Ще пушим ли в баровете или не

ГЕРБ иска отмяна на пълната забрана за димене на обществени места
18 фев 2010 11:51, Красимир Ангелов
896
Ще пушим ли в баровете или не
Снимка: БГНЕС

Промяна в Закона за здравето, която отменя пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, ще внесат депутати от ГЕРБ.

Това съобщиха в парламента народните представители Димитър Лазаров, Иван Иванов и Светлин Танчев.

Анкета

Забраната за пушене на обществени места е:

Предложението предвижда в заведения до 100 кв. м собственикът сам да преценява дали там ще се пуши, или не.
В по-големите заведения пък собствениците ще трябва да предвиждат отделни помещения за пушачи. 

Мотивите на вносителите за промяната са, че в условия на криза не може да се ограничи тютюнопушенето на обществени места, защото това би било пагубно за бизнеса.

Според депутатите от ГЕРБ цялостната забрана е много трудно изпълнима, защото нямало как да се контролира.

По думите им към пълна забрана на тютюнопушенето на обществени места може да се пристъпи след четири-пет години, и то "не от раз". 

Против тази теза се изказа съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов.

Според лидера на ДСБ няма смисъл дебатът да бъде откриван отново, тъй като вече е воден преди много време и е решен.

“Изводите са категорични и еднозначни в целия евроатлантически свят”, посочи Костов.

Още по темата
“В България нямаме право да пречим на никого да уврежда своето здраве, ако реши да го направи, но този човек също няма право да превръща хората около себе си в пасивни пушачи”, отбеляза в заключение бившият премиер. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


896
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
7
 
3
 
! Отговори
jjj преди 14 години
Костов е пич
31
2
 
6
 
! Отговори
до 19 преди 14 години
Пише се - наляво, а не налЕво; по същия начин - надясно, а не надЕсно. И още нещо Рядка, а не рЕдка простотия. Е, кой сега е ***?
30
3
 
5
 
! Отговори
гуньо преди 14 години
Хммм, аз съм пушач, но подкрепям забраната. Малко ми е странна позицията на герберите.
29
3
 
4
 
! Отговори
петров преди 14 години
Бях сигурен, че с този закон ще се случи това! Типично по ганьовски - приехме го, ама, ако може някак да не е чак толкова ... нали, то, сега е ... такова, туристически сезон, не ... пък и криза. Абе цялата ни работа е такава! В другите държави как може да са ги въвели и да си ги спазват, а тук на П.Мафани депутата не му бил удобен, дай да го променим! Или да го отложим! А най-добре, ако може, хем да отчетем че сме го приели, хем да не ни разваля досегашния рахатлък и да не го спазваме!
28
6
 
12
 
! Отговори
Sasho преди 14 години
е едно хубаво нещо да чуя от Костов прав е човека никой няма право да трови другите с гадните си цигари
27
0
 
9
 
! Отговори
IND преди 14 години
Забраната за пушене беше приета от НС преди ГЕРБ да поеме управлението - така, че Борисов от нищо не се отмята: http://***.dnes.bg/obshtestvo/2009/05/15/ot-1-iuni-2010-nikakvo-pushene-v-bylgariia.70922
26
5
 
13
 
! Отговори
EDNA преди 14 години
какво значи това, че са необходими 4-5 години?само се отлагат нещата във времето. Как може в страни като Великобритания системата да работи, а тук не.На който му се пуши толкова много излиза пред бара или дискотеката и изпушва 1-2 фаса.Не е нужно след като си ходил на бар дори и бельото ти и кожата ти да смърдят на катун, а дробовете ти да са задръстени от дим. това е просто наглост, което се канят да направят.Отново Костов е прав!
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
МРАЗЯ ДИМ! НАСЪЛЗЯВА МИ ОЧИТЕ И МЕ ТРОВИ!
24
4
 
