Пътят без храма

Православието на Богоявление
7 яну 2010 14:13, Петя Славова
153
Пътят без храма
Снимка: БГНЕС

Преди няколко години, когато свещичката в църквата струваше по 10 стотинки, влязох в "Свети Седмочисленици" на път за изпит.

Не влизам често в църква. Само когато усетя, че наистина искам да послушам тишината и спокойствието в нея.

Вярваща съм, но не толкова в институцията църква, колкото в Господ. Убедена съм, че невярващи не съществуват.

Всеки нарича вярата си някак – Аллах, Буда, Кришна, природа, себе си...

Моето място в източното православие идва най-вече и заради това, че съм родена в България. Предполагам, че ако живеех във Франция например, сигурно щях да съм католичка или протестантка.

И точно тогава, преди тези няколко години, когато исках да запаля свещичка в църквата, жената на касата отказа да ми продаде.

Причината звучи толкова нелепо, че все едно не се е случила. Жената отказа да ми продаде свещ заради левчето ми – за да не си мисля, че в църквата хората могат да си развалят парите.

И сякаш не бях в храм, а в такси, чакащо бакшиша си, или в супермаркета, където ми отказват дражета дъвки, заради „едрите” ми банкноти.

Тръгнах си, мислих си, че и най-яростните атеисти са наясно, че в църква човек не ходи да си разваля парите, а за да се помоли.

В църквата човек влиза по причини, многобройни, колкото са и хората. Това е мястото, където всеки може да вникне в личното си, съкровено емоционално състояние.

Да се помоли за себе си, за близките си, да си спомни проблемите, които се опитва да изтрие през деня, и да получи така нужното упование именно във вярата, че нещата ще се подобрят.

Да намери покой за душата си. Думите са прости и същевременно са твърде силни.
Жената на касата не си даваше сметка за нейната истинска позиция на това място. Мислих си дали още тогава трябва да кажа на някого, да се оплача, но реших, че един човек не е лицето на цялата църква.

Случаят беше забравен. До 6 януари 2010 г. Богоявление!

Бързам след работа за църквата "Свети Георги", която се намира наблизо до дома ми. Влизам точно в 6,25 и човекът от храма затваря вратата пред очите ми.

Помолих го да изчака две минути, защото чакам дете и искам да запаля една свещичка за мен и него.

Ключът само превъртя.

Обясних му през вратата, че ще бъда изключително бърза, но той така и не отвори. Запътих се към страничния вход и влязох. В храма имаше още хора, които се молеха и палеха свещите си.

Видях същия човек и го помолих още веднъж да ми позволи да запаля една свещ. Отказа. Показах му часовника, който отброяваше точно 6,28 часа. Въпреки че си мисля, че дори да бях закъсняла с 2 минути, не би трябвало да ми откаже тази малка услуга в Божия храм.

Защото неведнъж сме чували, че трябва да се положат усилия православната църква да привлече младите в храма...

Попитах възрастния мъж как се казва, но той просто ми обърна гръб, все едно че не бях там. Тръгнах след него и го попитах още веднъж за името му. Отговор не получих. Не издържах: "Защо не кажете името си, да не се срамувате?" Най-сетне той проговори: "Да, срамувам се"...

Толкова бе искрен, че свещ така и не ми разреши да си взема. Касата бе затворена въпреки големия празник.

Свещеник в храма нямаше. Хората ме гледаха и може би си мислеха, че съм луда.

Може би бях. Бях именно тази луда, която не можеше да си представи, че й отказват да влезе в Божия храм на Богоявление, за да запали свещ и да се помоли за себе си и бъдещото си дете.

Това е църква, мили Божи служители! Дом на Господ! Луда съм, че вярвам, че хората, влизащи всеки ден в този дом да продават свещи, икони или да обслужват храма, също са вярващи и най-вече – че са хора. Че разбират, че тяхната роля всъщност е важна, защото това, което човек може да си позволи на пазара, не може да направи в църква.

Тези хора продават свещи, продават молитви за здраве, за помен, а не лук, домати или сирене. В църквата човек не влиза да си купи хляб, а се моли за бъдещето си и иска прошка за миналото си.

