Пълен и кратък член ни тормозят най-много в писането

Инициатива за проверка на правописа се провежда в столицата
20 юни 2010 14:26,
158
Пълен и кратък член ни тормозят най-много в писането
Снимка: Булфото

„Възрастните показват учудващи добри резултати и почти половината от тези, които идват да се тестват, имат само по една или две грешки“.

Така Евелина Гечева от портал Академика.бг коментира резултатите на хората, които участваха днес в инициативата за проверка на нивото им на владеене на правопис и пунктуация.

Инициативата „Бъди грамотен” се проведе в Южния парк, пред НДК и на входа на Борисовата градина.

За всяка възрастова група от първи до осми клас днес беше подготвен тест, съдържащ задачи по правопис и пунктуация. Веднага след попълването на теста проверяващите отчитат резултата, а участниците, които са се представили без грешка, получиха награди.

Възрастните пък решаваха тест, приравнен на тези, които решават зрелостниците.

Само за час около 80 души бяха проверили своята грамотност в шатрата на входа на Южния парк.

Най-често допусканите грешки са свързани с употребата на пълния и краткия член, както и с правилното поставяне на запетайките, особено тази пред „и”.

Наблюденията на учителите към момента показват, че седмокласниците и зрелостниците се справят най-добре, тъй като съвсем наскоро са положили тежки изпити, включващи и добро познаване на пунктуацията и правописа. 

„Имаме какво още да желаем от петокласниците и шестокласниците“, заяви още Гечева пред БГНЕС. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пред И се пише запетая при повторното използване в едно изречение.Това се учи още в 1 клас.Нещо неясно?
48
0
 
5
 
! Отговори
до 31 преди 13 години
Ние сме българи и трябва да можем да общуваме ГРАМОТНО на езика си, независимо от професия, пол и подобни дивотии. Ето един синтаксис на твоята граматика: По принцип (1) си прав и съм съгласен. Трагичното е, (2) когато се прави от хора, чиято (3) професия (4) е пряко или (5) косвено свързана с това изискване.
47
1
 
8
 
! Отговори
ДО-48 преди 13 години
Разбира се, че има случаи, в които пред И се поставя запетайка!Отвори си граматиката и понаучи, преди да изказваш възмущение!
46
6
 
10
 
! Отговори
Блонди преди 13 години
Пълният ЧЛЕН ми е любимата закуска. ;)
45
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като обичате сложните работи върнете и падежите --- така или иначе Б-ски ще говорят един стадион хора и само ще им пречи за англииския словоред , а че на младежта речника е беден ,ами беден- кои ще ти чете Бг класическа литература -- за тях това е някакво архаично бръщолевене изпълзяло от някакви времена в които не е имало интернет и т, н, т,. Това е битката е загубена , много от 12 - то класниците са прочели по 1-2 книги и то не от дебелите....
44
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
алоооо грамотните. Вместо да правите безсмислени тестчета хванете се и свършете малко работа. Като например да възстановите цялостта на българския език, който беше тотално осъкатен през 1945-та от чужди на България фактори.
43
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За първи път чувам, че има запетайка пред "И"
42
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти си технически инвалид !!! Трябва такива клоуни като теб, да бъдат съдени за спам!!!
41
4
 
4
 
! Отговори
сельски филолокь преди 13 години
ДА попитамь ,а тъквъз форма,, нахтутъка,, нахтамъка, таквузи,, има ли ? защото аз ги намирам, като много звучни и ги прилагам при всеки разговор с интелигентни хора ,пък да ги видиш кви погледи ми фургат и всеки момент очакват да ги нараня с копия в дирните части-- и хи хи хи
40
3
 
7
 
! Отговори
за НЕПУСКАЙ преди 13 години
Да,от грамотните съм господин НЕПУСКАЙ. Или още НЕПИШИ ,НЕЧЕТИ, НЕЯМ, НЕСПЯ. Господин грамотнико (НЕПУСКАЙ).
39
6
 
3
 
! Отговори
3 преди 13 години
До 40, грамотнико - НЕПУСКАЙ по 100 поста. Нали си от грамотните..
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е сложна да се научат. Трябва малко повечко воля и по-малко мързел.
37
3
 
4
 
! Отговори
неф преди 13 години
..."второ, словоредЪТ е под всякаква критика"...Подлогър от мъцки род се членува с пълен определителен членОправи си запетаяите, че ги слагаш като зарзаватчийка - табелки с цени на дини
36
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По-голяма глупост от това не бях чел.Хората като не спазват законите,дай да премахнем всички закони. Невежите като не спазват граматическите правила дай да смъкнем надолу нивото на българския език.И така ще го смъкваме все по-ниско и по-ниско.Докато стигнем до нивото на мучащите крави и нечленоразделната реч на диваците.А АКО БЯХТЕ ГЕРМАНЦИ? Дето пред всяко съществително трябва да слагат дер,ди,дас или айн,айне? А ние нямаме тия частици.Толкова ни е опростен езика,та чак е ***.
35
5
 
13
 
! Отговори
за 27. преди 13 години
По-голяма глупост от това не бях чел.Хората като не спазват законите,дай да премахнем всички закони. Невежите като не спазват граматическите правила дай да смъкнем надолу нивото на българския език.И така ще го смъкваме все по-ниско и по-ниско.Докато стигнем до нивото на мучащите крави и нечленоразделната реч на сиваците.А АКО БЯХТЕ ГЕРМАНЦИ? Дето пред всяко съществително трябва да слагат дер,ди,дас или айн,айне? А ние нямаме тия частици.Толкова ни е опростен езика,та чак е ***.
34
1
 
17
 
! Отговори
мария преди 13 години
Проверката е с "той" и "него", както и след предлог (в, на, за, пред, под, между и т.н.) също не се пише пълен член. Друга голяма трагедия е множествено число при учтивите форми - Вие сте били, казали.., а не Вие сте била, казала и т.н. Когато има -л- , винаги формата е в мн.ч. Вие сте билИ поканеН... Извинявам се, ако съм досадила някому. Професионално изкривен учител съм :) Но дори тв говорителите и водещите не знаят това правило и е много дразнещо да ги слуша човек, който е наясно с правилата
33
2
 
0
 
! Отговори
jiko преди 13 години
ima nqkoi nerazbrani neshta tuk
32
7
 
4
 
! Отговори
аnonim преди 13 години
Ей, най- ми е убаво, кога се правят някои хора на много учени. Не се погледне първо не може да говори,беден речник, второ словореда е под всякаква критика, но претенции към околните много. На, това му се казва, самочувствие, без покритие.
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пише се "не помнят", както и "не знам", не искам", "не мога" и т.н.Освен това няма форми като "на предвид", "в предвид" или съвсем злокачественото "навпредвид".Утре заповядайте за следващИЯ урок.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Писането е усет, запетая променя смисъл в изречение. Не се опирайте на правилата щотот винаги има иЗключения......най сте ми смешни такива с , пред че....