14
 
! Отговори
ДД преди 14 години
Има световна инициатива за силно ограничаване на пушенето , а ние ще сме точно обратно?! Що за безумие?!В Европа могат да контролират забраната , тук-не?!Въпрос на закони и мотивация на проверяващите органи.Децата хващат цигарите от 10-11г, седят в заведения ,където не се вижда от дим и това е напълно в реда на нещата според ГЕРБ?!Да се пуши навсякъде, да се храним с ГМО-супер предпоставки за здравословен живот.Това е поредната идиотщина на ГЕРБ!Възмутена съм!Супер "европейски" подход!
23
10
 
5
 
! Отговори
draznitel преди 14 години
Абе като не ви кефи стойте си у вас бе, какво сте тръгнали всички да ми се килифендрите по кръчмите. Да не говорим, че повечето дето пишат тука против тоя законопроект са пушачи и се надяват един вид, видите ли, правителството да вземе да ги откаже от вредните им пороци :P Е как ще ви откаже, нали сте си сельовци, ако ви забранат да пушите, вие ще палите вътре по две цигари едновременно :P
22
1
 
6
 
! Отговори
valenty преди 14 години
ВЧЕРА ЗАБРАНА - ДНЕС ОТМЯНА. МНОГО ЧЕСТО ИМ СЕ СЛУЧВА ДА КАЖАТ ЕДНО, А НА ДРУГИЯ ДЕН ОБРАТНОТО. КАК ДА ИМ ВЯРВАМ?НИКАКВА ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ. АМА, ЗА ГМО МНОООГО ОСЛЕДОВАТЕЛНИ.ДОБРЕ,ЧЕ НЕ ГЛАСУВАХ. А МНОГО РАЗМИСЛЯХ ПРЕДИ ТОВА И ЗАМАЛКО ДА ГЛАСУВАМ ЗА ТЯХ. МНОГО ДОБРЕ НАПРАВИХ, ЧЕ НЕ ГЛАСУВАХ.
21
0
 
1
 
! Отговори
боби преди 14 години
искаях да кажа "целокупния български НЕпушач"...
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А какво стана с европейските директиви дето толкова ги размахвахте за ГМО-тата, за тотюнопушенето не важат ли?
19
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това пушенето не мога да го разбера. Пъхаш си тлеещи треволяци в устата, дишаш димилката и с важна физиономия зяпаш налево надесно. Редка простотия!
18
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Пасивното пушене е много по-вредно. В целия нормален свят е забранено. Явно герберите имат доста чренове в редиците, които са оревали за заведенията си.Жалко, отново българска работа.
17
2
 
10
 
! Отговори
borokaro преди 14 години
Ново пет-защитихме преди време алкохолиците като не вдигнахме акциза на алкохола сега ще защитим пък пушачите -- ХА ХА ХА ПЪЛЕН ЦИРКЕТО ЧЕ ГЕРБ МИСЛИ ЗА НАРОДА....
16
2
 
10
 
! Отговори
boby преди 14 години
Ами да им е.б.а-ничката сладка на въпросните депутати дето искат да могат да си пафкат в кафененцето на парламента. Заради техния кеф целокупния български пушач ще продължава да бъде одимяван където и да отида. Отсега мога да ви кажа в колко от заведенията до 100 кв. м. собствениците ще забранят пушенето - НУЛА!
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Дотук бях със ГЕРБ!С тях отиваме в ориента!!! А Турците със тяхната забрана към Европа!!!
14
2
 
21
 
! Отговори
ined преди 14 години
В България нямаме право да пречим на никого да уврежда своето здраве, ако реши да го направи, но този човек също няма право да превръща хората около себе си в пасивни пушачи, отбеляза в заключение бившият премиер. Костов не го харесвам, но в случая е прав, който иска да се трови с никотин може да ги дъвче цигарите, защо околните да трябва да му дишат дима?
13
3
 
20
 
! Отговори
az преди 14 години
В цивилизования свят може,а тука не може:))