Файненшъл таймс: В София вече няма мутренски джипове

Идентифицирахме почти 200 криминални групи, казва Цветанов
17 авг 2010 11:16,
219
Файненшъл таймс: В София вече няма мутренски джипове
Снимка: БГНЕС

Неформалният индикатор за организираната престъпност в България – колони от черни джипове, пълни с мъже с бръснати глави в тъмни костюми, рязко е намалял в централната част на София и другите градове за последната една година, смята министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

„Идентифицирахме почти 200 криминални групи и се борим срещу тях. Вече не парадират по центъра на града, както правеха преди“, казва Цветанов в интервю за „Файненшъл таймс“.

Все пак той признава, че ще бъде трудно да се преодолее имиджът на България на Запад – страна, където корумпирани съдии оправдават гангстери, мафиотски босове контролират местната власт, а нечестни държавни чиновници източват парите от европейските фондове.

Трябваше да се справяме със сериозни проблеми – отвличане на бизнесмен всеки месец, висок процент поръчкови убийства и връзки между мафиотските групировки и високопоставени политици, обяснява Цветанов.

Министърът настоява, че е постигнат напредък – повече от 150 предполагаеми членове на мафиотски групировки са в ареста, други 600 се наблюдават отблизо. Десетина членове на банда за отвличания са задържани. Само две поръчкови убийства са станали тази година при 2-3 на месец в пика на така наречената мафиотска война около 2005 г. Корупцията на високо ниво също е засегната.

Четирима министри от предишното правителство получиха обвинения за корупция. Миналия месец бившият премиер Сергей Станишев беше обвинен, че е изгубил класифицирани документи, а лидерът на ДПС Ахмед Доган ще бъде изправен пред съда по обвинения за присвояване. И двамата отричат да са извършили нарушения.

Все пак критиците казват, че мерките срещу престъпността не са достатъчни. „В много отношения действията са повърхностни и целят по-скоро да впечатлят обществото, отколкото да се справят с мафиотските босове, които имат успешен официален бизнес“, казва Огнян Шентов, директор на Центъра за изследване на демокрацията.

През юни Европейската комисия заяви, че България е постигнала напредък в борбата срещу корупцията по високите етажи и организираната престъпност, но отбеляза, че твърде малко случаи са приключили в съда.
Цветанов заявява, че отчетността сред съдиите е твърде малка.

„Това е проблем, защото няма официален механизъм за изчистване на съдебната система и защото много съдии са оплетени в корупцията“, посочва той.

Главният прокурор Борис Велчев заяви, че ситуацията се подобрява, тъй като броят на обвиненията по дела срещу организираната престъпност е нараснал с 20% миналата година. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още по темата: Файненшъл Таймс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
0
 
2
 
! Отговори
цецко преди 13 години
Жалко,няма как да си поставиш сама повече от едно плюсче...
202
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
страна, където корумпирани съдии оправдават гангстери, мафиотски босове контролират местната власт, а нечестни държавни чиновници източват парите от европейските фондове.??????пропускаш корумпирани ченгета и неработеща полиция ама какво да очакваме от физкултурник
201
0
 
3
 
! Отговори
преместиха се преди 13 години
Между другото мафията се засилва в друга част на страната - Варна и морето.Групировката *** си прави каквото иска със закрилата на ГЕРБ...
200
1
 
4
 
! Отговори
Очила им трябва преди 13 години
В София нямало мутренски джипове...тея май им трябва очила
199
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не според ФТ, а според ЦЦ....има малка разлика.
198
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тъкмо първият по рейтинг в държавата - Цецко Ц, обясни пред "Файненшъл таймс" как у нас вече ги няма мутренските кортежи, и трима с маски и калашници обраха пенсиите на възрастните от софийското село Сеславци.
197
6
 
2
 
! Отговори
фенка на Боко преди 13 години
Стига сте плюли Цецо. Нали правителството трябва да отчита дейност и да оправя имиджа на България пред Европа, иначе ще гладувате още 20 години, а може и повече. ПОХВАЛЕТЕ ГО ДЕ!!! ИЗЛЪЖЕТЕ МЕРЗАВЦИТЕ В ЕВРОПА, ЧЕ ВСИЧКО НИ Е НАРЕД. Ще гледате следващите години инвестициите през макарон!
196
2
 
5
 
! Отговори
до 202 преди 13 години
Ти не си на правия път, такива като теб винаги ще бъдат в девета глуха. Ти си от масовката която трябва да ръкопляска на тези които са на правилната писта....
195
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз живея по морето - ЗАПОВЯДАЙ ДА ПРОВЕРИШ ДАЛИ ИМА ДВИЖЕНИЕ НА КРИМИКОНТИНГЕНТА! ДАЖЕ И В СКЪПАСКИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ГИ НЯМА - КРИЗА Е,Л НЯМА ПАРИ ЗА ПИЕНЕ, ЯДЕНЕ И ПРИЮОСТИТУТКИ! А И ДЖИПОВЕТЕ НЕ ВЪРВЯТ С ВОДА! НАОКОЛО ОСТАНАХА ДОЛНОПРОБНИТЕ МУТРИ, КОИТО СА ОТ ТИУПА НА ГОЛ КОЕМ - ПЕТ ЧИФТЕТА! НО ТЕ СА ЯСНИ! ДА СИ СПОМНИОМ КАКВО БЕШЕ 2 ГОДИНИ НАЗАД! ИЛИ ТИ Е КЪСА ПАМЕТТА???! да *** и *** ти смотан
194
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Воят на червената *** е гаранция, че сме *** прав път!!!
193
1
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
Нема вече мутренски джипове те мутрите отдавна карат "Майбах"
192
3
 
11
 
! Отговори
Ченгета на мезета преди 13 години
В момента не са в София, Цоко, в момента са по морето.... да *** и физкултурника ти смотан...........
191
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аман вече от тия лъжливи келеменца, тиквата и цецо ***!!!
190
0
 
4
 
! Отговори
1BG преди 13 години
Da ne sa gledali vuv Varna, Plovdiv, Burgs, Ruse, Gurciia i t.n.
189
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Избори Избори Избори
188
2
 
15
 
! Отговори
Mickey преди 13 години
Kaкво е това заглавие бе??? Тази лъжа не казана от Файнейшъл Таимз, а от Цецо Убавецо!"Файненшъл таймс: В София вече няма мутренски джипове17.08.2010 11:16 "
187
2
 
16
 
! Отговори
501 преди 13 години
Аааааа не ве,няма нито един.Добре,че са медийте всеки ден да ми казват колко добре живея,че иначе ще започна да се отчайвам! Сега ако ми кажат че сме излезнали от кризата и стандарта ми на живот се е качил ще пукна от кеф :)))
186
2
 
12
 
! Отговори
... преди 13 години
Ами лято е все пак.Сега мутричките са на моренце.Там си показват джиповете"повече от 150 предполагаеми членове на мафиотски групировки са в ареста, други 600 се наблюдават отблизо."-Нищо че няма нито един в затвора!!!
185
2
 
13
 
! Отговори
ХХL преди 13 години
Министърът смята ли , че можем да изкараме още една година само с интервюта и кьорфишеци ?
184
1
 
9
 
! Отговори
Ковача преди 13 години
Като го слушам тоя Цоцко все едно като началника си говори. Нямало мутри с джипове. Верно, някои от тях пътуват вече с хеликоптери. Добрата новина е , че идва есента, когато се прави петмез ( сладко от тикви). Колкото повече тикви и мутри набутаме в петмеза толкова по малко проблеми за нас. Идва времето когато ще пада ядене.