В заведенията – пушенето разрешено. С малки изключения

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за здравето
19 май 2010 15:02,
147
В заведенията – пушенето разрешено. С малки изключения
Снимка: БГНЕС

В баровете ще се пуши без ограничения. В кафенета и ресторанти трябва да има отделни места за пушачи и непушачи. Ако заведението е по-малко от 50 квадратни метра, собственикът ще решава дали в него ще се пуши или не.

Депутатите приеха окончателно тези промени в Закона за здравето.

В хотелите, гарите, автогарите, летищата и корабите също трябва да има обособени места за пушачи.

В дебата преди гласуването срещу промените се изказаха депутати от левицата, ДПС и Синята коалиция.

„Всяка нация, която уважава себе си, ограничава тютюнопушенето, а пупулизмът рано или късно се връща като бумеранг“, заяви от трибуната Рамадан Аталай от ДПС.

Бившият здравен министър Евгений Желев („Коалиция за България“) директно нарече закона лобистки. „Вие предпочитате частния интерес пред обществения, но трябва да поемете отговорност – към бъдещето, към здравето на децата“, обърна се Желев към мнозинството.

Иван Иванов от „Синята коалиция“ също нарече текстовете лобистки, защото забраната е щяла да навреди на разпространителите на цигари. Иванов припомни, че новият министър на здравеопазването Анна-Мария Борисова е изразила категорично несъгласие с промените.

На критиките отговори Пламен Цеков от ГЕРБ – ставало въпрос за равноправие.

„Що се отнася до тоталната забрана за тютюнопушенето, в Исландия забраниха тютюнопушенето, но там пък изригна вулкан, така че в природата винаги има равновесие“, обясни депутатът.

Целта на промените била да има равнопоставеност между всички, без да се накърняват нито правата на пушачите, нито на непушачите.

До пълна забрана на тютютнопушенето на обществени места със сигурност щяло да се стигне и Цеков се надява това да се случи през мандата на ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
9
 
! Отговори
daphne преди 13 години
Обществото се бори с пушенето от десетилетия, а със задимените заведения от години. Когато заведението смърди и не се вижда от дим, непушачът просто не ходи там. Никой не иска да забранява пушенето, а опушването и осмърдяването на всички останали.Щом някой иска да дими и да мирише, така да е, но да не го причинява не тези, които не искат!
38
7
 
2
 
! Отговори
Пушач преди 13 години
Добре, преди 5 години се заговори по темата, обаче преди 6 години вие непушачите не циврехте, че сте репресирани. Просто някой ви пусна мухата и вие видяхте в това нов отдушник за душевните ви тверзания.
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А сега ще обиколя всички пицарии в София, да видим в колко от тях има отделена зала за непушачи и дали наистна там не се пуши? Да видим колко собственици на заведения ще си отнесат глоба.
36
9
 
4
 
! Отговори
Щросмайер преди 13 години
Ако хората с астма, пушенето им е толква ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ, чудно как ли са оцелели през вековете. И ти по какви заведения си ходил преди да въведат схемата със салоните за пушачи и непушачипреди 4 години. Може би само в къщи си стоял и си гледал чалга по ТВ.
35
0
 
10
 
! Отговори
TTT преди 13 години
Това решение е толкова жалко и пошло,че само доказва колко криворазбрана ни е демокрацията и колко безхарактерни са управляващите. Безобразие е да се пуши на места, където хората се хранят, или на други обществени места, където си принуден от обстоятелставата да търпиш дима от цигарите.И това разделение на места за пушачи и непушачи е нелепо- нали досега беше така и нямаше ефект?!.Единственият резултат е, че непушачите остават заложници и жертви на политически и бизнес игри. Бойкот на баровете!
34
1
 
3
 
! Отговори
... преди 13 години
ами не...изглежда ти си запознат от 1 година по темата! За такива забрани се заговори още преди повече от 5 години, но т.к. държавата ни е ***...няма как неяо толкова добро да се осъществи!
33
0
 
3
 
! Отговори
до Пушач преди 13 години
Ежедневието ми надали е толкова сиво както си мислиш ти и твоите дружки но все пак по добре сиво отколкото да съм зомбиран никотино зависим момък и да тровя хората за които ми пука около мене !
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Брей! Преброи ли ги?
31
9
 
