50% от завършващите гимназия са неграмотни

Днес се проведе първото състезание по правилно писане
22 ное 2009 12:44,
275
50% от завършващите гимназия са неграмотни
Снимка: Булфото

Около 45-50% от завършващите средно образование у нас не владеят в нужната степен правописа и пунктуацията. Това заяви управителят на интернет портала за езикова грамотност "Академика" Евелина Гечева.

Тя се позова на твърдения на преподаватели, проверяващи кандидатстудентски работи по български и литература.

В България липсва официална статистика колко от децата са неграмотни поради факта, че няма официални критерии за това. Според Гечева би могло още от началното училище да се обръща повече внимание на грамотността, но това не зависи само от учителите. Трябват по-активни действия и от страна на родителите, и от страна на държавата, подчерта тя.

Когато часовете са малко и не достига време, преподавателят не може да подготви децата достатъчно качествено, каквото и умения да има, изтъкна още създателят на образователния портал.

В началото на тази есен електронният портал "Академика" стартира инициативата за добро владеене на българския книжовен език под мотото “Бъди грамотен". Кампанията започва с дискусия за обучението по български език в училище, в която взимат участие преподаватели от средното и висшето образование у нас.

По време на дебатите всички преподаватели се обединяват около тезата, че трябва да се преработят учебниците по български език и литература, тъй като те в голямата си част са неизползваеми и са изпълнени с чуждици и неразбираеми словосъчетания.

За децата трябва да се пише разбираемо, защото когато един учебник ги отблъсне, какво остава за книгите. По този начин ги демотивираме да четат, обясни Гечева.

Преподавателите правят предложение и за увеличение на часовете по български език и литература, но не успяват да се обединят около идеята дали трябва да бъдат променени учебните планове.

Днес се проведе първото състезание по правилно писане, в което участваха 19 ученици – 8 от шести и 11 от седми клас на ЧОУ “Петър Берон”.

Децата се представиха изключително добре и 3-ма от тях събраха максималния брой точки на теста по езикова грамотност.

След състезанието учениците споделиха, че днешният тест е бил по-лесен от тези, които решават в рамките на учебните часове и че дори техните родители понякога се затрудняват да решават техните тестове по различни предмети.

Учениците не искат допълнителни часове по български език и литература. Сред това, което ги затруднява, са причастията, обособените части, пунктуацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
0
 
! Отговори
хохо преди 14 години
Ето КПД на учителите в България - 50 %.
173
0
 
0
 
! Отговори
хохо преди 14 години
До Бивш учителИзлишно драматизираш нещата. Отговарям ти - във ВУЗ се влиза по желание. Държавата не влияе на избора. Висшето образование не е задължително. Държавата дава заплата за реално отработено време. 720 часа годишно е един от нормативите на учител през 9-те месеца на учебната година. В останалите работни дни през ваканциите учителят не работи като учител. Добавяме и удължената отпуска. Въпрос на сметки е да се покаже КПД на учителя.
172
0
 
0
 
! Отговори
Бивш учител преди 14 години
До 69.Приятел, аз точно заради тази гарантирана заплата и от много кадърните началници напуснах силно отвратен системата на времето.Сега не съжалявам нито за 48-те дни общо ваканция, нито за 500 те лева,които бих получавал ако бях останал.Съжалявам само, че бях идеалист ,стремящ се да промени към по-добро системата, и все още живея с някаква професионална солидарност, а и повече от половината ми живот мина като учител.Повярвай, това, което съм писал тук,по-долу е истината отвътре.
171
0
 
0
 
! Отговори
69 преди 14 години
... за всяко място за преподавател по английска литература в Англия се натискат по трима души или че учителите вземат и един лев повече (е, някъде може и да е с един лев повече, но по принцип са на равна нога) от полицаите - ЖЕСТОКО СЕ ЛЪЖЕШ.
170
0
 
0
 
! Отговори
69 преди 14 години
Това , което говориш е наивно до такава степен, че се плаша за това какво си мислиш че представлява учителстването - хората са го казали - това е призвание. НАВСЯКЪДЕ по света учителите (не университетските преподаватели а тези в системата на основното и средното образования) и полицаите са едни от най-зле платените. Ако си мислиш, че в САЩ, Англия или Германия учителите получават повече от банков служител (примера ти с математици и информатици) и компютърен специалист или че кандидатите за ...
169
0
 
0
 
! Отговори
69 преди 14 години
... за лошо свършена работа извън самите нас е ТООЛКОВА типично.
168
0
 
0
 
! Отговори
69 преди 14 години
Чакай да те питам и аз нещо - защо си мислиш, че учителите са някаква прослойка изключена от обществения живот и социалните промени в него? На тях поне им беше гарантирана месечната заплата, докато същото не може да се каже за толкова много други хора (Кремиковци ????). И, как по дяволите, моя баща можа да издържа двама студенти едновременно в най-мизерните години в София (той не е оттам) САМ, без да има фирма? Някои хора просто си мислят, че техните проблеми са най-големи. Търсенето на причи.
167
0
 
