Как ще подаваме данъчни декларации през 2010 г.?

Отстъпка от данъка от 5% се ползва до 10 февруари
7 яну 2010 17:52,
10
Как ще подаваме данъчни декларации през 2010 г.?
Снимка: БГНЕС

Подаването на данъчните декларации за доходи на физическите лица, както и през миналата година, се извършва в периода от началото на годината до 30 април в офисите на Националната агенция за приходите (НАП). Декларациите може да се подадат и по пощата, а образец за попълване да се изтегли чрез интернет. Самата декларация се състои от основна част и приложения, като приложенията се попълват (или не) в зависимост от вида доходи на лицата.

Изплащането на данъците се извършва в същия срок. Гражданите, които подадат декларации и платят съответните данъци до 10 февруари ще ползват, както и миналата година, 5% отстъпка от размера на данъка. Подалите декларации по интернет чрез електронен подпис ще имат отстъпка от размера на данъка до 30 април (ползва се само един вид отстъпка).

Плащането на данъците и осигурителните вноски се извършва по банков път, с пощенски запис за плащане към държавния бюджет или по интернет. При плащането на данък върху доходите на физическо лице в банкови гишета в офисите на НАП не се заплаща такса за банково обслужване.

Тази година, за разликата от миналата, в данъчните декларации ще се попълват и получени и (или) предоставени заеми от и на физически лица, когато техният общ размер надхвърля 10 хил. лв. и към 31 декември 2009 г. част от тях са непогасени.

Когато дадено физическо лице отговаря на условията за деклариране на заеми от други лица, то трябва да попълни и подаде данъчна декларация, дори да няма никакви други видове доходи за деклариране.

Повече подробности

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 14 години
деbилни исках да кажа - дее.ба и цензурата
8
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 14 години
поне да са писарушки! - много от тях са неграмотни!(а вероятно и длни)
7
0
 
2
 
! Отговори
me преди 14 години
добре, но какво става, когато човек е бил добросъвестен и си е плащал всеки месец данъците и на края на годината не дължи никакви данъци - не е ли честно да му върнат 5% от платените данъци, защо в тази държава добросъвестността, точността и коректността не се поощряват по никакъв начин
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ами как да ги попълниш,като няма грам информация по въпроса,а безпатните програми в НОИ са за ДОС !!!Особено за ДДС-то.Смешна история,трябва да се бъркашда купуваш софтуер или да ходиш на счетоводител.Във всички случаи плащаш много пари.А ми кажете сега това нормално ли е ?
5
0
 
1
 
! Отговори
капо ди тути фрути преди 14 години
И за фирмите е пълен хаос...
4
0
 
1
 
! Отговори
ГОГО преди 14 години
ДО 2.СЪГЛАСЕН СЪМ С ТЕБ.ПЪЛНА БюРОКРАЦИЯ...А МИ НАЛИ ТРЯБВА ДА ИЗДЪРЖАМЕ ТЕЗИ ПИСАРУШКИ ,С ТЕЗИ ДАНЪЦИ...ЦЯЛ ДЕН СЕ ГУБИ ,ПОНЯКОГА И ДВА...
3
0
 
1
 
! Отговори
gendoff преди 14 години
Стига глупости, декларациите се попълват лесно. Правя го за поредна година сам. Ако пък не можете, платете си на счетоводител да ви свърши тази работа.
2
0
 
1
 
! Отговори
декларатор преди 14 години
За тези декларации човек трябва специално виШу по декларации да е завършил.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
загубих си целия ден да разучавам данъчната декларация,за да не "пикая" накриво.