Шофьор - след 10 клас, тогава идвала интелигентността

"За да се управлява автомобил, все пак се изисква определена интелигентност", прозря министър Даниел Вълчев
9 сеп 2008 07:56,
71
Шофьор - след 10 клас, тогава идвала интелигентността
Снимка: БГНЕС

Образователният министър предлага  шофьорската книжка да се издава само след завършен 10-и клас.

"В Конституцията е заложено, че образованието в България е задължително до 16-годишна възраст. Трябва да бъдат наложени подобни изисквания и за притежанието на шофьорска книжка", категоричен бе Даниел Вълчев.

По думите му, за да се управлява автомобил, все пак се изисква "определена интелигентност".

Министърът все пак призна, че идеята му е свързана с това да се стимулират част от децата от рисковите групи да стоят по-дълго време в училище.

"Въвеждането на това условие обаче може да стане най-рано след четири години", допълни Вълчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
0
 
! Отговори
Виталий Рогоза преди 15 години
Ти ли определяш кой има място във "възвишената" ви столица бе ***? Ти ли ще казваш на хората какво да правят и какво не? Е бах ти и ***... Който иска ще ходи КЪДЕТО си иска, КОГАТО си иска, КАКТО си иска и ще прави КАКВОТО му е удобно и не си ти която ще казва какво да правят... Ай сиктир от глупави шопи... Като не искаш да има хора около теб излитай в космоса ако искаш, ама дотогава чисти кенефите и не се обаждай... Аман от простаци...
49
1
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 15 години
"След 4 години работа в Австрия се връщам в България и какво да видя"Ти пък, нещастно емигрантско селянче, кога се завърна, кога започна да даваш умни идеи ? Казвал съм ви го и преди, жалки селяни, изнасяйте се където искате - мийте чинии по чужбина, работете като роби по разни строителни обекти, берете плодове, каквото искате правете, но не идвайте в София. Аз просто искам да не виждам околко себе си хора, които нямат място в София - невъзпитани, агресивни, шумни, мръсни, миекащи, с белите хавлиени чорапки, плетените селски пуловерчета, саковете адидас и т.н. Просто не искам да сте около мен, това е.
48
1
 
0
 
! Отговори
ivanov преди 15 години
Една диплома може да се купи до 1000 лв ...след това тази диплома фигурира в КАТ единствено като ксерокопие.и да не си завършил пак ще караш..както няколко човека са написали няма нищо общо интелекта с шофирането. 3 *** в краката ти от които най-много да използваш 2 едновременно 1 лост в ръката и 1 геврек в другата.нищо повече. най-добре ще е ако след взимане на книжка в определените възрастови групи да се минават на 10..5.. години повторен изпит макар и по-лек да бъде. както при психото
47
1
 
0
 
! Отговори
magilito преди 15 години
neznam az mislq 4e trq da imash mozak da karash normalno i ti q det sa s djipovete i slaskavie koli trq dapomislqt kak se kara i da nau4at pravilnicite 4e stava lo6o moje li da izprevarish na ostar zavoj nikakva vidimost zabraneno izprevarvaneto i oniq djipa tragnal e tva kvo e dobre 4e sprqhme na vreme ta savestnite shofiori mu napraviha mqsto ina4e u nas pravo gram akal nqmat kvo kato imat laskavi koli sveta tehen
46
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Научно е доказано, че мозъкът на човека много малко се развива след 12 годишна възраст, и то главно в зоните, свързани със сексуалното желание и любовта.
45
1
 
0
 
! Отговори
Виталий Рогоза преди 15 години
След 4 години работа в Австрия се връщам в България и какво да видя? Селянията не се е понижила и с йота - софиянци продължават да си мислят че са центъра на света, че са безгрешни, умни дори повече и от Айнщаин и, може би, че са хванали Господ за мъдурите, а всичките им проблеми са причинени от "селяните-провинциалисти"... Шопета - разберете следното: това ви е комунистическо време останало че сте "най-най"... Всъщност сте най-жалките комплексари, щом се биете в гърдите че сте "софианци" като че ли заслужавате медал... Кога ще разберете че без "провинцията" вие не струвате 2 пари... Софианци не правели катастрофи - боже опази... По-голяма глупост не бях чувал досега, но вие сте специалисти единствено в тази област - да дрънкате глупости... Сега е редно някой адвокат да заведе дело срещу Вълчев и правителството за нарушаване на Конституцията и да ги одрънка с няколко милиона за морални щети, да разтръбят из ЕС за "демократичното" нарушение на Конституцията и да изритат България от Съюза по възможно най-експресния начин...
44
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не само за шофьорска книжка трябва да имаш средно образование, но и за да можеш да гласуваш.Не може в тази държава всеки луд който иска да взима книжка. "У" вместо за учебна кола трябва да е за убиец на пътя толкова *** хора имат книжки а колко деца убиха на пътя точно такива *** които чакат само да вземат книжка да се напият и да се повозят... БЪЛГАРИТЕ СА СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ българите които нямат никаква реална преценка на нещата и са прости и неграмотни от там идва тази селяния не че са от село а от образованието защото само бирата цигарите и наркотиците са им в главата
43
1
 
