От 1 юни 2010 никакво пушене в България

Не мина и предложението за зони за пушачи в барове и учреждения
15 май 2009 11:25,
473
От 1 юни 2010 никакво пушене в България
Снимка: БГНЕС

Народното събрание забрани пушенето на обществени места.

Това стана факт при гласуването на второ четене на промените в Закона за здравето.

Забраната ще влезе в сила от 1 юни 2010 г.

Депутатите отхвърлиха след гласуване и прегласуване предложението на шефа на здравната парламентарна здравна комисия д-р Борислав Китов да има обособени зони за пушене в някои закрити обществени места, например в административни учреждения и заведения.

Олимпи Кътев (НДСВ), който също настоя за прегласуване, мотивира искането да останат зони за пушене заради туристите.

След гласуването Стоян Витанов от левицата заяви, че в България няма друг закон, който да е насочен към 2,5 милиона българи.    

По време на дискусията в пленарната зала идеята за пълна забрана на тютюнопушенето предизвика оживена дискусия.

Руденко Йорданов от БСП каза, че не е съгласен да плаща същата здравна вноска като пушачите.

„Защо да давам пари да се лекуват хора, които, съзнавайки какво правят, увреждат здравето си“, попита той.

Думите му предизвикаха гнева на д-р Китов, който отговори, че по тая логика по-висока здравна осигуровка трябва да плащат и хората с наднормено тегло.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


473
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
486
0
 
0
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Това е един много добър закон. Крайно време беше и в България да го приложат. Не е приятно като влезнеш в заведение и от всякъде да се усеща цигарен дим. Във всички нормални държави, пушенето е позволено само у дома. Там не пречите на никой с цигарите си, освен на самите себе си.
485
0
 
1
 
! Отговори
Ясна месечина преди 13 години
Мисля, че и глоба от 10 лв. ще се отрази добре, за да има по бърза и ефективна събираемост.Разбира се проверките трябва да са по чести, за да се почувстват пушачите също така дискомфортно, както и горките непушачи, които нямат избор.
484
0
 
1
 
! Отговори
Ръб преди 14 години
Като ти натресат глоба 1000 лв. помисли отново! ;]
483
0
 
0
 
! Отговори
no_excuse преди 14 години
И оффф дай да измислим нещо ами да хората който пушат са виновни ... дабе аз си мисля че това беше ор разваленото парно на БДЖ коеот или работи на мах или не или от всичко друго развалено което е по вагоните !! Пална глупост пак казвам!!!
482
3
 
0
 
! Отговори
no_excuse преди 14 години
Това са пълни глупости! Ще се пуше докато не може да се диша. Това е сискриминация и то не към кого да е а към българи. Може да има дискриминация наляво надясно но това е подвсякаква критика . Тия са болни и маоумни. Как ше ми забрани някой да правя нещо ..... коеот е за мен и за никой друг ..... повтярям КАК ШЕ МИ ЗАБРАНИ НЯКОЙ ДА ПРАВЯ НЕШО АЗ !!!! та тов е каков ... ви се сетете спирам до тук П.ППАЛНА ГЛУПОСТ е това няма да се спазва гарантиран. Както с БДЖ запали им се един вагон и офффф
481
0
 
0
 
! Отговори
veni преди 14 години
abe kato napravqt cigarite 15 lv kutiqta 6te vidim koi 6te pu6i dreme mi za biznesa im,tova e legalnqt narkotik koito te ubiva,mi togava legaliziraite i marixuanata da si q pu6im na volq
480
1
 
1
 
! Отговори
Пушач преди 14 години
Все пак нямам нищо против приемането на този закон, но той не е достатъчно обмислен. Според мен трябва да има отделно помещение за едните и за другите. Ние ще се тровим на спокойствие, а другите ще си живеят щастливо в другото помещение . Наистина може би не трябва да досаждаме на непушачите с нашия *** дим, но и за нас трябва да има място. Ние сме хора като всички останали, такъв е нашия избор, не може да ме съдите за това което си причинявам, това си е моето тяло, не бих искала да тровя друг
479
1
 
