4.30 по български на българчетата в матурите

Най-високи са резултатите по френски и италиански, а най-ниски - по история и философия
13 юни 2008 08:29,
69
4.30 по български на българчетата в матурите
Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието съобщи, че най-високи са резултатите от матурите по езиците, където и най-малко деца са се явили на изпит.

Най-високите оценки са по френски и италиански език.

"Потвърди се очакваното, че най-слаби са резултатите по история и цивилизация и по философия", подчерта Вълчев пред бТВ.

За него е притеснителен фактът, че като цяло се наблюдава въздържание от „писането на текст със собствената ръка” на матурите.

Той акцентира, че не са се сбъднали предположенията, че зрелостниците ще се затруднят от тестовата част.

"След матурите ще трябва да направим много сериозни анализи, тъй като матурите дават много сериозна информация за размисъл какво става в българската образователна система", категоричен беше Вълчев.

На въпрос вярно ли е, че е имало масово преписване на тестовете, министърът изтъкна, че „за масови случаи на преписване едва ли може да се говори”.

Относно изпита по български език и литература Вълчев коментира, че нивото е около 4.30,  двойките са 2 721, а пълните шестици - 891.

Дипломите на зрелостниците ще бъдат готови на 26 юни.

По думите му всички университети щели да приемат документите на децата след тази дата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Реалистът преди 15 години
Vsi4ki si prepisvaha strahotno, kvestorite se praveha na ludi i si gledaha po tavanite, za6toto ako se be6e provalila purvata matura 6tqha da q anulirat, a sega si ostava za napred!
47
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
po istoriq v na6ta staq bqhme samo 3ma deto znaexme.drugite bqha nqkvi ot sgradoto deto si nqmaha xal xaber ot istoriq.edno momi4e me pita "boris li be6e 1viq car ? ":D a neznaexa dori i koi sa "trimata golemi"....
46
0
 
1
 
! Отговори
radu6eto : ) преди 15 години
Въпроса е дали са искали учениците и че въобще са имали този шанс!!! аз можех да препиша, даже дадох да преписват от мене. за жалост нямаше кои на мен да ми помага и реших да не падам толкова ниско, че да питам учителите. поне знам че оценката която съм изкара си показва моите лични знания и не е защото пешо от съседната редица го е осенило прозрението че антонима на "добродетел" е "порок"! а тези, които ги мързеше да седнат да учат по нещо и решиха да минат "тънко" с философията или историята, дето се решавали от обща култура (изборът в моята гимназия беше масов) мога да кажа само като една приятелка - "отново на есен, на уста със песен"! жалко наистина...горките мързеливци....
45
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
tiq maturi si bqha jiva parodiq.ne poznavam 4ovek ,v 4iqto staq ne sa mojeli da si podskazvam i prepisvat.daje na nas gospojata ni kaza otgovora na ediniq vapros ama tva e ni6to kato se ima predvid 4e mojexme svobodno da se razkarvame iz staqta i da si podskazvame
44
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
PREPISVA6E SE !! moi sau4enici ot drugite u4ili6ta mi razkazvaha nai dovolno sled maturite kak sa prepisali vsi4ko i daje u4itelite sa im pomognali.....i tva ako e 4estno !!!!!!!!
43
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Забравих да кажа само,че повечето от софиянчетата се бяха запознали с матурата по БЕЛ в навечерието на изпита.Един интелектуалец от създателите на теста съвсем тактично беше пуснал варианта на една приятелка и тя го беше разпространила.Съжалявам само за тези,които си бяха легнали вече.И друго-охрана щяла да пренася тестовете.Защо тогава това се извършваше от родителите ?
42
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Тия матури бяха пълен фарс!!!Нека г-н "Халеева комета" вземе учебниците по Психология и логика,Етика и право,Философия и да ми покаже къде точно се намират отговорите от матурата по Философия.И не се било преписвало?Не знам да се смея ли или да плача!Едно на ръка,че познавах всички квестори,второ,че дори не ги бяха разменили на 2-та матура.Всичко си носеше пищови,учебници,слушалки...Само аз патката нямаше откъде да препиша(може би,защото тези неща не сме ги учили!).И само някой да ми каже,че не съм била учила-участвала съм в куп олимпиади и състезания,ама язък за потециала.То човек като е карък и не му е ден.П.С. Само за сведение сравнете примерните матури в сайта на МОН и тези,които се паднаха.Поиграйте си на играта "Открий разликите".Примерните тестове са по-трудни,а реалните по-лесни.Изключение прави единствено философията.
41
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
4.30 по български на българчетата в матурите!!! Радвай те се Българи и на тия оценки! Не е далече времето когато тук в милата ни родина не ще се говори на родния ни език! Не е тайна че в райони с турско и *** население езика Български не се говори. А и закакво им е! Матурите по български просто ще ги откажат! Раждаемоста сред тях е много по висока сравнение с нас!
40
0
 
