Връщат платеното обучение за бакалаври

Който няма знания, ще учи, твърдят от левицата
14 юли 2010 14:52,
95
Връщат платеното обучение за бакалаври
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене да се върне платеното обучение за бакалаври във висшите училища.

Предвижда се университетите да имат право да обучават бакалаври срещу заплащане по специалности, които са получили при програмната акредитация оценка "много добър".

Броят на студентите платено обучение обаче няма да може да надхвърля 10% от общия брой обучаващи се, като те ще се приемат в платената форма само ако има незаети места.

Всички парламентарни групи, освен вносителите от ГЕРБ, се обявиха против поправките.

Лютви Местан от ДПС призова законопроектът да бъде оттеглен.

Според него свободен капацитет има само по професионални направления, в които субсидираните от държавата бройки не се заемат поради недостатъчен интерес от страна на младите хора.

„Скритата цел на законопроекта е бройките от неатрактивните специалности да бъдат трансформирани към атрактивните специалности“, смята Местан.

По думите му това означавало девалвация на качеството на висшето образование.

Според "Коалиция за България" пък законопроектът защитава интересите на тези, които нямат знания, а искат да учат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: обучениеуниверситет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
2
 
! Отговори
Бивш учител преди 13 години
до Калин.Следващия път, преди да пишеш каквото и да е за Българската инженерна мисъл преди време, напиши в Гугъл "България която изгубихме" и го прегледай поне по диагоналната система.Това, което ще видиш, ако не си направиш труда и да четеш, не е проектирано и изработено от извънземни, а от Български инженери, техници и работници.Приятно и ползотворно гледане ти желая.
42
2
 
4
 
! Отговори
Калин преди 13 години
бившият учител.. заварките ви окапват, тръбите ръждиви :) и спри да дрънкаш глупости, като си инжинер какво .. какво ме топли това.. другите отпадъцили са?
41
2
 
5
 
! Отговори
tedka преди 13 години
Абе, хора, вие що се стряскате на тия 10% процента, дето са написали в статията...Ами помислете тия проценти на каква база са...Абе вие знаете ли колко бройки се приемат в университетите, за да се поддържа преподавателския и административен персонал??? Тия 10 % са нищо....колко плява влиза изобщо в общите бройки - щели някои от тях да са платено...чудо голямо :)Образованието ни няма нищо общо с реалността и бизнеса...от 180 човека специалност - 10 работим по специалността...това е "трагедията"
40
4
 
6
 
! Отговори
Бивш учител преди 13 години
Ти учил ли си по времето на социализма във ВУЗ? Защото аз съм учил по времето, когато за 3 (три) отсъствия от лекции или от упражнения не заверяваха семестър.А за ученето-можеш ли да сравниш един машинен инженер, един електрончик и един завършил математика, физика , химия или каквото и да е някога, и завършил същото сега?По обем знания и по това,професионалист ли е после в работата си? Влез в дома на един инженер, завършил преди 20-30 години да речем, и такъв днешен, и сравни библиотеките им?
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тежко му горко на студента отзаде с такава гледка, какво ли е написал :D
38
3
 
9
 
! Отговори
987 преди 13 години
Там, където играят парите няма нито образование,нито здравеопазване !
37
0
 
3
 
! Отговори
пилат преди 13 години
22 и 23 са прави!!!Ситото трябва да е в университета. 29, пич, логиката ти за корупцията е в еднаква сила и при сито на входа, и при сито през обучението. Не прави сравнения на базата на това. За "богатите връзкари" ще стане неизгодно за всеки един изпит* през обучението да плащат луди пари. За няколко - ОК, но не за всички. (*-ако изпитите са селективни, вкл. и на поправителните сесии). Ще им бъде изгодно да вложат кинтите и връзките директно в намиране на работа, или да ги комбинират с учене!
36
0
 
