БГ-еврото с Мадарския конник

Мадарският конник бе избран за глобалния български символ, кирилицата остана втора
30 юни 2008 08:34,
67
БГ-еврото с Мадарския конник
Снимка: БГНЕС

Мадарският конник събра най-много гласове в кампанията "Българските символи".

Битката на финала за избор на глобалния български символ, който да ни представлява пред света, бе между 5 символа: българската роза и розовото масло, Рилският манастир, историческия хълм Царевец, кирилицата и Мадарския конник.

Мадарският конник събра 25,44% от гласувалите в кампанията.

На второ място се нареди кирилицата с 21,96%, на трето - Царевец - с 15,3%, четвъртото зае българската роза и розово масло - с 10,16%, а пети остана Рилският манастир.

1 058 473 българи дадоха своя вот за избор на символ.

Президентът Георги Първанов посочи, че след края на кампанията предстои сериозна работа по утвърждаването на българските символи както в България, така и по света, за да се покаже истинският, реалният, работещият, автентичният образ на България.

Сега, след решение на БНБ, Мадарският конник може да бъде отпечатан и върху монетите на българското евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
pisi преди 15 години
Всяко едно от педложенията за символ на БГ-еврото е част от нашата страна. Мадарския коник е едно изключително творение. И е най-малкото срамно и обидно да се пишат такива глупости от рода на "една спукана скала". Явно ти Шива не си го посещавала и нямаш никаква предства какво представлява. Той е национален символ. Обявен е за паметник на световното наследство от ЮНЕСКО.
5
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 15 години
Абе ти луда ли си бе? Не казвам, че другите символи не заслужават това "почетно" място, но да кажеш, че това е "спукана скала" или нещо такова - трябва да си много ***/***, за да възприемаш Конника по този начин... Нямаш никакво уважение към българскта история... Аз лично гласувах за кирилицата, но и Мадарския конник също заслужава да бъде на еврото!
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И сега ако се погрижат за оцеляването на Мадарския конник цена няма да имат.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Идеята е това да е символа на България, какви рози, какви 5 лева?!?! Мадарският конник е символ на държавността, направен е още през 8-ми век, когато България е била във възход и малко след това е имала граници на 3 морета, това е истинския символ на държавността и независимостта на една държава, велика в миналото, жалка сега ...
2
0
 
0
 
! Отговори
г-н 10 стинки преди 15 години
Ти си много зле ***!
1
0
 
0
 
! Отговори
chiva преди 15 години
На мен не ми харсесва.Гласувах за розата.Толкова е грозен този конник, на тази спукана скала. че думи нямам. Как и да е...Всичко се ошиба!!!