1
 
! Отговори
pak paffkata be преди 15 години
hahahha masov prepis na kandidatstudentski?? ti mai ne si hodil na proben a.. edno momche ot moita zala go izhvyrliha i mu anuliraha za prepis.. taka che.. uspeh
39
0
 
1
 
! Отговори
paffkata be преди 15 години
a kak? imashe 1 koito e uchil i cqlata staq STAVASHE da prepisva ot nego.. e tva ako ne e prepis.. a imam informaciq che v edno uchilishte daje kvestorite bili sys uchebnici v ryka i za pomagali na uchenicite da izkarat hubavi ocenki.. aide
38
0
 
1
 
! Отговори
майка преди 15 години
как се е преписвало ми е интересно, като не се знаеше нито темата, нито отговорите?
37
0
 
1
 
! Отговори
.. преди 15 години
Една приятелка учи в Испания, и само, че завърши с матури, но през цялото си образование вкрая на всяка учебна година имаше изпити ( нещо тако миниматури ) по всички основни предмети. Така, че български ученици все още не са натоварени с изпити и изисквания, няма от какво да се оплакват изобщо.
36
0
 
1
 
! Отговори
Ани преди 15 години
А защо никой не попита какви са проверяващите? Аз знам за 2 броя - библиотекарка в училище и начална учителка. Е как ще оценяват съчинението те? По какви критерии? За въпросите от теста е ясно, но за съчинението са цели 30 точки. И пак субективизъм. Ако е нервна днес, ще тегли една черта. Ако не й се чете, има ли написани 2-3 стр., айде 30 точки.Няма обжалване. Нямам думи.
35
0
 
1
 
! Отговори
float преди 15 години
...
34
0
 
1
 
! Отговори
zet преди 15 години
В Англия и Германия нямало матури - ти в ред ли си?
33
0
 
1
 
! Отговори
... преди 15 години
Аз пък очаквах, че неграмотното ни поколение повече от 3 за среден успех няма да има :Р
32
0
 
1
 
! Отговори
.. преди 15 години
Който питаше за скалата за оценяване, публикуваха я в сайта на МОН
31
0
 
1
 
! Отговори
xyz преди 15 години
Кой казва, че няма подсказване? Я питайте питомците наНГХНИ" К Преславски" Варна. Те всички ще ви кажат, как господин Илиев каза отговорите на теста по БЕЛ. Това е най- добрият начин да се покаже, колко са научени учениците от гимназията нали г-н Министър?
30
0
 
1
 
! Отговори
El Bulgaro преди 15 години
Предстои ни да видим какво е положението в университетите!!!Ето там идва масовото преписване и подобните му случаи!!! Мама решава, че детето трябва да учи. Детето е тъпо като ***, но мама "НЕ!!!Трябва да учи!!!" Нещата стават твърде придвидими вече. Трябва да се обединим и да сложим точка на тези абсурди веднъж завинаги:)
29
0
 
1
 
! Отговори
Az преди 15 години
nqkoi moje li da mi kaje publikuvaha li nqkade skalata za ocenqvane?