Мургина рекетирала фирми с непрекъснати проверки?

Станишев парафира оставката на изпълнителния директор на НАП
12 фев 2009 23:48,
99
Мургина рекетирала фирми с непрекъснати проверки?
Мария Мургина. Снимка: Булфото

Министър-председателят Сергей Станишев освободи изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина. Това съобщиха за Dnes.bg от правителствената информационна служба.

По-рано в четвъртък министърът на финансите Пламен Орешарски съобщи, че Мария Мургина е депозирала оставката си чрез него до премиера.

Според Орешарски Мургина заслужава изключително висока оценка за работата си.

Мургина създаде и ръководи през последната година агенцията, която е най-добрият проект на Световната банка в региона, отбеляза министърът.

Орешарски каза, че Мургина е постигнала институционално изграждане на НАП на такова ниво, че много страни сега ползват нашия опит.

Зад мотивите, посочени в молбата за освобождаване от поста, е посочено натрупано напрежение около ръководството на НАП.

Според информация на агенция БГНЕС една от най-порочните практики, прилагана от Мургина, е свързана с допълнително материално стимулиране на служители от НАП с цел вкарването им в престъпни организирани групи за източване на ДДС и рекет на почтени фирми - редовни данъкоплатци - чрез непрекъснат данъчен контрол и проверки.

Според разследващи случая експерти Мургина е спускала т.нар. вътрешни правила, подписвани от нея, които обаче не са били публикувани на официалния сайт на агенцията, а това е задължително според закона.

Една от честите практики на бившия директор на НАП е била да се позовава на Наредба №2 на министъра на финансите от 2001 година, без обаче наредбата да е известна и публикувана в сайта на НАП.

Мургина е работила в своеобразна престъпна група с част от своите заместници, които също са получавали рекордни за българските стандарти премии.

Според разследващите в този кръг влизат Николай Петков, Росен Иванов и Васил Панов - те са били част от най-близкото й обкръжение.

Няколко от регионалните директори на данъчните дирекции и техни заместници само за тримесечие са получавали суми от порядъка на над 90 000 лева.

Средната заплата в НАП е между 600-700 лева.

Средният размер на премията за около 9000-те хиляди обикновени служители на НАП е средно 237 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
0
 
! Отговори
vesko преди 15 години
ВСИЧКИ ХОРА ТРЯБВА Да спрат да плащат каквито и да е данъци. Защото докато ние се чудим как да си платим данъците и осигуровките, то такива като крадлата Мургина се чуди колко повече пари да заграбе . Всички които плащат данъци пулнят джобовете на корумпирани и крадливи данъчни служители които са хилчди в НАП . Лично сам виждал как при проверка в един магазин , без да направят каквато и да е проверка на документи направо казаха на собственика да отидат в склада за да им даде той по 100 лв . Това лично го видях ! Има данъчна мафия която рекетира фирми и ги изнудва за големи суми. Мургина е само пионката , над нея има други много по-големи играчи , които крадат в чудовищни размери. А ние нека да плащаме данъци и да мизерстваме.
97
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Изкарал;а е малко време жената. Видяла е от близа за какво става въпрос и се е отчаяла. Пред нея е изникнал въпроса да участва ли и тя в бъркането на лаината, като по този начин обезмисли своя и на други хора труд, или да си бияе камшика и да си изкарва прехраната другаде. Умна жена е Бизнеса има нужда от такива, ще вади дори и повече в коя да е компания. Защо да краде и да я плюе цял един глупав народ. И е решила да бяга а друг да става курбан за пустото ДДС. И добре е наперавила, щом сега се поддава на толковяа плоски провокаций народа ни, колко ли щяха да я плюят след още половин година. Обаче много им бръкна в дупетата тая оставка :))). Сега ще се избият чии човек да оглавява НАП.:)) Явно ще има още шоу там.:)) А краденето ще си върви явно маи. Така е мила като закачаш крадливите фирми на шефа. Сега ще го изкарат тормоз геичетата.:)))
96
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ха гледай ти сега . Че тя не напусна ли точно заради измамите в НАП. Мисля че по наи доле нвчин всички измамници си измиха ръцете с нея. Оплюха я набързо. Ме може една Мургина да излезе права пред цяло Крадящо правителство я. Новините са компрометирани. Тя се е опитала просто да посочи кои са крадливите а те излъгаха глуповатия Български народ .
95
0
 