2
 
! Отговори
Honorik преди 14 години
Nai-nakraq!Deistvitelno be6e ve4e vreme.Ima dostata4no mesta,kadeto moje da se pu6i,taka,4e spored men pu6a4ite ne sa o6teteni v nikakav slu4ai.
478
2
 
8
 
! Отговори
жена преди 14 години
Когато мъжа ми спря да пуши, сексуалните му способности скочиха няколко пъти. Като жена, обичаща плътските удоволствия, съм твърдо против цигарите!! ;))
477
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
*** те не ти забраняват да пушиш. Въвежда се забрана на пушенето в ресторантите и работните сгради. Това е сравнително малка част от площта на която ти можеш да пушиш. Примерно на улицата, у дома, у приятели, в хотелски стаи и пр. И много правилно.
476
0
 
0
 
! Отговори
пушльо преди 14 години
Е хубаво де - "забрана на тютюнопушенето", а на тревопушенето? Начи аз мога да спра тютюна, но за другите нищо не казват....?
475
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Когато в Холандия влезе този закон лятото на 2008 (също беше 1 юни), хората го приеха и доста хора спряха да пушат!!!
474
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
аз пуша - не съм страстен пушач и съм много "ЗА" да не се пуши по заведенията защото, когато съм в компания от непушачи не пуша и даже не ми се препушва, това ще се отрази благотворно на всички пушачи, защото действа. Пък ако толкова много им се допуши, скачат до вън изпушват набързичко една цигарка и готово. Така ще разберат, че това не е толкова зависимост на организма, колкото гаден навик :)
473
7
 
1
 
! Отговори
пушач завинаги преди 14 години
ей непушачо , що не си ходиш сред природата да си дишаш чист въздух ами си седнал да пиеш в заведенията.То заведенията са порочно нещо, жени алкохол ,цигари - дяволска работа. Що ти трябва проблеми.Витоша е чудесна да си пиеш и пееш по пътеките ,така няма да пречиш на нормалните да живеят както искат.Май е време да се заемат и пушачите с непушачите и всички да пропушат. Със ЗАКОН -ПУШЕТЕ ИЛИ УМРЕТЕ МЛАДИ,НЕПУШЕНЕТО ВОДИ ДО ИМПОТЕНТНОСТ И ЗАТЛЪСТЯВАНЕ, И ПАТКИТЕ ВИ НИВГА НЯМА ДА РАБОТЯТ. ПУШЕТЕ
472
0
 
3
 
! Отговори
Нетрезвен преди 14 години
Към "Настоящ пушач": Никой не го е еня за твоето здраве. Аз като не пуша в заведението, преча ли ти с нещо?! Ти с цигарата обаче ми пречиш. Тоест загрижени са за здравето на тези които са избрали да не пушат, но са принудени да ти дишат смрадта.
471
2
 
0
 
! Отговори
настоящ пушач преди 14 години
Като толкова са се загрижили за здравето ми1. Защо не забранят употребата на алкохол ?2. Защо не забранят използуването на моторни превозни средства?Нещо не е така тая работа!
470
0
 
2
 
! Отговори
бивш пушач преди 14 години
Познавам много пушачи,не е лесно да се откажат от никотинова зависимост.При някои проблема е болестен по 3 кутии (60)цигари всеки ден. Жал ми е за тях те са роби на навика.Без цигари стават нервни започват да треперят мисълта им е като на наркоманите само за поредната цигара и нищо неможе да ги отклони от този порочен кръг.Много малко са тези който успяват.Аз бях един от тях .Много други все още вредят на себе си и на другите около тях.Трябва много ,много воля инат упоритост за да се отвикниш.
469
0
 
2
 
! Отговори
пламен огнянов преди 14 години
Няма по-нахални,несъобразителни,досадни, безоотговорни,лекомислени, безочливи, брутални,маниакални и прочиие от тютюндджиите.
468
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До 450 - ако си платиш отоплението на открито, пуши си. Ама май в къщи ще ти е по-евтино да си пушиш.
467
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ti li 6te mi montirash toz dat4ik 4e toi dokolkoto znam pari struva?:)