БГ-еврото с Мадарския конник

Мадарският конник бе избран за глобалния български символ, кирилицата остана втора
30 юни 2008 08:34,
67
БГ-еврото с Мадарския конник
Снимка: БГНЕС

Мадарският конник събра най-много гласове в кампанията "Българските символи".

Битката на финала за избор на глобалния български символ, който да ни представлява пред света, бе между 5 символа: българската роза и розовото масло, Рилският манастир, историческия хълм Царевец, кирилицата и Мадарския конник.

Мадарският конник събра 25,44% от гласувалите в кампанията.

На второ място се нареди кирилицата с 21,96%, на трето - Царевец - с 15,3%, четвъртото зае българската роза и розово масло - с 10,16%, а пети остана Рилският манастир.

1 058 473 българи дадоха своя вот за избор на символ.

Президентът Георги Първанов посочи, че след края на кампанията предстои сериозна работа по утвърждаването на българските символи както в България, така и по света, за да се покаже истинският, реалният, работещият, автентичният образ на България.

Сега, след решение на БНБ, Мадарският конник може да бъде отпечатан и върху монетите на българското евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
pisi преди 15 години
"Обявен е за паметник на световното наследство от ЮНЕСКО през 1979 г." - Дали никой не е чувал за него?!
25
0
 
0
 
! Отговори
До 23 преди 15 години
Как може да кажеш "мадарския конник да го духа"??? какъв си ти бе, ***? На колко години си - 15-16, който само стои на компютъра и съка игрички?
24
0
 
0
 
! Отговори
NoName преди 15 години
По избора ще познаете какво варварско племе сме си останали.Кирилицата е известна в цял свят и ние трябва да сме горди именно с нея, а не с конници и конски опашки, кучета, лъвове, орли и т.н. за които извън България едва ли някой е чувал.
23
0
 
0
 
! Отговори
wazfine преди 15 години
pff...madarskiq konnik suxx rozata 6te6e da stoi kade kade po-dobre
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
до #16 - площа на Мадарския конник е около 40 кв.метра.до#17 - Детайлите определят датировката (началото на 8 век) и подкрепят най-признатата теза за прабългарския произход на релефа, свързваща изображението с хан Тервел (701-721).
21
0
 
0
 
! Отговори
Debora преди 15 години
edno pravilno i dostoino reshenie! Dai Boje da ima oshte takiva v Balgaria. ROZATA e otnositelna.., KIRILICA pred iztochna evropa.., RILSKI MANASTIT- edin ot niakolko. KONNIKA- TOVA SME NIE. Bravo!
20
0
 
0
 
! Отговори
pisi преди 15 години
***̀дарският конник е археологически паметник, представляващ изсечен в скалите релеф на 23 м височина от основата на отвесна скала. Намира се в североизточна България, близо до село Мадара и на 20 км от град Шумен. Обявен е за паметник на световното наследство от ЮНЕСКО през 1979 г.Релефът представлява триумфиращ владетел - символ на мощта на българската държава от ханския ѝ период. В естествена големина са изобразени конник в ход надясно, орел в хералдична поза, летящ пред него, подскочило куче, което го следва, и прободен с копие лъв, повален под предните крака на коня. Композицията, символизираща победа над врага, напомня триумфалните сцени и античните художествени традиции (тракийски конник). Детайлите определят датировката (началото на 8 век) и подкрепят най-признатата теза за прабългарския произход на релефа, свързваща изображението с хан Тервел (701-721).Паметникът е част от голям античен археологически комплекс, обхващащ обекти с религиозно, културно и военно предназначение. Стръмни стъпала вляво от релефа водят до Мадарското плато на 431 м височина. Наблизо се намират и първите две български столици: Плиска и Преслав.Мадарският конник е сред Стоте национални туристически обекта на БТС.
19
0
 
0
 
! Отговори
laynovoz преди 15 години
хахаах не че съм суперзапознат, но мадарския конник не изобразяваше ли България на коня и лъва, който е смазан?? 5000 пр.н.е. ..... странно.. интересна теза имаш..... само дето доказателството ще ти е малко слабо. Невъзможно е да от тогава освен ако не изразява това,което мислим всички, а е просто естествено скално образувание...а ако е такова, не знам защо трябва да се гордеем с него.....????Все едно аз да съм горд и да имам самочувствие защото над моята къща има планина с формата на х*й ....
18
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 15 години
И аз лично не знам какви са му точните размери. Потърси малко в нета и би трябвало да намериш. Иначе ха на бас, че никой няма да ти каже, защото са твърде заети да пишат по форумите!? :)
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
През 8-ми век може да е правен някой друг конник, но не и Мадарския...той е правен някъде около 5000 г. пр.н.е. , което го прави съратник на Египетските пирамиди и точно затова е толкова велико творение
16
0
 
