В заведенията – пушенето разрешено. С малки изключения

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за здравето
19 май 2010 15:02,
147
В заведенията – пушенето разрешено. С малки изключения
Снимка: БГНЕС

В баровете ще се пуши без ограничения. В кафенета и ресторанти трябва да има отделни места за пушачи и непушачи. Ако заведението е по-малко от 50 квадратни метра, собственикът ще решава дали в него ще се пуши или не.

Депутатите приеха окончателно тези промени в Закона за здравето.

В хотелите, гарите, автогарите, летищата и корабите също трябва да има обособени места за пушачи.

В дебата преди гласуването срещу промените се изказаха депутати от левицата, ДПС и Синята коалиция.

„Всяка нация, която уважава себе си, ограничава тютюнопушенето, а пупулизмът рано или късно се връща като бумеранг“, заяви от трибуната Рамадан Аталай от ДПС.

Бившият здравен министър Евгений Желев („Коалиция за България“) директно нарече закона лобистки. „Вие предпочитате частния интерес пред обществения, но трябва да поемете отговорност – към бъдещето, към здравето на децата“, обърна се Желев към мнозинството.

Иван Иванов от „Синята коалиция“ също нарече текстовете лобистки, защото забраната е щяла да навреди на разпространителите на цигари. Иванов припомни, че новият министър на здравеопазването Анна-Мария Борисова е изразила категорично несъгласие с промените.

На критиките отговори Пламен Цеков от ГЕРБ – ставало въпрос за равноправие.

„Що се отнася до тоталната забрана за тютюнопушенето, в Исландия забраниха тютюнопушенето, но там пък изригна вулкан, така че в природата винаги има равновесие“, обясни депутатът.

Целта на промените била да има равнопоставеност между всички, без да се накърняват нито правата на пушачите, нито на непушачите.

До пълна забрана на тютютнопушенето на обществени места със сигурност щяло да се стигне и Цеков се надява това да се случи през мандата на ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и да бяха го забранили пак щяхте да ревете червени пъпеши
18
6
 
9
 
! Отговори
Тони преди 13 години
И на немците им е забрането пушенето в заведения и вече сигурно един на 5 пуши... И не протестират, излизат си навън дори в дъжда.... и вероятно здраво са намалили цигарите. Ама те техните почват от 5 евро де, време е и тук да ви ги вдигнат, то се е видяло че със закони тази държава няма да се оправи, при нашите политици, та да вдигнат още акцизите, тя невидимата ръка на пазара ще си свърши работата....
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да направят цигарите 10 лева !!!!***
16
1
 
6
 
! Отговори
shileto преди 13 години
Tiq sa naistina basi lujcite i populistite samo kapitalisticheskite interesi na cigarenata mafia mislqt kak da ugodqt na tqh ... NEPUSHACHITE koga po dqvolite sa imali prava i pravo na izbor v zavedeniqta nasqkade ni trovqt s cigaren dim i na pozvoleni za pushachite mesta i na nepozvolenie ... te si pushat kadeto i kogato iskat bez znachenie dali moje i dali ne ,hvurlqt si fasovete navsqkade v polqnkata , na spirkata ne v koshcheto do tqh a na samata zemq zashtoto sa *** murzeli i nepukisti.
15
4
 
10
 
! Отговори
Летец преди 13 години
Добре че е ЕС, иначе ако остане до България - ще си останем ориенталска тютюнева република! Срам за ББ и ГЕРБ!
14
5
 
4
 
! Отговори
Мимоза преди 13 години
Нищо лично, но ако все пак пушенето е разрешено в баровете и в някои ресторанти и кафенета, д-р Евгени Желев защо се е "пенил" за здравето на децата?! Те каква работа имат в барове и кафенета?! А като пораснат сами решават дали ще пушат, дали ще пият и дали ще се друсат...
13
2
 
