Отбелязваме 9 май - Ден на Европа и Ден на победата

Преди 59 години е направена първата стъпка към създаването на ЕС
9 май 2010 10:32,
884
Отбелязваме 9 май - Ден на Европа и Ден на победата
Честването на Деня на победата в Москва. Снимка: БГНЕС

Днешният ден – 9 май се отбелязва като Деня на Европа и Деня на победата над фашизма във Втората световна война.

На този ден през 1985 година в Милано лидерите на Европейския съюз решават да се чества като празник Деня на Европа, защото преди 59 години на този ден е направена първата стъпка към създаването на ЕС.

В Париж, на фона на опасността от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация". Речта на Шуман е вдъхновена от идеите на френския държавник и икономист Жан Моне.

Той предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия – сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ.

Страните, към които той отправя призива си, почти са се били унищожили взаимно в ужасен конфликт, оставил след себе си чувството на материално и морално опустошение.

През април следващата година по инициатива на Франция е подписан договорът за създаването на Европейската общност за въглища и стомана (ЕОВС).

Той е подписан от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург, като по този начин се учредява първата европейска общност.

Но на 9 май се празнува и един друг празник – Деня на победата над армиите на Хитлер. На 7-ми май 1945 г. в град Реймс е подписан предварителен протокол - капитулация.

На 8 - ми май, представители на Немското главно командване в присъствието на представители на Върховното командване на Съюзните сили и Върховното главно командване на Съветските войски подписват в Берлин окончателен акт на капитулация, изпълнението на който влиза в сила от 24 часа на 8 май.

"Отново над Европа ще се развява великото знаме на свободните народи и мира между народите“, пише в обръщението на Сталин към неговите сънародници по този повод.

Никой не отрича ролята на Съветската армия за разгрома на Хитлер, но и никой не може да забрави, че тогава Европа беше разделена на сфери на влияние и това забави развитието на страните зад Желязната завеса.

Трябваше да минат 45 години, за да започне това обединение на свободни народи. И едва сега, 65 години след края на Втората световна война, един руски президент призна, че СССР е била тоталитарна държава, в която са били потискани правата на хората.

Парадът на Победата от Червения площад в Москва се излъчва пряко на улични монитори, разположени пред Паметника на Съветската армия в София.

Вицепрезидентът Ангел Марин поднесе венец пред паметника на Незнайния войн в София. На тържествена церемония бе издигнат европейският флаг.

На площада присъства знаменен взвод от Националната гвардейска част, изнесени бяха знамена светини. Пред Паметника на незнайния вой венци и цветя поднесоха представители на чужди посолствата в България (Посолствтото на Русия, Украйна, Беларус), а също и много граждани.

Венец и цветя поднесе председателят на БСП Сергей Станишев и други представители на партията.

Национални танци и музика от страните от Европейския съюз, викторини и представления за деца ще има днес от 11.00 ч. на различни места в София по повод Деня на Европа.

В Южния парк, както и пред Народния театър, НДК и големи търговски центрове гражданите ще могат да
гласуват за това, което според тях е най-важна задача на Европейския съюз през 2010 г.

От 17.00 ч. и от 19.00 ч. в Дома на киното ще бъде прожектиран филмът "Източни пиеси".

До 15 май в Софийската градска библиотека е открита фотоизложбата "50 години Европейски парламент". Също до 15 май в градината между Народното събрание и Софийския университет може да бъде видяна изложбата на открито "България и Европа".

С 8-часов безплатен концерт ще бъдат отбелязани Празникът на Европа и Денят на победата, над 40 изпълнителя и формации от 6 страни от целия свят ще огласят площада пред храм-паметник „Александър Невски”.

За кулминация на концерта са запазени любимите на поколения българи песни на култовата руска рок-група „Земляне”. Участниците на Беларус в тазгодишната Евровизия - „3+2”, групата на Алла Пугачова – „Рецитал”, френската рок банда „ITAC”, македонският артист Мартин Вучич, Sixth sense от Русия и италианската певица Валентина Мей са другите чуждестранни изпълнители, които ще зарадват публиката.

Към тях се присъединяват множество обичани български музиканти „Мастило”, Петя Буюклиева, Дичо с новата си банда VOXX, Deep Zone Project, Калин Вельов, Камелия Воче, Ваня Костова, Кристина и Михаил Белчеви, Боян Михайлов, Shiney Dolls, Лазар Кисьов.

