълнато от всекидневните си грижи. Приемането на България в ЕС обаче пробуди едно самосъзнание, смятано дотогава за изличено. Тъкмо то сега започва да се проявява и като колективна загриженост за опазването на природата.

Авторът разказва накратко за екопротестите това лято и продължава:

„Разбудени от тези протести, някои сериозни български медии вече обръщат внимание на проекта Супер-Паничище. И се натъкват на чудовищни факти от природозащитно и от юридическо естество. Факт е, например, че две трети от проектираните влекове, минават през природни резервати. За планираните 80 километра ски-писти ще бъдат изсечени стотици декари гора и то в един регион, откъдето София черпи питейната си вода. Седалковият лифт, който вече се изгражда, нито е даван на концесия, нито има строително разрешение. Да не говорим, че за всички останали строителни проекти също няма разрешение.

В отговор на журналистическите си въпроси, авторът на статията в Нойе Цюрхер Цайтунг не получава никаква смислена информация за това кой стои зад фирмата Рила Спорт, регистрирана като акционерно дружество на един британски остров.

Трафиканти на хероин, агенти на стария режим, разграбили народното богатство?

Това са хипотезите на автора, които също остават без коментар от събеседниците му. В края на статията четем:

Дали на национално равнище този проект ще бъде административно обуздан? Авторите му очевидно не се страхуват от такова нещо. В София те са се настанили в луксозни помещения на много добро място и гордо презентират проекта си на екрана. Тази презентация елиминира и последните съмнения: Не може и дума да става за опазване на природата.

Очевидно никой не е осъзнал шанса за едно наистина трайно туристическо развитие, макар че по този въпрос в България има добронамерени и компетентни специалисти. Явно от случая “Банско” никой не си е взел поука. Защото Банско демонстрира по драстичен начин как туристически проекти от познатия тип в началото носят много пари на строителните фирми и спекулантите със земя, в дългосрочна перспектива обаче се превръщат във финансово и екологическо бреме за обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Strannik преди 16 години
А вие запознат ли сте с границите на Националния парк? Очевидно не, защото явно не знаете, че просеките, за които става дума не са на негова територия. И съответно престъпленията, за които говорите, също не са се състояли. Границата на Националния парк в района преминава по границата на гората. Дървета в парка няма, съответно и сеч в парка няма.Направете си освен това труда да отворите Google Earth и да видите колко просеки вече същетвуват в района - така наречената лентова сеч от 80-те години. Ще видите, че нищо ново и толкова потресаващо не се случва. Щом горското (защото то прави просеките, а не някой частник) е преценило, че трябва да има просеки, значи не е нередно.
57
0
 
0
 
! Отговори
Strannik преди 16 години
"Защитена природна територия" и "резерват" са коренно различни неща. В България си има закони за защитените територии и в тях много точно е оказано и дефинирано кое какво е. Национален парк "Рила" не е резерват. Резервати има в границите му - "Скакавица", "Парангалица"... Но те са много по-малки по площ и точно в тях никой нищо не планира да прави. 2/3 от планираните писти са в защитени територии, но нито милиметър от тях не е в резерват. Защитените територии имат различен статут и различни рестрикции. В границите на Парка има Мултифункционални зони, Зони за активен туризъм, Зони с ограничено човешко въздействие и прочие. На различни места са разрешени различни човешки дейности, докато в резератите не са разрешени никакви, освен пешеходния туризъм и то в ограничени групи и по точно определени маршрути. Ако сте толкова запознати с Плана за управление на НП Рила, щяхте да знаете и да не се излагате. В този ред на мисли квалификацията "***" оставям без коментар, защото тя описва най-добре автора си...
56
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
http://bgnature-blacklist.bravehost.com/http://b gnature-blacklist.bravehost.com/http://bgnature- blacklist.bravehost.com/Трийте бе мама Ви *** dnes.bg...
55
0
 
0
 
! Отговори
Бат'Киро преди 16 години
Пистите над горския пояс ще унищожат алпийската част на националния парк, което е престъпление от световен мащаб. Просеките в гората също са незаконни. Реално не само първият стълб на лифта, но и наличието на каквито и да е машини, независимо дали говорим за трактор или ръчна резачка са НЕЗАКОННИ на територията на националния парк!
54
0
 
0
 
! Отговори
гневен преди 16 години
http://bgnature-blacklist.bravehost.com/
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
49, очевадното невежество драги е че не знаеш езика но но се обаждаш. Ето оригиналния текст: 'Tatsache ist, dass zwei Drittel der projektierten Lifte im Naturschutzgebiet liegen.' което в превод на български означава: 'Факт е, че 2/3 от проектираните лифтове се помещават в резерват(и)'. Думата Naturschutzgebiet е съставена от три немски думи: Natur (природа), Schutz (щит, защита, schutzen-защитавам) и Gebiet (район, зона) което баш си значи резерват (зона в която природата е защитена), ***!
52
0
 