Храмът не е магазин, където, ако си закъснял с 2 минути, не може да си купиш спагети или шоколад. Защото гладът от вярващи – млади в църквата идва от такива случки, неспособни да утолят духовните потребности.

Замислих се, че този човек – пенсионер, който не ми позволи да си запаля свещ, може би не е толкова виновен. Че на него не са му обяснили важната роля, която изпълнява.

И ако някога, докато е бил млад и е практикувал професията си, е можел да си позволи да се държи по този начин, то на такова място не може.

Тръгнах по улицата и се помолих на Бог. Без свещ, но повтаряйки си, че той е навсякъде около нас и най-вече в нас. И ако е така, трябва ли утре да ида в неговия храм, щом там се оказва толкова трудно да го намеря и да почувствам, че съществува.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
1
 
! Отговори
Ърр преди 14 години
Попа само за пари пее. Е може и кана вино.
61
0
 
1
 
! Отговори
dechko преди 14 години
no poluchavam informaciq che riutala nqma da b1de proveden zashtoto metropolit ilarion e pochinal predi dva meseca a zamestink1t shtql da hv1rlq kr1sta v grad ruse... razocharovanieto beshe golqmo , no po golqmo beshe razocharovanieto kogato edva li ne ne me izgoniha ot c1rkvata za tova che sam otishal povtorna da popitam dali reshenieto e okonchatelno, i posle kak da imash vqra sled kato bqh gotov da skocha bolen v ledenite vodi v imeto na vqrata a tezi vqrvashti me gonqt ot hrama
60
1
 
1
 
! Отговори
мимето преди 14 години
Честно казано и аз съм попадала в подобна ситуация и имам същото отношение към институцията българска православна църква.Този ламтеж за пари е навсякъде и нищо друго не се усеща.Те и с делата си го доказват. Защото е лесно да говориш високопарни наизустени фрази, но много по-трудно е да ги претвореш в делата си. Вие да сте видяли поне една организирана кухня за бедните хора в това трудно време? Само пари искат......... Темата е безкрайна....Не вярвам нещо да се промени.
59
0
 
1
 
! Отговори
dechko преди 14 години
shte spodelq i moqt sluchai, gotveh se da skacham za kr1sta na iordanov den tazi godina v reka dunav grad Silistra kato po danni ot c1rkvata rituala shteshe da b1de izp1lnen... sled ednogodishno tarpenie i jelanie i vqra da go napravq, zapochnah usileni trenirovki prez poslednata sedmica i vapreki che bqh s angina i temoratura uporito pluvah v ledenite vodi na dunava za da svikna i za da moga d aizkaram kr1sta... na 5i qnuari otivam da se zapisha v c1rkvata kakto me bqha uvedomili
58
0
 
1
 
! Отговори
Rom преди 14 години
Men me davaha po televiziqta po BTV kadeto v pazardjik az hvanah KRASTA.I belite bratq po4naha da se biqt s men v vodata.4upihme krasta ama az ne im go dadoh 6tot az parvi go hvanah.
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Значи, прав си за молитвата. Преди години си доказах, че великият бог Бонго Бонго наистина съществува.... ето историята:Стоя си аз вечер на спирката, студ, мрак ...мамата си тра.ка... и рейса не идва.Та, помолих се на великия бог Бонго Бонго и о'чудо ! Не щеш ли, след само 30 мин автобуса дойде! Оттогава искрено вярвам и почитам Бонго Бонго!
56
0
 
1
 
! Отговори
Васко преди 14 години
Драга Петя, ти като отидеш в магазин от кого купуваш - от продавача или от чистача? Ясно е, че човекът към когото си се обърнала няма нищо общо с продажбата на свещи, а е клисарят, който се занимава с почистването на храма. Жената на свещите вече е била затворила, отчела парите и си е тръгнала.Предполагам, че знаеш работното време на доста магазини, а не знаеш работното време на храмовете. Жалко е.И да знаеш - животът в църквата не е палене на свещи. Той има мнооого по-дълбок смисъл...
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Нали господ е добър,всеопрощаващ ? Що тогава въобще има ад ?!
54
0
 