0
 
! Отговори
mindilcho преди 15 години
kvo obshto inteligentnosta s shofior hahahaha
42
1
 
0
 
! Отговори
Зарко преди 15 години
ДАЙТЕ ИМ НА НЕГРАМОТНИТЕ ПРОВИНЦИАЛИСТИ ШОФ. КНИЖКИ И ДА СЕ ИЗБИЯТ ПО ПЪТИЩАТА. ТАКА ЩЕ ПРЕСТАНАТ ДА НАСЕЛЯВАТ СОФИЯ И НИЕ ЩЕ СИ ОТДЪХНЕМ ОТ ТЯХ!
41
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
да, и затова бай *** не трябва да кара кола...
40
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Изискването за поне 10-ти клас има за цел да задържи по-дълго учениците в училище. А колкото до включването на интелигентността в заглавието е журналистическата гавра по въпроса.Мисля, че е редно шофьорите да са грамотни, но до колко са ще трябва да прецени изпитващия. Трябва да се помисли и за ограничаване на пенсионерите, които са с доста по-бавни рефлекси и недовиждат. Моя съседка над 75 години, все още си кара стария очукан москвич независимо, че отдавна и треперят ръцете и е с над 20 диоптъра. Всеки път изтръпвам като я видя на улицата с колата.
39
1
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 15 години
"(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние."Единствено не съм съгласен за произхода. Не може да си роден на село сред прасетата и с тоалетната на двора и това да не ти се отрази. Според мен селяните трябва да бъдат спирани със закон да участват в управлението на държавата (а също и преселването в София). По този начин сега нямаше да имаме за президент този откровен *** Седефчов, който ни срами дори само с външния си вид пред цяла Европа.
38
1
 
0
 
! Отговори
BenSherman преди 15 години
Не знам за българите.. ама ти си изостанал!
37
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Според мен трябва да има доста по строги правила за придобиването и отнемането на шофьорска книжка. Примерно книжка на 21 г., отнемане поне на 60-65 г. (дядо ми е на 73 и книжката му важи до 2010 г., а вече едвам ходи, има няколко заболявания които са рискови...но още си кара), курса да продължава поне 3 месеца и да имат хиляди изисквания за да завършиш както е било преди 20 г. примерно,а на тези които ни обучават и изпитват, при вземане на подкуп да им се отнема правото да се занимават с тази дейност...защото сега е супер лесно да се сдобиеш с книжка, дори и без да си карал курс...Да започне отнемането на книжки до живот и затвор на пияните шофьори и още други такива... и тогава мисля че доста ще намалеят и шофьорите и катастрофите, защото не всеки ще може да се сдобие лесно с книжка !
36
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз предлагам шофьорската книжка да се дава веднага след като се роди ***,защото българите са умствено изоста.. (лапсус) надарена нация
35
1
 
0
 
! Отговори
georgi преди 15 години
tbpi ste
34
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това е пълен абсурд,какво общо има книжката дали ще е вземеш на 16 или на 21,по-добре тоз министър да седне и да поизглади възпитателната култура в у4илищата.Имам син на 10г/4-ти клас/като беше в 2-ри клас имаха 10h обу4ение от един инструктор КАТ за правилника и как да се спазва при каране на велосипед,тук има специални площадки като полигони /мини /за обу4ение на децата.--питм в БГ.имали такива площадки и да се допълна,като купувахме тетрадките във всяка тетрадка имаше по-един правилник/само пътни знаци/подарък от министерството на образованието.Въл4ев ,ако са ти мили българските деца погрижи се от ранна възраст да се подготвят ,а не ве4е когато са на 21.....живея в Гърция...и със спокойно сърце си пускам детето само на у4илище,ако щете вярвайте,но е факт.
33
1
 
0
 
! Отговори
Arhangels преди 15 години
Dobre..zashto naistina da ne e sredno obrazovanie?Ne e li sramno da nqmash sredno obrazovanie?Kakvo moje da stane ot tebe ako si bez sredno?NISHTO!Ili pone nishto polezno;)Ne moje da ima tolkova bezotgovorni shofiori na po 18-19!!Naistina trqbva da se spre tova,pyk koito iska da se syglasqva:)
32
1
 
0
 
! Отговори
Sofia преди 15 години
За селенията/като състояние на духа/ става дума, а не за произхода. София отдавна не е на софиянци, а на новозабогатели дейци на ТКЗС, АПК и РК по места.
31
1
 
0
 
! Отговори
аз преди 15 години
Томов, това е в твърде дългосрочен план :) Така ще спре войната по пътищата, но след 60 години, когато всички настоящи шофьори паднат геройски или спрат да шофират ...