6
 
! Отговори
Съвет преди 13 години
Гледайте на министър-председателя като на "мутра" и винаги ще можете да предугадите следващото му действие - толкова са *** и прозрачни.
12
0
 
4
 
! Отговори
:) преди 13 години
В 'Закона за здравето'Депутатите приеха окончателно тези промени в Закона за здравето.
11
5
 
7
 
! Отговори
ицо преди 13 години
Браво,който иска да пуши,и обратното.С тия високи акциси,всеки втори *** продава цигари,без бандерол.
10
2
 
12
 
! Отговори
doomchant преди 13 години
Що се отнася до тоталната забрана за тютюнопушенето, в Исландия забраниха тютюнопушенето, но там пък изригна вулкан, така че в природата винаги има равновесие - ГЕРБерско остроумие."Целта на промените била да има равнопоставеност между всички, без да се накърняват нито правата на пушачите, нито на непушачите." - ГЕРБерска наглост. Значи някой има право да ме трови, че го мързи да стане и да излезе от помещението за да пуши навън и това ни гарантира равнопоставеност?!!
9
1
 
17
 
! Отговори
Prepikan gerber преди 13 години
Целта на промените била да има равнопоставеност между всички, без да се накърняват нито правата на пушачите, нито на непушачите. Браво бе. Хубаво е сега да помислите за правата на педофилите, и да им осигурите малко свежа плът на обозначени за целта места.Проблемът е, че тия дето избраха Бойко и неговата дружина са в по-голямата си част пушачи. Цигари, ракийка, един бой на жената и Бойко на власт. Кеффф, кеееф.Повръща ми се от България
8
0
 
15
 
! Отговори
БЕЗ КОМЕНТАР преди 13 години
Що се отнася до тоталната забрана за тютюнопушенето, в Исландия забраниха тютюнопушенето, но там пък изригна вулкан, така че в природата винаги има равновесие, обясни депутатът. БЕЗ КОМЕНТАР
7
3
 
20
 
! Отговори
киви преди 13 години
Това не е Закон за здравето, а Закон за болестите!
6
4
 
23
 
! Отговори
Възмутен преди 13 години
Просто нямам думи!!От зле към по-зле върви нашата държавица!!!В цял свят забраняват пушенето,, а България го поощряват.Браво мили управляващи за сега България е на първо място по пушачи в Европа, след време ще е на първо място за целия свят!!!ЕЕ и ние да сме по нещо първи!!
5
1
 
5
 
! Отговори
Karabonarova преди 13 години
..... da si kupi zaplaka kakvo hodi i iska..... ami nqma da pushi kato nqmamsh zapl4ica.
4
3
 
29
 
! Отговори
Eyjafjallaj&#246 преди 13 години
На критиките отговори Пламен Цеков от ГЕРБ ставало въпрос за равноправие.Що се отнася до тоталната забрана за тютюнопушенето, в Исландия забраниха тютюнопушенето, но там пък изригна вулкан, така че в природата винаги има равновесие, обясни депутатът.Правилно Пламене. Станал си депутат, ама си си останал циничен ***.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
V UK navsiakude e zabraneno ... i dnes si vzeh cigarite da izpu6a edna s biri4kata, no ... vutre v zavedenieto - zabraneno ... navun po-princip moje, no samo edin ot vsi4ki ima6e zapalka ... i taka i ne pu6ih ... za koeto sum blagodaren.Ima smisul v taia zabrana
2
7
 
23
 
! Отговори
Работодател преди 13 години
Ше зема да уволня сички пушачи ***, само ходят пред офиса и ми димят в кръчмата.
1
3
 
20
 
! Отговори
Салахадин преди 13 години
Никаква разлика с предишните.Лобистки лобистки и това е!!!И акциите същата работа!Навремето аз бях потърпевщ от Руменовата "Респект" когато беше заповядал по 10 акта на калпак!!!И вие сте същите.Срамувам се от вас.Срамувам се за България!!!