1
 
! Отговори
Петър Николов преди 14 години
До 51. Горенето на душата, мисля, че всеки съгрешил по-тежко, започва да го усеща още на земята. С малко повече въображение, мога да си представя и горене без нервни окончания. Относно споменатото за НЛО - аз затова и казвам, че на човек, който се замисли за чудото на живота, многообразието му, любовта и т.н. не са му нужни такива свидетелства, макар че аз в живота си съм видял достатъчно чудеса извършени с искрена молитва, че да съм сигурен в Божието битие.
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
не
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До 45(радо) и други с подобно мислене. Вие какво искате, с какво да живеят хората, които по цял ден стоят там продават, пазят, чистят, а свещеникът служи, обръща внимание на хората, чете им молитви, изповядва, ходи по домове и панихиди. Тези хора нямат ли семейства! А вие не само че искате да е безплатно, ами недоволствате, че няма климатик, че тъмно, стенописите са почернели. Знаете ли колко струва един иконстас, едно изографисване, колко време. А вие искате безпари.Може,ако дарите,давате ли?
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Някои си там" хора в оказаното време са на работа, защото са установили, че ако не си усигурят сами прехраната, колкото и да се молят на Господ ще си легнат гладни. А и какво лошо има да гледаме на "Бог като на някакъв "Рум сървиз"", след като църквата е "търговско дружество" и то с лошо отношение?
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе да те питам за ада ... Нали само душата отива там ? Как моля те, душата гори в ада, при положение, че същата няма тяло /нервни окончания, органи, кожа, .../ ?
49
0
 
1
 
! Отговори
до 30 ТИ преди 14 години
ДОБРЕ ,ЧЕ БЕШЕ ТИ ,ЧЕ ДА "ОПРОВЕРГАЕШ "ЦЪРКВАТА -НА НИВОТО НА НЕПЪКРЪСТЕНИТУЕ *** СИ !!!
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
до 37:Аз знам една молитва.Моля ти се боже, направи така, че да съм здрав, прав и корав (във всеки един смисъл на думата), да имам 3 /повтарям, три/ острова, 5 /пет/ яхти и 10 банки на мое име. Също така боже, искам жена ми да се казва Анжелина Джоли. Друго не искам .. засега. В замяна обещавам да слушкам и да ти паля свещичка всеки месец . /Малко си ***, да искаш толкоз безмислено нещо, *** ти си знаеш/. П.С. Моля те, съседа Гошо квото и да ти иска, да не му се случи !!!!!
47
0
 
1
 
! Отговори
Анчо преди 14 години
Петре!!! :))))Хората, видяли НЛО са в пъти повече от тези, видяли кълбовидна мълния. Познай обаче защо нормалните хора вярват на вторите, а не на първите. :)))))
46
0
 
1
 
! Отговори
Пепа преди 14 години
Много добре те разбирам Петя, и аз съм го изпитвала това чувство на горчивина и обида, то е като да ти бръкнат в душата, ти отиваш с радост, с молитва в сърцето си, с доброта към божия свят, а те отпъждат като нахално псе... Но, Петя, това огорчение минава, много добре си направила, че си се помолила на Бог на улицата, Той наистина е навсякъде. Бдете живи и здрави с твоето очаквано бебе!
45
1
 
1
 
! Отговори
rado преди 14 години
Невороятно скъперничество и алчност има в църквата и по-точно църковните служители,просто ми се гади!Майка ми отиде на църква преди няколко дни и не и продадаха свещичка, защото дала стотинки?!
44
0
 
1
 
! Отговори
Петър Николов преди 14 години
до 36. Аз само му говоря и виждам в живота си неговите отговори, а дядо ми и роднини на жена ми са го и чували. Има хора, преживяли смъртта и видяли ада, а после се върнали. Ако наистина искате да научите нещо по тези въпроси си направете труда и потърсете. Има филмчета в pirate bay, макар че мисля, че тези доказателства не са нужни за човек, който вижда чудото на живота и любовта.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Високи са цените в момента. Голямо търсене и ограничено предлагане :))