Хванаха чиновника, изпял темата за матурата по БЕЛ

Не повече от 60 ученици са разбрали предварително темата
23 май 2010 15:45,
107
Хванаха чиновника, изпял темата за матурата по БЕЛ
Вариант ІІ се падна на матурата по БЕЛ. Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че има задържан служител на министерствто на образованието за изтичане на информация за темата за матурата по български език и литература.

За него се предполага, че е предпоследното ниво преди самия източник на информация за зрелостния изпит, уточни МВР шефът.

По думите му не повече от 60 ученици са разбрали предварително темата.

"Това едва ли опорочава целия изпит и едва ли е необходимо да бъде анулирана цялата матура. Министърът на образованието е запознат с това докъде е стигнала проверката и той ще вземе решение по-нататък", коментира Цветанов.

Още по темата
Служителят на МОН е задържан за 24 часа. Министърът не изключи възможността да има още задържани. Досега са разпитани поне 50-60 души, уточни той.

Скандалът с матурите се разигра ден, след зрелостния изпит по български език и литература, когато стана ясно, че чиновник е търгувал в нета с варианта за 41 въпрос от матурата.

Темата, която се падна на матурата по литература "Силата на словото в одата "Левски" на Иван Вазов се е разпространявала с SMS-и сред зрелостниците още вечерта преди изпита.

Другите два варианта на теми, които се споменават, са "Невъзможното завръщане в "Да се завърнеш в бащината къща" на Димчо Дебелянов и "Магията в любовта във "Ветрената мелница" от Елин Пелин.

Веднага след избухването на скандала, образователното министерство и МВР се заеха със случая, а министър Сергей Игнатов обяви, че едва ли матурата ще бъда анулирана, даже и да се докаже, че е имало изтичане на информация за темата на зрелостния изпит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
1
 
! Отговори
sisi преди 14 години
tova si e podigravka s nas,koito cqla godina u4ihme kato ludi,a na tezi ,koito ne mogat da napishat 2 izre4eniq smisleno v na6eto y4ili6te v sliven im bqha dadeni otgovorite ot direktora.....
91
0
 
1
 
! Отговори
фере преди 14 години
Още един *** от ***-((((((((((((((
90
0
 
12
 
! Отговори
КуРеЦ преди 14 години
Честито на зрелостниците ... матурата майната й ... от днес най-често посещавания сайт от вас ще е ***.bg :)
89
0
 
3
 
! Отговори
Петра преди 14 години
Честит 24-ти Май на всички абитюренти, които сега ще върнат на изпит, отново! Да ви е честит праззника! Учете и с пищови не се двоумете!
88
6
 
2
 
! Отговори
kirilicata преди 14 години
I az se chudia koga naj-posle ste otmeniat ruskata azbuka kojato njakoi nastojavat da narichat kirilica, makar che e syzdadena 50 godini sled smurtta mu wv dnesna Makedonia. Koga ste razberete, che tazi azbuka ni otdelia ot sveta a ne ni priobstava. Niama za kakvo da se gordeem. Vsichko napisano ot bulgari steshe da e napisano i bez neja a verojatno i mnogo poveche
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ти сигурно си им колега от министерството? За да знаеш такива подробности за дъщерите му Но ако това е вярно е ясно, че той е разпитал за темата заради дъщеря си. А после дали тя се е насрала да издаде на още сума хора? Ще бъде доста смешно. От друга страна, този дето му е казал темата, кой знае на колко още е казал...
86
1
 
3
 
! Отговори
гражданин преди 14 години
Първо - Честит празник ! Извинявам се, че не е по темата, но се чудя докога администраторите на този сайт ще поощряват писането на КИРИЛИЦА с латински букви ? Вместо да сме горди, че имаме нещо свое и уникално, ние поощряваме неграмотноста. Иначе всеки търси високата оценка на матурата.
85
1
 
23
 
! Отговори
АЛФ преди 14 години
Колко удобно, счетоводител без никакъв достъп до темите ги е издал. Ама при въпрос към образователния министър кои са хората имали достъп до темите, същият отказал да ги назове, а по принцип това би трябвало да са Игнатов, Коджабашева, Милена Иванова и някакъв тайствен експерт, но тези хора по презумпция са невини, защото са наши хора. А по някаква щастлива случайност една от дъщерите на въпросният счетоводител е абитурентка, а другата танцьорка в "Шоуто на Слави". Колко удобно.
84
1
 
2
 
! Отговори
Deltichko преди 14 години
Айде сега вън от МОМН, тупалка! :)
83
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
На такива трябва да им се реже езика, преди 20 г. бяхме 7000 човека кандидатсващи за 13 места "право" във Великотърновския университет, темите за изпита на някой богопомазани са били известни седмица преди изпита, това и до ден днешен опорочава съдбите на стотици младежи, които влизат в живота разчитайки само на своите знания
82
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Игнатов ще си подаде ли оставката? Или поне Коджабашиева? Кой ще понесе отговорността?
81
0
 
5
 
! Отговори
майка преди 14 години
Червен картон за МОМН!
80
3
 
11
 
! Отговори
Гледащ преди 14 години
Класикът бе казал: Боже, Боже, колко мъка има по този свят Боже - сега остава само да допълним - "свестните у нас считат за луди" а учителите по физическо викат - "дръжте крадеца", а мутрите вилнеят от примиерският пост и лудите лаят ли лаят.....
79
3
 
7
 
! Отговори
Шъъът преди 14 години
Тази вечер нямаше клипче с ареста.Не може така.Храбрият физкултурник дреме някъде.
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
kak taka, anulirane na 100nata idiota-zastoto defacto sa prepisvali. po-e interesno da publikuvat ocenkite i pismennite raboti zada vidime umnicite kolko struvat
77
5
 
1
 
! Отговори
veli преди 14 години
tochno za tova po sveta ne se priznava bulg.obraz. A v Bulgaria nqma kakvo da rabotqt,taka ,che pomislete si roditeli dali si zaslujava da si pruskate parite za BG obrz.???
76
5
 
10
 
! Отговори
Shark преди 14 години
Съгласна съм, с изключение на едно - никакво анулиране на изпта. Какво са виновни децата?? Той да бъде наказан с цялата сила на закона - да, на да се подлагат на този стрес децата - в никакъв случай.
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Цялата държава е едно прогнило корито, което бавно, но неотстъпно се пълни с вода. Кога ли ще се обърне?
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Уви, в министерствата продължават да си работят необезпокоявани много корумпирани чиновници. Кого ли съкращават там? Сигурно почтените, кротки работяги.
73
2
 
3
 
! Отговори
кучемраз преди 14 години
Астероидътс размерите на Черно море е вече изпратен от облака на Оорт и е поел курс към Земята,и ще пристигне през 2012г и ще удари България барабар с Турция тъкмо да се пречистим духовно от лошотията която броди из земята...