0
 
! Отговори
Бивш учител преди 14 години
Продължение на 164.Сам ще ти отговоря.Когато от завършилите Англииска филология студенти 3-*** се борят за едно учителско място, завършилите математика и информатика не отиват в банките и чуждите фирми, а се натискат за учители,когато колежката завършила Българска филология вземе с 1 лев повече от полицай със средно, когато момичетата се натискат не за професионални войници,а за учителки, тогава и децата ни ще бъдат грамотни .Но едва ли ще го доживеем това време.Да живее маргинализацията!
166
0
 
0
 
! Отговори
хохо преди 14 години
до 162Не смесвайте възпитание и обучение. Това са различни неща. Има възпитани и неграмотни деца, среща се и обратното. Не размивайте отговорността на училището. Семейството осигурява присъствието на детето в училище. Ако детето не е възпитано да се ограмоти, то няма да ходи на училище, няма да държи матура и няма да влезе в тези резултати. Всъщност тези резултати са само за децата, завършили 12 клас. Семейството е направило необходимото за детето.
165
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това е един от проблемите на бъдещето в България. Повечето неграмотни са бъдещите черноработни.
164
0
 
0
 
! Отговори
Бивш учител преди 14 години
до Хохо.Приятел, ще ти задам един единствен въпрос, на който да отговориш тук.Какво направи държавата България последните години, при всички правителства ,независимо от цветоветне им, за да могат в учителските институти и след това респективно в училищата да влязат най-знаещите и можещите?Да могат да работят с желание и без проблеми после с нашите деца?Да не се притесняват на края на месеца за сметките, а да мислят само за училището, и това как да ангажират вниманието на учениците?
163
0
 
0
 
! Отговори
хохо преди 14 години
В началното училище се полагат основите на правописа. Затова и изпит по БЕЛ в 4 клас ще даде отговор кой колко е работил в тази посока. Трябва да има финансови санкции за училища с ниски резултати и финансови стимули за училища с високи резултати на матурите в 4, 7 и 12 клас.
162
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Вярно е , че обучението се извършва в училище, но възпитанието започва от раждането. Ако твоето дете не е възпитано да се обучава или ограмоти, то ще попадне при процентите неограмотени. Ако е лигаво и се крепи към парите на баща си, то няма да избере обучението, ще предпочете, дискотеките, чалгата, цигарите и тн. и ще стане поредния вирус за БГ.
161
0
 
0
 
! Отговори
хохо преди 14 години
Всеки трябва да носи отговорност за качеството на работата си. Заплащането не може да бъде оправдание за качеството. Заплатата не е толкова ниска - повечето българи получават подобна заплата. Пък и работното време и отпуските са допълнителен бонус. Подписвайки трудов договор, всеки учител изразява съгласие да извършва тази работа при тези условия. Неграмотност в половината млади българи е стряскащо много! Но сега иде ред на изясняване на причините за тези резултати.
160
0
 
0
 
! Отговори
Бивш учител преди 14 години
Поздравления на колежката 137!!!Тя още по-точно е определила проблема.Но това ни чака-*** народ, управляван от държавни чиновници, на които тати или чичо е купил образованието и е назначил по партийна линия на работа някъде.До колегата учител.Да, 500 лева не са много.Но изказването ти е и малко вулгарно.Аз на времето напуснах точно заради заплащането-получавах 220 лева чисти , инженер съм, а полицая, който съм учил преди 1-2 години тогава получаваше 600 лева чисти.
159
0
 
0
 
! Отговори
хохо преди 14 години
Голяма грешка е всички да сме виновни - тогава никой не е наказан, нали? Спрете да търсите причините в глобалното затопляне и световната криза. Обучение има в училище. Тази работа се върши от учителите. Или не се върши.Обучението започва от детската градина, но ограмотяването започва в първи клас. И така - до завършване на средно или висше образование. Дразня се, че се търси вината в семейството. Нима семейството издава удостоверенията и дипломите?
158
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Навремето , казваха - Учи, мамо за да не работиш. И аз учих и завърших и сега наистина не работя.
157
0
 
0
 
! Отговори
учител преди 14 години
за 500 лв - толкова работа!
156
0
 
0
 
! Отговори
Бивш учител преди 14 години
До Лом.Земляк, прав си и не си прав.Най-малка е вината у учителите.Даже и да са некадърни,те трябва да спазват строго това, което им нареждатн отгоре по йерархията.На самоинициативата се гледа като на нещо вредно и застрашаващо началниците.Блато на застоя и статуквото е днес образованието ни.А бъдещето е бъдещето на Захарния завод в Лом.Справка-едно училище близо до гарата на Монтана.
155
0
 
0
 
! Отговори
Бивш учител преди 14 години
до 69.Да, може би си прав.Има и в учителското стадо не малко ***,както и не малко качествени хора бяха принудени да напуснат системата ,за да не мътят водата на началниците си."В царството на слепците Едноокия е цар!".Това е държавната политика в образованието с една дума.А кой ги назначи тия учители дето за нищо не стават? Еднооките директори, инспекторат и други, за да не се чувстват заплашени от по -кадърни.Така е на всякъде, но това е и държавна политика.Народа трябва да е ***.......