КНСБ подава жалба срещу България

Жалбара е заради заведено дело срещу председатели на училищни синдикати
10 май 2008 13:53,

КНСБ ще подаде съвместна жалба срещу България от името на синдиката, Интернационала по образование и Международната конфедерация на профсъюзите до Комитета на експертите на Международната организация на труда /МОТ/ по прилагането на конвенциите и препоръките.

Жалбата е заради заведеното дело в Комисията за защита от дискриминация /КЗД/ срещу председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева и председателя на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Крум Крумов за дискриминация на ученици по време на учителската стачка през септември м.г.

В писмо до председателя на комисията Кемал Еюп председателят на КНСБ Желязко Христов посочва, че делото е незаконосъобразно и недопустимо. Производството е в нарушение на Конвенция № 87 на МОТ за свободата на сдружаване и защита на правото на сдружаване в профсъюзи от 1948 г., ратифицирана от България през 1959 г., и Конвенция № 98 на МОТ за прилагане на принципите на правото на сдружаване в профсъюзи и воденето на колективни преговори от 1949 г., ратифицирана от България през 1959 г.

Аргументите за недопустимостта и незаконосъобразността на това производство са били изложени на първото заседание на комисията по делото. Стачката на българските учители бе най-голямата стачка, която някога се е провела в България и имаше за цел справедливо да повиши доходите и статута на българските учители, както и да подобри условията на труд, в които работят педагозите, отбелязват от КНСБ.

От синдиката заявяват, че България съди своите профсъюзи в момент, когато учителските синдикати и организации в Европа се стремят да създадат Европейски комитет за социален диалог в сектора на образованието. В писмото си Желязко Христов апелира към Кемал Еюп да прекрати производството срещу Янка Такева и Крум Крумов, тъй като то злепоставя България пред Европа и цивилизования свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание