ВСС проверява съдии заради скандал с имоти

Петима висши магистрати под лупата на етичната комисия
14 май 2010 19:20,
21
ВСС проверява съдии заради скандал с имоти
Снимка: БГНЕС

Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) се самосезира след публикации за придобити имоти от роднини на магистрати в община Приморско, съобщиха от съвета.

Проверка ще бъде направена за председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, чието име бе забъркано в не един скандал през последните месеци – от оспорване на избора му за шеф на съда, през шумното парти за рождения му ден в деня на катастрофата край Бакаджика, когато загинаха 17 души и бе обявен национален траур.

В четвъртък ВСС излезе със становище по информацията, че Пенгезов е имал връзки с част от арестуваните при операция „Октопод“. Магистратите не откриха той да е свързан с групата.

ВСС ще извърши проверка и за доскорошния прокурор от Апелативната прокуратура в Бургас Йордан Иванов.

Вчера Иванов бе дисциплинарно уволнен заради контакти с плевенския бизнесмен Красимир Георгиев – Красьо Черния.

Въпреки че уволнението вече е факт и на практика Иванов не е магистрат, възможността да се обжалва решението за уволнение е основанието на комисията да направи проверка и при този случай, съобщават от съвета.

Още по темата

Проверка ще бъде направена и на съдиите от ВАС Панайот Генков (наскоро бе набеден, че е вечерял на една маса с Ангел Христов – единия от т. нар. братя Галеви), Николай Урумов и Андрей Икономов.

Причината е публикация, че дъщерята на Николай Урумов – Деница, е инвеститор в строежа на жилищна сграда в Приморско. Тя е получила имота, след като се е регистрирала като социалнослаба и крайно нуждаеща се.

Деница Урумова е младши съдия в Окръжния съд в Благоевград, а преди това – управител на две големи строителни фирми.

Председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев е сезирал комисията по случая.
 
„Ако се установят и докажат факти, чрез които се нарушават моралните норми на поведение, ще бъдем непримирими в наказанията си към магистратите, независимо от високите постове”, коментираха от Етичната комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
??? преди 13 години
Тоя Лазар не беше ли и той професор по право ? Трактора бил доцент, тоя професор ...Какво е това нещо - професор по право ? Какво научно откритие направи Лазар, че стана професор ? Откри, че в БГ няма мафия и октопод, няма корумпирани съдии ?Смях в залата ...Аман от такива професори !
14
0
 
5
 
! Отговори
песимист преди 13 години
Крайният резултат е ясен от сега- Комисията няма да открие нищо нередно и неморално в извършеното от тези престъпници понеже тези практики отдавна са се превърнали в част от тяхното служебно положение!!!И следователно комисията ще направи заключението ,че всичко си е наред само дето раздаваните имоти винаги се оказват недостатъчни а социално слабите и крайно нуждаещи се роднини на магистратите са безброй..............."Не племе а ***......." както е казал поетът..............
13
0
 
2
 
! Отговори
бг преди 13 години
Научавайки какви ги върши непримиримата Етична комисия, Краско черния обяви 3 часа гладна стачка...
12
0
 
0
 
! Отговори
hard преди 13 години
Лупата от подзаглавието е със замъглено стъкло - нищо няма да се види!
11
0
 
4
 
! Отговори
Мен преди 13 години
Абе какво ще ги проверявате бе ?НА БЕСИЛОТО МОМЕНТАЛНО !!!
10
0
 
6
 
! Отговори
Баба Гицка преди 13 години
Много им пука на Николай Урумов и Андрей Икономов... Те си разиграват коня вече две десетилетия и това е обществена тайна... На всичкото отгоре под благосклонния поглед на Пенчев, когото за награда ще изпратят да си почива като омбудсман! Егати държавата извратена...
9
0
 
2
 
! Отговори
! преди 13 години
Леле щели да бъдат непримирими!Плашим се!Няма такива съдии и прокурори никъде по света, баси резила!
8
0
 
6
 
! Отговори
keke25 преди 13 години
Ужас..сега ще ги накажат с мъмрене.Милите те. :(
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не "независимо от високите постове", а именно заради тях! Стига далавери! Съдебната система се нуждае от млади, компетентни, кадърни, морални и етични съдии!
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Жители? Че то отдавна няма жителство! Казва се "постоянен адрес".
5
1
 
1
 
! Отговори
читател преди 13 години
за магистратите като за полицията - няма вицове, всичко е вярно...Нагли, алчни и самозабравили се...Линч, и първо за тях!!!!!!
4
0
 
4
 
! Отговори
Кака Лара преди 13 години
А при получаване на парцелите, дали не са били жители на Приморско само за няколко дена, докато приключи придобиването?Това дали е съвсем редно?А в замяна дали няма "замитане" на дела, на хората "уредили" далаверата?"Чисти ли са като детска сълза"?
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До АВТОРА НА СТАТИЯТА - ВСС си има Инспекторат вече, ако не знаете!!!!!!!!!
2
0
 
4
 
! Отговори
НЛО-нср преди 13 години
А НА ФИРМА ТОП РЕАЛ ООД НА МЕТРОСТАНЦИЯ ЛЮЛИН КОГА ЩЕ И ДОЙДЕ РЕДА ЗА ПРОВЕРКА ОТ КОМИСИЯТА КУШЛЕВ. СЛЕД КАТО СА СПОНСОРИ НА ГЕРБ И ТАМ Е ОФИСО ЗА ЛЮЛИН-ГРАД МАЙ КЕ ГИ ПРОПУСНЕМ КАТО МАЙБАХА С ДК С111111 ЧЕР НА ЦВЯТ-КЪЩА ПАЛАТ В ГЪРЦИЯ С ЯХТА НА ПРИСТАН И ПАРАКЛИС ДА МУ СЕ КЛАНЯТ КАТО НА ГОСПОД В С. БЕЛАНОВО КЮСТЕНДИЛСКО.СОБСТВЕНИЦИТЕ СА БИВШ МИЛИЦИОНЕР-ПОЛИЦАЙ И ПОЖАРНИКАР СЪУЧЕНИК НА ПОЖАРНИКАРЯТ БОРИСОВ.НИЩО ЛИЧНО НО НЕРАБОТИМ ПО СЦЕНАРИЙ НА ДАНС-МВР И ЗНАЕМ С КАКВА АПАРАТУРА РАРОТИ СРС.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
дано, ама не ми се вярва. в правораздаването голяма част от магистрати, съдии и адвокати са навързани като черва от общи интереси за огромни суми и облаги, затова не ми се вярва. впрочем не е само там, същото е в земеделието, енергетиката, горивата, приватизацията, данъчно, митници, военни и администрация.