Турски бизнесмен: Доган контролира $1 млрд.

Илия Павлов въртял далаверите на Сокола навън, а Ахмед Емин - вътре в страната
11 ное 2008 09:51,
108
Турски бизнесмен: Доган контролира $1 млрд.
Снимка: БГНЕС

Турският бизнесмен и бивш собственик на захарните заводи в Девня - Бедри Шефик, твърди, че лидерът на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган контролира един милиард долара.

Преди пет години Шефик, който бе най-големият турски инвеститор у нас, стана обвиняем и арестант, а по-късно и обвинен, че е избягал в Турция.

Днес в интервю за вестник "24 часа" той съобщава, че Ахмед Емин го е натискал да прехвърли собствеността на завода на офшорна компания, близка до лидера на ДПС.

"Аз казвах, че съм готов да направя някакви субсидии като дарение на ДПС, но да се влезе в собствеността и управлението на завода - не бях съгласен", разказва бизнесменът.

Според него Ахмед Емин е бил дясната ръка на Доган.

"И при оказване на натиск, и при прибиране на пари от рушвети. Той беше клечка номер едно, послушната птица на Доган - подчертава Бедри Шефик и добавя: - Всички пари на Доган се въртяха от Илия Павлов.

Турският бизнесмен твърди, че Доган контролира няколко важни звена в България.

"На първо място това са митниците. Държеше и всички офшорни зони - фришоповете и бензиностанциите там чрез неговия човек Фуат Гювен. Изкарани са много пари. Следва Агенцията за държавни вземания - чрез нея той направи трета приватизация в България".

На въпроса колко според него възлиза състоянието на Ахмед Доган в момента, Бедри Шефик отговаря: "В Турция сме правили анализи с мои приятели бизнесмени. Стигнахме до извода, че става дума за около 1 млрд. долара - това, което се контролира от него".

На друг въпрос - какво ще стане с този милиард, той отговаря: "След смъртта на Емин, Доган няма да успее да контролира тези парични приходи и басейнът ще се изпразни бързо".

Според бизнесмена разцеплението в ДПС е неминуемо.

"Просто в България никой няма тези икономически лостове като Доган".

Коментарът на ДПС към казаното от Шефик е повече от лаконичен: "публикуването на подобно нещо не прилича на добра журналистическа практика".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Nedun преди 15 години
Uvajaemi redaktori ot , zashto premestihte statiqta tolkova nadolu pri polojenie, che 1. mi se struva dosta vajna i 2. obiknoveno kato ima nova glavna statiq, starata pada s edna poziciq nadolu?
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ей само в Африка са по луди от нас, хората в Европа имат по три до пет скандала годишно от този род, ние 18 години с една турска муха не можем да се справим, държи митниците фри шоповете, ама КОИ МУ ПОЗВОЛИ, ние бе овце балкански, наште предатели, Илия Павлов, че той на Сатаната ще продаде народа си бе, Драшков го защитава, Велчев неможе да намери доказателства,Станишев играе цирк, стар като Ленин и ленинизма, че ако почнат да го разследват щяло да има етнически вълнения, ама *** ни управляват, вие да сте видяли в Европа етнически вълнения и такъв шантаж, в бившата Югославия и в Абания имат нашия проблем, ние сме опасно малоумнииииииииииииииии
45
0
 
0
 
! Отговори
ataka преди 15 години
С ЯТАГАН, КЕ МУ РЕЗНЕМ ЧУТУРАТА
44
0
 
0
 
! Отговори
Мюмюн Ахмедов - ВТ ( преди 15 години
1 млрд. що за измислица ..... от близки източници съм информиран относно състоянието на ДПС лидера, което възлиза на стойност над 17 млрд. Наистина не малка сума нали ..... като се има в предвид, че управлява близо 20 години ми се струва доста реално
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Много подъл човек е Доган. Искаше да разпали гражданска война, само и само да прикрие кражбите си. Това е престъпление срещу човечеството!
42
0
 