0
 
! Отговори
keen преди 16 години
Ама че си "рус", Strannik-о (#49), за думата "резерват" се хвана, та да изръсиш нелепиците си. Категориите защитени територии не са идентични навсякъде по света, а това очевидно е некоректен превод точно на събирателното "защитени територии" ("природни резервати" - очевидно е).А относно строителството, то е забранено с Плана за управление на парка. Гори не е оправдано да се секат нито в буферната зона (въпреки, че засега е вън от обхвата на Натура 2000), нито в субалпийската зона (особено пък там!!!).Някои попита къде са хората, които бият тревога за съсипването на националния парк. Ами те са същите, които биха тревогата и за Банско (ПРЕДИ съсипията, но никой не ги чу), които спасиха Природен парк "Странджа", които искат да опазят и поне едно зрънце неощавена природа край Черноморието - Иракли, които са приели, че европейската природозащитна програма Натура 2000 е поне мъничък шанс да остане нещо красиво и истинско...В Интернет те са тук:http://forthenature.org/или тук:http://***.bluelink.net/bg/или тук:http://daspasimirakli.org/И на други места. Търсете ги и вие, защото те отдавна ви търсят.
51
0
 
0
 
! Отговори
Константин Дичев Зел преди 16 години
Утре 07.11.2007г ще проведем проверка с РУГ Кюстендил по сигнал за сечи на просеки за лифта около хижа Пионерска. Гората е Общинска, а секачите твърдят че било за противопожарни ивици... Лъжат най-вероятно и прокарват в буфера просеки за бъдещите лифтове и съоръжения... Бъдещите... да има да вземат. Ще има съд за всички престъпници!
50
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
прави са хората, а това че на някой не му харесва статията е или защото е прекалено тъмночервен или защото има лични икономически резервати - истана е, че където мината комунистите трева не никне
49
0
 
0
 
! Отговори
Strannik преди 16 години
Който е писал статията, а може би най-вече този, който я е превеждал след това от немски, е абсолютно невеж по въпроса.Как може да пише, че 2/3 ще са в резервати? Прави ли разлика между резерват и национален парк? Няма дори сантиметър писта, камо ли съоръжение в резерват.Пишат, че за 80 км писти ще бъдат изсечени стотици хектари гори. Да, ама в територията на НП Рила над Паничище към връх Кабул, където са проектираните писти, няма гора. Да, няма. Няма какво да бъде изсечено. Те и затова са проектирани в парка, а не долу в гората, защото е по-природосъобразно да са в защитената територия, отколкото да се изсече буферната територия.
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Където минат комунистите и трева не никне. Унищожават всичко: природа, морал. воля за борба. Млади и прогресивни хора не останаха, защото вече 18 години ни изселват принудително в западна посока.
47
0
 
0
 
! Отговори
относно прогресивнит преди 16 години
млади и прогресивни хора отдавна работят по проблема, но имат нужда от активна подкрепа. дори тази статия излезе в пресата благодарение на тях. Огледайте се, открийте ги и помогнете. няма нужда от празнословия и вайкане.
46
0
 
0
 
! Отговори
barbol преди 16 години
Къде сме ние, които виждаме тази простащина и не предприемаме нищо. Докога ще търпим, докога ще мълчим и чакаме някой друг да действа вместо нас? Кога ще потърсим отговорност на тези, които съсипват всичко ценно в България? Сами сме си виновни, ще си понесем последствията и ще си поемем отговорността.
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
43, нарочно използвах думата *** а не селянин. Селяните са приятни хора а *** характеризира хората с просташки манталитет плъзнали из цялата страна занимаващи се с далавери и измами и не създаващи нищо което да е от полза за някого. Както и строителните новобогаташи. С това не визирам хората които си изкарват прехраната със селскостопанска дейност или по принцип с какъвто и да било полезен труд.
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Mislia , 4e triabva da se protestira po-aktivno i navsiakade ednovremenno dokato se vzeme reshenie za spirane na stroejite i planovete za stroeji tam , osven zapo4natia stroej na patia do Pionerska!
43
0
 
0
 
! Отговори
Вальо преди 16 години
не бягайте от темата - това не е темата под която трябва да се хулят всичките ни некадърни политици...защото губим нещо уникално и нещо което е невъзможно да се възстанови!По-долу гледам, някой написал нещо колко лифтове имат в алпите... драги - не видя ли какво пише в статията, че Рила е доста по-непокътната, от друга страна дори там трудно ще намериш такова гъсто и високоетажно строителство във високопланинските райони! Трябва да се вдига колкото се може повече шум около този случай за да може да се запазят тези места във вида в който са сега, защото на България и остана само природата, всичко друго ни го ограбиха всички които са се докосвали до властта в годините на прехода...
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
а какво занещ ти за *** номер 33 ,че ако ги няма тях от глад ще умреш....... нямаш и представа как се прави хляб , произвежда жито или каквото и да било друго
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ЧУЖДЕНЦИТЕ СТИГНАХА ДО ИЗВОДА А КАДЕ СА МЛАДИТЕ И ПРОГРЕСИВНИ ХОРА НА БЪЛГАРИЯ...........
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
http://bgnature-blacklist.bravehost.com
39
0
 
0
 
! Отговори
gergi преди 16 години
Черен списък на фирмите, организациите и личностите, които унищожават българската природаhttp://bgnature-blacklist.bravehost.com/