Пренесоха мощите на Йоан Кръстител в църква

Реликвата беше предадена на Сливенския митрополит от министъра на финансите
5 авг 2010 19:15, Екип на Dnes.bg
116

 

С литийно шествие мощите на свети Йоан Кръстител бяха пренесени в храма "Св. Георги" от Археологическия музей в Созопол.

Министърът на финансите Симеон Дянков извади мощите от витрината на музея, а след това ги предаде на Сливенския митрополит Йоаникий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Малее тук колко болни мозъци има....вярват в богове и дяволи....за това държавата ние на този хал...откачалки...
62
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А какво тогава е дяволът за теб?
61
1
 
2
 
! Отговори
Сатанист преди 13 години
Ами, 63, Ла Вейският Сатанизъм е атеистичен; провери сам. Храмът на Сет обаче май беше по-забъркан в езотериката. То ние сме дузина разновидности, за всеки има по нещо.Но ако разчиташ на християнска пропаганда - твоя воля. Жалей си колкото щеш.
60
2
 
2
 
! Отговори
jhbj преди 13 години
до този,който каза за Европа и влиянието на християнството.....DARK AGES,Древна Елада...Религиите винаги са дърпали човечеството назад,поради грешното им разбиране.
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То по твойта логика и духове няма. Следователно и дяволът не съществува, и твойта вяра е куха.
58
1
 
4
 
! Отговори
Сатанист преди 13 години
Едно, че в Кумранските свитъци, писани точно по времето на Пилат (за разлика от евангелията, дето са век по-късно), Исус нито веднъж не го споменават, та дотолкова с юдейските историци.Друго, че на Никейския събор в общи линии пренаписват събитията както им е угодно, за да пропагандират новата религия по-ефективно - и там достоверността също заминава.И сериозно - чудеса? Възкръсване? Това не са факти, а детски приказки, останали още от елинските времена. Пробвай пак, попе.;-)
57
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
дяволът е реално съществуващ зъл дух. Ти ако наистина си такъв за какъвто се пишеш много добре го знаеш.Това, което вие правите рефлектира преди всичко на самите вас. Жал ми е за вас. Горките
56
0
 
4
 
! Отговори
Сатанист преди 13 години
Дотук добре. Осъзнаваш, обаче, разликата между "очакваме резултатите от тестовете, да видим за какво става дума" и "това е дар от бога, всички на колене".А ако наистина е въпрос на вяра... вярата няма нужда от подобен реквизит.
55
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хората пишещи тука явно не познават Православното християнство. Фактите само утвърждават вярата. Разбира се, че Православието се базира на факти. Вяра и факти не си противоречат. Исторически факт е, че Този Човек Господ Иисус Христос е съществувал. За това свидетелстват и юдейските историци, които би трябвало да са настроени против християните.Факт е, че е правил множество чудеса. Факт е, че е имал ученици. Факт е, че е разпънат на кръст. Че е умрял и Възкръснал. Факт е, след смъртта Му и Възкресението Му последователите му се умножили и се нарекли Християни.ьФакт е, че Европа е станала това, което е благодарение на Християнството.Хората често не се замислят над историята.Има исторически факти.
54
0
 
0
 
! Отговори
албена преди 13 години
С това съм напълно съгласна. Но доколкото разбрах реликвария е бил запечатан с восък, а и епиграфите би трябвало да успеят да датират надписа сравнително точно. Не мисля, че професорът би си рискувал репутацията ако има някакви съмнения за стратиграфията или датирането.
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Овча работа ...това религиите са ужасна работа ..християнски..мюсюлмански ужасс..овча работа .... не си представям да вървя с овцете след някакви кокаляци и да ги целувам ...и тея попове пълни простотии несвързани ръсят...
52
1
 
2
 
! Отговори
Сатанист преди 13 години
Съвременният сатанизъм всъщност обикновено е атеистичен - Дяволът не е въображаем приятел, а израз на човешките инстинкти и емоции, които трябва както да се слушат, така и да се контролират. И щеше да го знаеш, ако беше прочел нещичко, вместо да се изхвърляш като *** на мокър пясък.
51
0
 
2
 
! Отговори
Сатанист преди 13 години
А така... остава обаче да видим от кога датира самата мощехранителница, независимо от църквата (обречено начинание, като се има предвид, че на снимките я пипаха с голи ръце) , откъде е дошла, и евентуално кого съдържа, ако изобщо е възможно.Естествено следват и оценки от независими институти, особено за такава амбициозна находка. Чак тогава ще си говорим за археология.
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То и ти си вярващ. И твойте преценки са въпрос на вяра, а не на "рационална преценка".Спомням си за един случай в СССР, в музей на атеизма. Комунистите за да докажат, че мощите на светците са фалшификация балсамират трупът на един крадец. И го слагат в музея. В книгата за отзиви някой написал: "А защо толкоз лошо мирише трупът на крадеца?". След което трупът бил махнат.
49
1
 
1
 
! Отговори
албена преди 13 години
"При сондажни изкопи в основите на най-старата църква на остров Св. Иван, построена в края на V - началото на V в. при разчистването на основата на олтарната маса на дълбочина 0,6 м под пода е открит реликварий /мощехранилница/ и по-малка кутийка с надпис на старогръцки. Надписът върху каменната кутийка, в която също е имало част от мощите, гласи Господи, помагай на своя раб Тома, който донесе на 24 юни тези мощи". Проф. Казимир Попконстантинов, ръководител на археологическите проучвания..."
48
2
 
5
 
! Отговори
Сатанист преди 13 години
Защото не е археологическо откритие. Как е датирано, кой го е оценявал, какъв точно му е произхода? Ако нито един независим експерт АРХЕОЛОГ не се е изказал, значи не е нищо повече от стар кокалак.А сме негативни, защото тая "новина" всъщност не означава нищо (по гореизброените причини), а е просто реклама на една умираща организация на измамници и педофили, разчитаща точно на схващането, е ако нещо е въпрос на "вяра", то рационалната преценка автоматично трябва да се зареже. Е, няма да стане.
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кога дойде божигробската икона в Пловдив 7дни не спря потока от вярващи дори и през ноща. Имаше хора от цяла пловдивска област някои даже преспиваха по пейките в църквата.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дано му дойде ъкъла на Симеон Дянков след като целуна мощите как да излезем от кризата .
45
2
 
3
 
! Отговори
албена преди 13 години
Явно критиките са насочени главно срещу християнството, концепцията за "мощи на светци" по принцип, българската църква и намесването на политици. А аз защитавам археологическото отркритие. Не съм вярваща. Но просто не мога да разбера защо сте толкова негативни към всичко.
44
2
 
2
 
! Отговори
Сатанист преди 13 години
Да, да, както кажеш... То ако християните не се приспиваха точно с тая мисъл всяка нощ, току-виж съберат и малко тестикулярен материал, да си подобрят положението. Но не - все е "утре" , никога днес; и все бог ще отмъщава, никога няма да вземете нещата в свои ръце; затова сте и слаби.