6
 
! Отговори
боул преди 13 години
А какво представялва социалистическата система за висше образование - кандидат-студента си скъсва *** от учене за кандидат-студетнските изпити, а после като влезе, го удря за живот, просто защото само този, който не е започнал, той не завършил.. Истинското учене трябва да е в университета, там се придобиват същинските знания, там човек се учи на занаят, а не кандидат-студенсктите изпити, които в момента са си просто една пародия на изпити, които показват зубраческите способности на кандидати
35
1
 
1
 
! Отговори
tedy преди 13 години
ami te neznam kakvo praviat no triabva da napraviat u4ili6ta sus specializacia. ako decata znaiat 4e ne iskat da u4at da mogat da rabotiat kato durvodelci/mesari i kakvoto iskat da rabotiat. v zapadna evropa e taka. ako iska6 da u4i6 otiva6 do 12 klas ako ne iska6 do 10 i si ibira6 specialnost i te te naso4vat. i horata polu4avat zaplati koito gi udovoletvoriavat nezavisimo kakvo rabotiat.
34
2
 
1
 
! Отговори
aydun преди 13 години
тази статия аз ли я разбирам грешно или това е легална корупция, което се приема?
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бройките трябва да се намалят драстично, а всички свободни места да са в съотвествие с изискванията на бизнеса!!!
32
2
 
0
 
! Отговори
Калин преди 13 години
ало бившият учител .. за инжинерната мисъл на соца сме чували.... гениални сте.
31
0
 
1
 
! Отговори
Бивш учител преди 13 години
Тогава рабфакаджийте поне ги обучаваха малко на математика, преди да влязат в 1-ви курс, а сега си влизат директно.Така че връщането на рабфака на сегашния етап би било крачка напред.А я ми обясни как влизат сега дечицата на разни мутри и богати бизнесмени?И как си взимат изпитите?Пред методите на Красьо Черния и рабфака, кое е по-добро според тебе?
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега дипломи се раздават на конвейр, образованието се обезцени. Куцо, кьораво и сакато имат диплома, а знание и умение за мисловна дейност никакви. Отделно образованието тук е все още много стериотипно и консервативно, все още се зазубря - безсмислено, вярно е че първо трябва да имаш натрупани знания, но това не е достатъчно.
29
1
 
8
 
! Отговори
Бивш учител преди 13 години
Преди няколко години, един колега в ТМТ Монтана, влиза в час по Български език и литература и казва на учениците че дава 100 лева на този, който напише цялата Българска азбука, буква по буква и в правилния ред.Познай колко човека успяват?Позна-никой не успява.Учителката безпомощно се усмихва, но и тя не е виновна.Системата е напълно порочна, не се плаща за качество на обучението, а за бройка обучавани ученици или студенти.Каквито и да са, нямат интерес да ги късат и да не завършват, че няма пари
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази година който си подаде документите за студент,е влязал директно.Няма да вьрнат никой.
27
1
 
2
 
! Отговори
% преди 13 години
Ми какъв мислиш че ще е този нов университет в Перник...
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо срещу определена сума да не се връчва дипломата за висше още с акта за раждане. Така ще се спестят грижите на държавата за образование.Пък и живота е показал че има нужда само от диплома , а не от знания. за справка: Шефа на министерски съвет.
25
2
 
6
 
! Отговори
до 22 и 23 преди 13 години
Вие очевидно сте слепи поклонници на Запада и не може да проумеете, че не всичко, което на Запад е успешно ще проработи и у нас.Макар че бих поспорил с вас колко успешна е Западната система на образование ...Бихте ли ми обяснили, след като вече е приет един студент коя сила ще го спре да завърши ???Нали се сещате, че по нашите географски ширини изпит, който не се взима с пари, се взима с повече пари ?! Така, веднъж влезли, *** ще завършват рано или късно.Ситото трябва да е на входа !
24
0
 
2
 
! Отговори
* преди 13 години
Знам за CV. Просто ученици подаваха молби за работа - дадоха им листи да пишат автобиография - КОШМАР! Видях го с очите си = неграмотни са!