Пренесоха мощите на Йоан Кръстител в църква

Реликвата беше предадена на Сливенския митрополит от министъра на финансите
5 авг 2010 19:15, Екип на Dnes.bg
116

 

С литийно шествие мощите на свети Йоан Кръстител бяха пренесени в храма "Св. Георги" от Археологическия музей в Созопол.

Министърът на финансите Симеон Дянков извади мощите от витрината на музея, а след това ги предаде на Сливенския митрополит Йоаникий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
2
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
Ne se vazmu6tavai.Bezdrugo Gospod 6te gi iztrebi ot liceto na zemqta.Za nego te sa prah i pepel.Vazhi6tavam se na podvoga na vsi4ki Bojii svetii,proroci i ma4enici,zaginali za Nego.Tova e golqmo geroistvo.Poklon pred tehniq podvig,a ti ne misli za ne4estivite i hulitelite,otplatata im skoro idva!Moga samo da ti kaja,4e na 20 uli-Ilinden se na4etoh na mnogo bogohulstva,koito 6te donesat samo bedi na onezi,koito gi pisaha.
42
1
 
8
 
! Отговори
Салахадин преди 13 години
Аз до тука лично съм изчел и изгледал за толкова кости и мощи,че събирам Исус за 5 човека и кръстовете дето е разпнат са поне 6 от тресчиците за които знам че съществуват.Как става това?
41
1
 
4
 
! Отговори
Сатанист преди 13 години
Аха, то ако историята можеше да се променя само така, с "вяра"...Но да, и аз ако платя на трима запопени "експерти" да твърдят, че кокалаците от снощното ми чеверме са на някой светльо, веднага ще се намерят поклонници, дето да твърдят, че е неопровержимата истина.
40
1
 
6
 
! Отговори
Язе преди 13 години
"Християнската вяра не се базира на научни доказателства, а на вяра." => Не се базира на материалното. Защо тогава оня с брадата ми пробутва кокалчета? Ако ДНК-то покаже, че всички мощи из храмовете по света са на различни хора, това не доказва ли, че много народ е лъган? И не значи ли това, че мога да се кланям със същия успех пред речни камъчки, стига да имам вяра?И дали хората са вярвали през 5-ти век, че баш това са костите на светеца - а некой да месветне.
39
2
 
0
 
! Отговори
албена преди 13 години
Тук не става въпрос за това дали това са останки от един човек, който се предполага че е съществувал, а за това дали реликвариума с кости е автевтичен, от 5-ти век, дали стратиграфията е ненарушена, и дали има сведения, че част от мощите в Цариград са пренесени тук.А на всички хейтъри - колкото и да злобеете и да плюете и да се оплаквате, едва ли животът ви ще се оправи от това. Но ако ви олеква - злобейте си, няма лошо
38
2
 
3
 
! Отговори
Сатанист преди 13 години
Мда, ама какво да правиш - скука е, не ми се спи, запълвам си времето.;-)
37
1
 
1
 
! Отговори
албена преди 13 години
Много сте интересни наистина. Сега ми кажете кои мощти на светци в църкви са удостоверени с ДНК анализ на въпросния светец :))) В случая може да са направи по-точна датировка и евентуално ДНК анализ за сравнение с мощите в други църкви, но какво доказва това? Християнската вяра не се базира на научни доказателства, а на вяра. Ако ранните християни през 5-ти век са вярвали, че това са мощи на Йоан Кръстител, и са ги заровили под алтара на църквата, то това СА мощи на Йоан Кръстител.
36
2
 
2
 
! Отговори
vvv преди 13 години
Абе имайте малко уважение към вярата на хоратаТо дори ислямисти няма да хулят така Срам сте , че се наричате българи !!
35
1
 
2
 
! Отговори
Язе преди 13 години
Сатанист, нещу днеска не кълве. А? Късно е, по това време само бесовете са будни... Муахахаха
34
1
 
6
 
! Отговори
Сатанист преди 13 години
И какво точно й е хубавото на новината? Че църквите ще се нагушат с още няколко хиледарки покрай суеверието на хората - блага вест, няма що.Каквато стойност и да е имала някога християнската религия - безвъзвратно я е изгубила. Попчетата ще направят услуга на света ако разкарат калимявките и почнат да се занимават с нещо по-полезно на обществото, вместо само да си пълнят брадясалите гуши.Тая омраза, сестро, идва, защото сте си я заслужили. Хиляда години е трупана, време е да се отприщи!
33
0
 
4
 
! Отговори
drug преди 13 години
това е част от общата заблуда, която е действала в средновековието.Сега не върви. МНОГО ВЯРВАЩ СЪМ , но не в този вариант!!
32
1
 
1
 
! Отговори
аз преди 13 години
Албена, ти май си вярваш?
31
1
 
3
 
! Отговори
Язе преди 13 години
А они имат ли увъжение към липсата ми на вяра?
30
4
 
7
 
! Отговори
албена преди 13 години
Много негативизъм има в този форум! Всичко се критикува, от всичко се оплаквате. Една хубава новина и нея опорочихте!Мощите са открити при редовни археологически разкопки от един уважаван археолог Проф. Казимир Попконстантинов. Откривателите се обосновават на базата на археологически, исторически и епиграфски данни. Защо са всички тези нападки и негативни коментари? Не знам как живеете с толкова злъч и омраза...
29
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе имайте малко уважение към вярата на хоратаТо дори ислямисти няма да хулят така Срам сте , че се наричате българи
28
1
 
5
 
! Отговори
Гай Клавдий Юлиан преди 13 години
Светии са и Йоан кръстител и Божидар Димитров и дори Сергей Станишев. Господ бог е Бойко Борисов, пророка е Доган, а баба Сийка сее картофи и се надява внучето да е добре и да учи за начален светия.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вервам, че мечтата на Йоан Кръстител е била да му положат кокалите у златно ковчеже, да го целуват некви политици и да го разнасят по улиците. А нема по-достоен храм от храм с реконструкция за 420 000лв... Дали са мощите негови или не - заровете останките некъде, да почива в мир човеко!!! Ама не моооожеее, оти тогава нема никой да плаща кога сака да обмени бактерий и секрети целувайки стъкленото капаче с дупка.
26
1
 
7
 
! Отговори
Балканджи Йово преди 13 години
Не ми е ясно това оскверняване!Умрял човечецът,а някакви други човеци го разфасовали-част от челюстта му в Созопол,друга-в Израел,ребро от него-тук,а другите 17-незнайно къде!Е,и кое е святото?
25
4
 
4
 
! Отговори
Сатанист преди 13 години
И като е бил "свят"... какво точно е вършел? Да е хранил бедните? Да е помагал на орязания си народ да се оправя с римляните? Дръжки - организирал е "кръщения" (сиреч, Мис Мокра Фанелка, но и с обарване) , а когато в критичния момент не е можал да го дигне за пред царицата, демократично са го екзекутирали.Мъртъв фанатик от Израел - капка в морето, бих казал.
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има нещо ,като че ли това са костите на Йоан Кръстителя