0
 
! Отговори
STOJAN преди 15 години
MOLJA VI NJAKOJ DA MI KAJE KAKVI RAZMERI IMA MADARSKIJA KONNIK ? SAJALJAVAM , NO NE ZNAM . BLAGODARJA !
15
0
 
0
 
! Отговори
Stefaka преди 15 години
Мадарския конник та мадарския конник.Символ на държавност?Може би да ,а може би не.За мадарскяи конник има само спорни историчски тези ,относно произхода му.Кои е изобразен върху коня според вас?Тервел.Крум,Омуртаг или някой друг.Историците също нямат категоричен отговор.Според мен най-добрия избор щеше да е розата.Холандия е страната на лалетата,а защо не България да е страната на красивата роза.Най-малкото щеше да е много добър рекламен трик за туризма и за привличане на чуждестранни инвеститори."Интереса клати феса" .Също така лично на мен хич нямаше да мие кофти да ми дрънкат в джобчето монетки със рози :)
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ami dostoen izbor,vse pak na po stari nominali ot moneti go ima6e dokolkoto si spomnqm taka 4e BNB 6te imat 6tampa :) a az po skoro bqh za kirilicata za6toto predi godini bqh v USA i kato me pitaha ne6to za BG i kazah 4e Cyrilik si idva ot bylgariq i 4e si e napylno na6a ,estestveno malko hora go oceniha poneje tam sa s dosta niska ob6ta kultura no ima6e po inteligentni amerikanci i naistina im napravi silno vpe4etlenie istoriqta za svetite bratq i tqhnata azbuka :) i vse pak e pobeda ako vsi4ki novi nominali na evro sled 2012 se pi6e na latinski ,grycki i na kirilica 4e zaradi 8 miliona bylgari da se smenqt vsi4ki pari za 500 miliona evropeici e s te4enie na vremeto razbira se :)
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз предпочитах кирилицата, но Мадарския конник също е добър избор. Жалко,че никой европеец няма да разбере какво значи за нас българите и на какво е символ в нашата история
12
0
 
0
 
! Отговори
чичо преди 15 години
Розата щеше да стои като кленовото листо на канадците. Като нямаш многовековна история, слагаш растение. А ние си имаме достатъчно, за да се гордеем
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Като естетика смятам че хълма Царевец би стоял по-добре но подкрепям избора.1 много си зле...
10
0
 
0
 
! Отговори
Марк Твен преди 15 години
"..... че думи нямам.""По-добре да замълчиш и да те мислят за ***, а не да си отвориш устата и да разсееш всяко съмнение." Марк Твен
9
0
 
0
 
! Отговори
Tyler Durdon преди 15 години
Три синджира роби щеше да е по-добре. Изпипани детайлно, особено да се наблегне на тънките и изящни пръсти на жените, за да отмъстим на 'шивашката' антиреклама от Долната земя. На преден план нарисувани няколко, които стават за реклама на мастика. Към края на третия синджир - пенсионери, държащи кофичка кисело мляко. Най-отпред: славка учиндолска - като предводител. Най-малкото заради 'слепотата' си става, напомняйки за Самуиловите войници. Естествено, супершоуменът е закичен зад ухото с роза, да се знае коя партия е на власт. Отстрани няколко джипа с мутри, към които робите гелдат с богоговеене. Отпред Максим с "Хамър"-а: за да действа стимулиращо на робите да вървят по-бързо - все пак не е хубаво да ги оставяме без цел. От преве на време славка учиндолска ще се провиква: "Кой е виновен?". И робите в задружен глас с искри в очи ще споменават името на Виновния...И така като погледнеш - всички символи ги има...
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Жалко, че не са избрали теб за символ. Искрени съболезнования!
7
0
 
0
 
! Отговори
IspanecaBG преди 15 години
Такова неуважение към ко0нниак не бях срещал, най-добрия избор за еврото. Все пак "роза" ми звучитъпо да се сложи, защо тя да е национален символ....