0
 
! Отговори
ИВАН АНГЕЛОВ преди 15 години
В БЪЛГАРИЯ ИМА ОКОЛО 10 000 ЧОВЕКА, КОИТО ТРЯБВА ДА БЪДАТ РАЗСТРЕЛЯНИ И ВСИЧКИТЕ ИМ ПАРИ, СМЕТКИ В ЧУЖДИ БАНКИ И ИМОТИ ДА СЕ ВЗЕМАТ В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА. СЛЕД ТАЯ ОПЕРАЦИЯ ТРЯБВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ СЪЗДАДЕ ПРАВИТЕЛСТВО С ГЕРМАНСКИ ПОЛИТИЦИ. СЪДИЛИЩАТА СЪЩО ДА БЪДАТ "ОБОРУДВАНИ С НЕМСКИ СЪДИИ И ПРОКУРОРИ" АКО ТОВА СЕ СЛУЧИ, БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТАНЕ РАЯ НА БАЛКАНИТЕ САМО ЗА 5 ГОДИНИ
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Обикновените служители в НАП са некомпентентни, небодронаменери, надути и се държат така сякаш са хванали бога за шлифера. Считат се за нещо повече. Не ме интересува колко им е грешна системата. Искам си информацията такава какаво съм я подал, без де ми губят времето, защото няма кой да плати разкарването, разправийте и кандармите. Да си поправят системата за която съм платил и която трябва да работи като добре смазана машина.
93
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 15 години
Мургина изобщо не е сама. Няма по високите етажи не само в НАП но и вцялата държавна администрация нито един честен и почтен човек закото там не може да попадне кой да е. Всички, всички до един са маскари. Абсолютно е загубена каузата. Няма спасение от тези хора. Писна ми!!!! Омръзна ми.!!! Ако имах сила ще ги размажа като ***. Работя по 12 часа на ден!!! За да им изкарвам парите!? Да ме крадат Да се правят на ущипани булки. Мургина е само една от всички. Не български съд е необходим. Не българи начело на държавата трябва да бъдат. Иначе остава всичко както е досега.
92
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За такива крадци трябват ГОЛЕМИ наказания - пандела поне от 20 години! За да се оглеждат, кой колко краде.
91
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
казаха че ПОГВАТ!От: НФБкъде прочетохте Хващат !Идват избори!Трябва да се напълни партийната каса!Чете и разсъждавайте!Изнасят се капители много усилено чрез офшорките на червените барони!Инвестира се в Македония!Абе кажете ми ще дойдете ли да ми оправяте къщата ..да ми давате пари ако вашият дом е незавършен?Оправихме България та трябвало да инвестираме другаде!Пищим защо са спрени еврофондовете т.к. имаме нужда от тях и същевременно ги даваме на друг!Абе тези комунисти на улави ли ви правят?Я вижте заплатите в Македониябез индустрия , но с по-високи заплати!Как става това бе?Я да видим и Косово..кога излезе от войната..де факто бойкотирано от сърбия икономически..и там са въвели еврото и държавните им служители получават по-високи заплата!Странно как...Да не говорим за Сърбия..Хърватско..Черна гора!Там положението е още по фрапиращо!още щом минем Калотино и виждаме пътищата им!Няма следа от бомбандировките!Съвсем нов е пътя до НИиш.., а са 150км!Ние един път нямаме , като хората!И накрая ако някой може да ми обясни след като няма нищо налице закакво през последните 8г са похарчени 37 милиарда евро!А тези 8г управляваха НДСВ И БСП в коалиция под една или друга форма!Да ама никой не иска да коментира ..неудобни неща!Иначе са ни оставили да плюем този или онзи да казваме че бил грозен..кривоглед ..Хайде коментирайте същественото!Дебатите са открити..Мисля че има и други теми ..допълнете ме...И в действителност ако някой има информация да я подава!Идват избори и пластовете се сменят!Най- заслужилите ще се изкачат2-3 степени в длъжността!Бая постове ще се оголят мисля..Сега е момента да се освободите от началника дето се гушка и Ви мачка!
90
0
 