0
 
! Отговори
Jiko преди 15 години
i tehnite mekereta DC za da unishtojat Bulgaria, dori si prodadoha zadnicite na turcite. Ako bulgarite ne se osaznaiat sled 30-40 godini Bulgaria niama da ima. Edinstvennoto hubavo che niama da ima i komunisti..virusa umira s trupa na 4oveka koito e ubil
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Smesna sumi4ka za kontrolirane
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Kakvo sa 1 miliard dolar4eta.
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
A az si misleh 4e moje da kontrolira pove4e
38
0
 
0
 
! Отговори
mamut преди 15 години
др-тефик е от българия, по неговата биография когато е бил в белене е изкарал и доктурантура в БАН при сендов, та се питап да не бил и той от тия с досиетата(по -слухове са готвели за заместник на доган). Завода го гупи по времето на костов (пита се парите му откъде са изселник за няколоко години да на прави пачки в Турция, направо невероятно, те те месните пасти да ядат пред нашто момче)сделката беше доста мътна,после АП му търсиха пари за неизвършените инвестиции, митниците за няколко кораба със сгршено мито за захар и др.подобни, ама нещо се покриха нещата-вероятно тогава си цекал в ДПС(май някъкв депутат в ДПС бачкаше при него) за чадър в един момент йок пари ,йок чадър.сега много знае от турция и не най-големия инвеститор от Турция.
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
dogan nqma da pozvoli problemi da ima no ako se mahne shte doidat mnogo gladni i loshi hora kakto e izvestno po dobre makar i prestapnost no kontrolirana ot kolkoto anarhiq v koqto vseki koli i besi za nqkoi evro
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
".....публикуването на подобно нещо не прилича на добра журналистическа практика....". Това е нормална журналистическа практика, за нормални демократични общества, където финансирането на политическите партии е явно и прозрачно! Но ДПС не е политическа партия а затворена система - султанат, където Доган е султана, а лидерите на ДПС - неговите везири! Всички твърдения, че ДПС е гарант на етническия мир, че работела за България, за нейната стабилност и просперитет са бошлаф работа! Нека това да е ясно на всички заблудени оивци, които го защитават!
35
0
 
0
 
! Отговори
феникс преди 15 години
Истината започна да излиза,НО КАКВО ОТ ТОВА............................
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Много пари има този човек, брей! Но дали ще може и да изхарчи и хиляда? Доган вече е неудобен за много хора и дните са му преброени. Той е компрометиран като политик, а неговите подръжници се отдрепват от него. Така че най-добре е, ако искаме да избегнем още едно политическо убийство, да се оттегли по здравословни причини.
33
0
 
0
 
! Отговори
morkof преди 15 години
Sthe mahat Dogan-no ne se radvayte-nego pone go znaete-ako znaete kogo ste dokarat na myastoto mu-novia sthe bade kukla-idvat po opasni hora ot Dogan,mnogo po Opasni.Zatova pazete Dogan-toy znae vsicko-sega go slushayte vnimatelno-vsyaka bukva dori.İdvat po opasni-da znaete-Dogan go razbra
32
0
 
0
 
! Отговори
Карина преди 15 години
ударът беше право в сърцето на ДПС, как да не реве Доган, песента му е изпята. ДС ще сменя лицето на тази бизнес империя, явно не и е нужно. Не напразно Доган проплака "това ли съм заслужил". Бизнесменът е прав, всички му се отчитаха, а на турците които не искаха да го правят им орязваха възможностите за бизнес.
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Айде, Велчев самосезирай де ако имаш....
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Спорът ни е малко извън темата, въпреко това ще ти кажа. Според твоята логика и твоят приятел е *** май?! Не може да наричаш социалните програми паразитизъм! Щом държавата е преценила и дава помощи на определени групи БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, само твой проблем е че не си част от тези групи! Или искаш да ме убедиш, че ако имаш 5-6 деца, на теб ще ти дават по малко от колкото на ***?! Ай стига де... Никъде не се дават помощи СПЕЦИАЛНО ЗА ***!
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
12,7 да не издребняваме
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За какво ще имигрираш ? Я от един цаисат дребосък ли се плашиш ? Ква е тая съпротва ,да бягаме от отговорност ? Да не си плъх ? Я се бори за родината си ,а не бъди поредната овца която остава всичко на шепа бивши,агентчета ,държавата е и твоя все пак.