Пълен и кратък член ни тормозят най-много в писането

Инициатива за проверка на правописа се провежда в столицата
20 юни 2010 14:26,
158
Пълен и кратък член ни тормозят най-много в писането
Снимка: Булфото

„Възрастните показват учудващи добри резултати и почти половината от тези, които идват да се тестват, имат само по една или две грешки“.

Така Евелина Гечева от портал Академика.бг коментира резултатите на хората, които участваха днес в инициативата за проверка на нивото им на владеене на правопис и пунктуация.

Инициативата „Бъди грамотен” се проведе в Южния парк, пред НДК и на входа на Борисовата градина.

За всяка възрастова група от първи до осми клас днес беше подготвен тест, съдържащ задачи по правопис и пунктуация. Веднага след попълването на теста проверяващите отчитат резултата, а участниците, които са се представили без грешка, получиха награди.

Възрастните пък решаваха тест, приравнен на тези, които решават зрелостниците.

Само за час около 80 души бяха проверили своята грамотност в шатрата на входа на Южния парк.

Най-често допусканите грешки са свързани с употребата на пълния и краткия член, както и с правилното поставяне на запетайките, особено тази пред „и”.

Наблюденията на учителите към момента показват, че седмокласниците и зрелостниците се справят най-добре, тъй като съвсем наскоро са положили тежки изпити, включващи и добро познаване на пунктуацията и правописа. 

„Имаме какво още да желаем от петокласниците и шестокласниците“, заяви още Гечева пред БГНЕС. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
6
 
17
 
! Отговори
1 преди 13 години
Зрелостниците се справяли добре?! Аз не познавам нито един човек на възраст в диапазона 15-24 години, който да е грамотен. Не само не познавам - не съм виждала. Масово в социалните мрежи може да се прецени и по коментарите на по-младите, колко точно са "грамотни". Дори и тези, които се опитват да пишат на кирилица, а не на "шльокавица" са тотално неграмотни! Вече никой не чете книги, нито пък желае да се образова... :/ Дано по-често се организират такива инициативи!
8
0
 
36
 
! Отговори
Иво преди 13 години
Правилото е елементарно, само че едно време в училище ни го преподаваха така, че да звучи сложно. И една даскалка ни беше светнала как най-лесно можем да определяме пълен или кратък член без да се замисляме кой е подлог и кой нам си какъв си. Когато може да се замени с "той" се използва пълен член, съответно когато с "него" - кратък. Работи безотказно. Ама хора и на по 40 години го бъркат, а за културата на сегашните *** изобщо няма какво да говорим, тя просто липсва.
7
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Еволюция на езика. Преди 100 години е бил по-различен както ще бъде след 100.
6
8
 
6
 
! Отговори
Калин преди 13 години
така става, когато се експериментира с езика!още колко вариянти на книжовен език ще въвеждате господа другари?
5
6
 
36
 
! Отговори
Докинс преди 13 години
Всяко следващо поколение е в пъти по-неграмотно от предходното. След някое и друго десетилетие ще си комуникираме само с пръдни и уригни; за тях пълен член и запетайки не трябват.
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хайде сега, поредната глупост. Не е толкова голяма философия. Ще четете повече книжки и няма да имате проблеми.
3
1
 
29
 
! Отговори
мария преди 13 години
Правилото е супер лесно. Нека си го има, иначе каква граматика ще преподаваме на учениците, а и той е определящ за *** в изречението. Така че, без него цялата граматика се променя.
2
7
 
1
 
! Отговори
Иван Граматиков преди 13 години
и не е кратък, а е дълъг!
1
44
 
10
 
! Отговори
Koko преди 13 години
Тоя пълен член е най-голямата глупост в българския език ! Дано да го махнат най-накрая ... Само в 2 или 3 езика съществува пълниЯ член.