1
 
! Отговори
Пушач преди 13 години
Абе пич, вие непушачите едва от 1 година започнахте да циврите, как не сте можели да ходите по заведения заради цигарения дим. Преди си ходехте навсякъде и не се сещахте да плякате на тази тема. Май просто се чудите от какво да се оплаквате, че да ви минава по- бързо сивото ежедневие, а ... :-))))
30
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Омръзна ми да се храня само навън в този студ! Не мога да влезна в нито една от близките пицарии или ресторанти, защото знам че там зала за непушачи - няма. Омръзна ми да ям и *** на Мак Доналдс! Накрая ще се преселя в Англия за да се храня нормално и за да мога да взимам и детето с мен, когато ходя на ресторант.
29
15
 
6
 
! Отговори
Ь преди 13 години
Факт е, че повечето хора, които ходят по баровете са пушачи. Те не са виновни, че на теб не ти понася нещо толкова естествено и древно като пушенето. В случая си малцинство, а и явно нямаш достатъчно умствен капацитет, за да разбереш, че решението на твоя проблем е добрата вентилация, а не елиминирането на пушачите.
28
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На мен пък изобщо не ми пука как е в Европа или друга. Въпросът е, че имам асма и като ми се дими се чувствам много, ама много зле! Така, че не знам кой е малоумния! Аз или тъпите пушачи, които си мислят, че имат право да тровят всичко живо наоколо! Тровете си се, ама далеко от мен! Обаче сега, заради тия умници в парламента нямам никакъв шанс! Пак ще има неща от типа: знам, че това е салонът за непушачи, ама нямаше свободни маси в другата част. Може ли да запаля? И келнерът казва да! Бляяяк!
27
0
 
4
 
! Отговори
жоро преди 13 години
Всяка нация, която уважава себе си, ограничава тютюнопушенето, а пупулизмът рано или късно се връща като бумеранг, заяви от трибуната Рамадан Аталай от ДПС.тоя как си трепе електората, направо ми е кеф! дреме ми за пушачи и непушачи, ама не съм виждал шоп или варненец, бургазлия или т.н. да се прехранва с тютюнопроизводство.
26
2
 
2
 
! Отговори
до 21 преди 13 години
А ти чудил ли си се дали на хората около тебе (ако си пушач де) и си пафкаш кадето искаш и колкото искаш ,че този дим отива директно в тяхните лица и дрехи ... приятно ли е според тебе ... дали според тебе те се кефят на това ,че биват опушвани като месо ?Надали ти пука защото непушачите по-голямата част сте *** !
25
6
 
4
 
! Отговори
НеСхващам преди 13 години
Лично аз мисля че заведенията трябва да си определят дали да се пуши или не в тях. Има заведения където е забранено пушенето - а защо непушачите ходят в заведения където се пуши!?!?Мен като ми е гадно в някое заведение не влизам там.
24
0
 
4
 
! Отговори
редактор ? преди 13 години
"ПУпулисти" от Днес, самосезирайте се и си коригирайте текста.
23
2
 
5
 
! Отговори
ники преди 13 години
ми сега за РАВНОПРАВИЕ да позволят и тревата да се пуши навсякъде :)
22
3
 
11
 
! Отговори
Млада жена преди 13 години
Отврат! И за какво беше цялата тази дандани?! Като пак ще ме осмърдяват на цигари всеки път като идем на бар! Обичам нощния живот, купоните и т.н., но имам щастието или по-точно нещастието да не пуша! Е, сега какво? Заради тия в Парламента да се откажа от всичко ли? Да стоя вкъщи и да гледам турси сапунерки? М... им!
21
1
 
5
 
! Отговори
Yadada преди 13 години
Защото е вредно за околните може би? Или сега ще отречеш? :) Това е достатъчно за да бъде забранено нещо подобно!
20
8
 
5
 
! Отговори
Щросмайер преди 13 години
Сигурен съм, че никой от хората, които искат тотална забрана на пушенето не може да даде адекватно обяснение защо толкова силно иска тази забрана да влезе в сила. Всички повтарят като зомбирани, че в Европа го забранявали, затова дайте и тук да го забраним. Това е абсолютно малоумие.