Към тях ще се присъединят Представителният ансамбъл на въоръжените сили на Република България, както и Частно училище за танцово изкуство „Г.С. Уланова” – Руски лицей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


884
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
15
 
! Отговори
До 38 идиот преди 13 години
Правилно, Хитлер не е убил нито един човек-загинаха там има няма 50 милиона души през войната и двойно повече осакатени но това не се брои.А ти си истински комунист след като не броиш човешки същества за хора,само защото не мислят като *** като теб
38
12
 
7
 
! Отговори
bg. преди 13 години
"ДРУГАРЯ" ТИ БОРИСОВ ВИ НАТИКА ЦЯЛАТА ЧЕРВЕНА ***,ЦЯЛАТА ЧЕРВЕНА БАНДА ТАМ КЪДЕТО ВИ Е МЯСТОТО---- В ***--- ОТ КОЙТО НЯМА ИЗЛИЗАНЕ.ТОВА Е НЕЙ-ХУБАВОТО НЕЩО КОЕТО СЕ СЛУЧИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ.БРАВО НА БОЙКО,НА ЦВЕТАНОВ И НА ГЕРБ
37
9
 
12
 
! Отговори
некрофил преди 13 години
Да живее СССР и Великата октомврийска социалистическа революция.Да живее другаря Станишев и БСП.Долу ГЕРБ.
36
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Първанов бе най - представителен сред гостите в Москва и всеки народ би се гордял с такъв президент.Останалите край него баха като полусъборени насметени от градушка колиби.
35
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чакам с нетърпение да отпразнувам 10 ноевмри!
34
5
 
13
 
! Отговори
Петък преди 13 години
честит празник! да почете мпаметта на загиналите антифашисти, от цял свят, в борбата за победата над Хитлеровият ционистки глобалистически Райх! И дао отдадем заслуженото на русския народ, на всечки европейски, американски, азиатски, африкански и други антифашисти, които се бориха за тази победа, с каквото могат! Днес е паметна дата, за всеки от нас. А тези неблагодарници, които плюят, тази дата и се правят на велики, да знаят, че ако не беше победата над Райха, щяха или да не са родени или роби
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те и германците я загубиха но вече и те празнуват на 9-ти май, който вече не бил ден на траур при тях - според новините .
32
5
 
15
 
! Отговори
баба Хакерка преди 13 години
Защо ли РАЗВИТИТЕ капиталистически страни започнаха да фалират една по една??? Май трябва да се позамислим дали строя към който така сляпо се запътихме не е фатална грешка за България... Честит празник на всички ветерани - фронтоваци от Втората световна война!Честит празник ТАТКО!
31
1
 
6
 
! Отговори
Do Nick преди 13 години
Путин не знам дали знае немски ,но Меркел със сигурност знае руски,тъй като е Източно германка ,а там дълги години изучаването на руски беще задължително както и тук.Така ,че най-вероятно си говореха на руски
30
3
 
2
 
! Отговори
an преди 13 години
PRAV SI. NO MNOGO OT NARODA SA TAPI, KATO DRUGARITE V PARLAMENTA. ZATOVA DOKARAHA SINA, NA FA6ISTA BORIS, NA VLAST. MNOGO TAP NAROD V TOQ ABSURDISTAN. ZATOVA I DARJAVATA SE RASPADNA OT VSQKADE.
29
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Комунистите са избивали в Бъглария хиляди а Хитлер нито един.Аз партизаните не ги имам за хора!
28
4
 
13
 
! Отговори
Историк преди 13 години
А ние за какво да празнуваме, не я ли загубихме тази война?
27
6
 
14
 
! Отговори
Lindt und Sprungli преди 13 години
Смърт за нацизма, свободата за народа.
26
3
 
20
 
! Отговори
Вихър преди 13 години
Парада бе невероятен!Каквото и да си приказваме руснаците са си мощ.Който не го е гледал да го нямери някъде по видео обмена и да го види.От историята трябва да се учим :)Пуснете си сега някое филмче с Брус Уилис къде спасява земята :D
25
7
 
16
 
! Отговори
Красная армия преди 13 години
до странджата Не знам за Н-ския нучен институт, но всички такива като тебе още им държи влажно и се насирате в памперсите като се събудите нощем от спомени.Победителите пишат историята, а такива като тебе пишат глупости по сайтовете. Но няма страшно - пусни си "Лили Марлен", пий един шнапс и си сложи компрес, там където Великата армия на победителите ви нанесе съкрушителен удар.
24
4
 
22
 
! Отговори
До 16 преди 13 години
Ако Хитлер беше победил ,дядо ти можеше да е направен *** ,а ти сега нямаше как да ръсиш умнотии тук. А иначе най-големия враг на българите са самите българи-даже и турците не са ни направили това ,което ние с идиотските си действия и решения сме направили на България
23
3
 
18
 
! Отговори
бат Бойко преди 13 години
По тъпотия ти надминаваш дори самия себе си!
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По-време на втората световна завземаме Македония и беломорието бе ***,които после не отнемат,ако не се бяхме включили в войната изобщо нямаше да помиришем територии.Друг е въпроса че Сталин ни е обещавал цялото румънско черноморие,ако се включим на негова страна!
21
23
 
7
 
! Отговори
Дядо Петър преди 13 години
Брей, колко червено!Радост за очите на червените ни шайкаджии (и родоотстъпници).И за всички ***, които като чуят Русия, си вадят езика и започват да лижат!
20
2
 
11
 
! Отговори
най-благодарен на б преди 13 години
Другарят Борисов трябва да е най-благодарен на бай Тошо!