0
 
! Отговори
Киро Майтапа преди 15 години
Асоциация. По-порасналите трябва да помнят един стар югославски филм - "Проверено-мини няма". Сапьорно подразделение трябва да разминира Белград след оттеглянето на германците. Войници-сапьори обхождат канализацията на града и търсят мините. В един момент някакво войниче пропада, а след малко се провиква: " У го'вна сам брачьа." Ами това е. Ние вече 20 години сме у го'вната. И Мургина ще забравим и пак ще сме си там.
89
0
 
0
 
! Отговори
Kovachev преди 15 години
ГРАЖДАНИ! НЕ ПЛАЩАЙТЕ НИКАКВИ ДАНЪЦИ ДОКАТО ТИЯ НЕ ГИ ВКАРАТ В ЗАТВОРА!
88
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
пичове така е в цяла ЕВРОПА.НАЗДРАВЕ
87
0
 
0
 
! Отговори
данъкоплатец преди 15 години
Подла ***!
86
0
 
0
 
! Отговори
данъкоплатец преди 15 години
Защо не можем да упражним правото си на глас, тоест, народното мнение да се чува и през останалото време, освен на изборите?Не само чинно да си плащаме данъка живот (по-точно съществуване)...!
85
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
пресата пише, че колосите на сивата икономика в България са строителството и туризма- бъдете сигурни, че краденето на ддс от хотелиери и туроператори е практика, но не е трудно да се хванат, ако се проверят всички договори много внимателно и се засечат оборотите, стига да искат разбира се, не че не могат
84
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ЖАЛКО СЪЩЕСТВО
83
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ако това беше станало жъж франция или германия може би штеше да падне кабинета.а тук даже излиза министъра и я хвали.еми що я махате като е толкова хубава и ценна.даите и медал и я направете о6е по голям началник.
82
0
 
0
 
! Отговори
zritel преди 15 години
И кво праиме са? Жената е натрупала толкова стрес и напрежение докато източва, пардон ръководи НАП, а вие искате да я разпнете! Ми не бива така, трябва да сме толерантни и търпеливи. Проявете разбиране и тя има семейство, роднини...Са чакаме изборите и другите уморени от тежестта на политическата, изпълнителната и прочие власт да си отидат по домовете. Единствено ме изпълва с оптимизъм, че ще дойдат други, пълни с енергия, честни, всеотдайни, талантливи и мноооооого властолюбиви
81
0
 
0
 
! Отговори
kojtoidae преди 15 години
Прав си бе братко 47, ама как да стане. Ние си сакаме вече почти 20 годин, ама кой ни чува. Требе а влезем у парламенто с дреновиците и да ги тепаме. Без тепанье нема а стане. Сега ако се съберат както през 1997 они че се изпонапикаят и че избегат сами. Първи че са ониа с професорските титли. Требе а ги тепаме сите, оти сега на них им е арно, а ние сакаме и на нас да е арно.
80
0
 
0
 
! Отговори
pano преди 15 години
cera разбирате ли защо Китай прогресира. такива директно отиват наплощада Тянънмън.по бързата процедура.ш.......н народ
79
0
 
0
 
! Отговори
fajtondjijata преди 15 години
Да й пикая в *** уста, когато произнася отворените си "а", "е" и "о".