Файненшъл таймс: В София вече няма мутренски джипове

Идентифицирахме почти 200 криминални групи, казва Цветанов
17 авг 2010 11:16,
219
Файненшъл таймс: В София вече няма мутренски джипове
Снимка: БГНЕС

Неформалният индикатор за организираната престъпност в България – колони от черни джипове, пълни с мъже с бръснати глави в тъмни костюми, рязко е намалял в централната част на София и другите градове за последната една година, смята министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

„Идентифицирахме почти 200 криминални групи и се борим срещу тях. Вече не парадират по центъра на града, както правеха преди“, казва Цветанов в интервю за „Файненшъл таймс“.

Все пак той признава, че ще бъде трудно да се преодолее имиджът на България на Запад – страна, където корумпирани съдии оправдават гангстери, мафиотски босове контролират местната власт, а нечестни държавни чиновници източват парите от европейските фондове.

Трябваше да се справяме със сериозни проблеми – отвличане на бизнесмен всеки месец, висок процент поръчкови убийства и връзки между мафиотските групировки и високопоставени политици, обяснява Цветанов.

Министърът настоява, че е постигнат напредък – повече от 150 предполагаеми членове на мафиотски групировки са в ареста, други 600 се наблюдават отблизо. Десетина членове на банда за отвличания са задържани. Само две поръчкови убийства са станали тази година при 2-3 на месец в пика на така наречената мафиотска война около 2005 г. Корупцията на високо ниво също е засегната.

Четирима министри от предишното правителство получиха обвинения за корупция. Миналия месец бившият премиер Сергей Станишев беше обвинен, че е изгубил класифицирани документи, а лидерът на ДПС Ахмед Доган ще бъде изправен пред съда по обвинения за присвояване. И двамата отричат да са извършили нарушения.

Все пак критиците казват, че мерките срещу престъпността не са достатъчни. „В много отношения действията са повърхностни и целят по-скоро да впечатлят обществото, отколкото да се справят с мафиотските босове, които имат успешен официален бизнес“, казва Огнян Шентов, директор на Центъра за изследване на демокрацията.

През юни Европейската комисия заяви, че България е постигнала напредък в борбата срещу корупцията по високите етажи и организираната престъпност, но отбеляза, че твърде малко случаи са приключили в съда.
Цветанов заявява, че отчетността сред съдиите е твърде малка.

„Това е проблем, защото няма официален механизъм за изчистване на съдебната система и защото много съдии са оплетени в корупцията“, посочва той.

Главният прокурор Борис Велчев заяви, че ситуацията се подобрява, тъй като броят на обвиненията по дела срещу организираната престъпност е нараснал с 20% миналата година. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още по темата: Файненшъл Таймс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
3
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 184 ! преди 13 години
***, растат необслужваните кредити, пътища няма има следи от пътища с дупки, газа беше увеличен с 24,8% и предстои ново увеличение.Продължават фалитите, дупката в бюджета е над 1,5 млрд.лв., безработицата е над 20 %, увеличени са цените на горивата, ел.,хляба и др.стоки.Парите оставени от Станишев няма да стигнат.В момента се договарят кредити със СБ, МВФ и ЕБ. Това което пишеш ще се случи когато си отиде тиквената партия, и цялата *** която я подкрепя.Хайде,отивай да караш по новите пътища.
182
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като не ви харесва ,духайте супата ***! Да ви *** Цар Киро!
181
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стига партенки. Джиповете са за дребните риби.Цецко, вземи и брой недвижимото имущество и парите по банковите сметки. Тях никой не ги и закача, защото не се вижда, нали? Ама ние сме си виновни, като такива бездарни некадърници ни управляват.
180
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Уж криза, а морето фрашкано.......... само реват по форумите
179
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е как да има... събират си чакълъците по морето,затова и ток там няма... *** я да дойдат средата на септември пак в София, няма да могат да смогнта да ги преброят... А и Побойко да вземе най-накрая да обясни как така тока щеше да падне от 1 юли, пък той се вдигна... И газта щеше да поевтинее, пък то Булгаргаз пак иска увеличение... *** и наглото управление, ей...
178
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Шменти да не си друсан нещо, за коя държава от западна Европа говориш?
177
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И кое не е на хубаво - износа се качва, от туристи по морето не стига тока (ръст с 15% на потреблението), кредитите се качват по количество, безработицата пада, шосета се строят като топъл хляб. Май са те отрезали от цицката:)
176
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ми Цеци, те ся са си по яхтите бря. Бивали да си толко ***, ама вие герберчетата сте си все кът вожда лика прилика .
175
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Файненшъл таймс, знаят кво има или няма, колкото *** аише от махлата.
174
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
При премиер мутра, да няма мутренски джипове, аре стига цирка ви с Пророка от Банкя продължава обаче нямате публика и най-тъпите се осъзнаха вече, че не вървим на хубаво!
173
0
 
3
 
! Отговори
za 148 преди 13 години
ти луд ли си.....трябва да направим паметник на Зоро , че ни отърва от тях..кой му дреме за онез ***
172
1
 
10
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
Cvetanov neka si govori,nie si imame glavi na ramenete.Pravqt se samo pokazni akcii i nqma nito edna osadena mutra.Samo naivnici mogat da vqrvat,4e policiqta i vlastite v bg si var6at rabotata.
171
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
че как да има..та те избягаха през глава в чужбината бе..тук вече им е тясно...много се блъскат и си пречат...пък пречат ли си почват да се изтребват...а и тук времето им мина вече...никой не се плаши от тях
170
0
 
12
 
! Отговори
Мародер преди 13 години
абе Цецо ти да си чувал че през лятото се ходи на море.*** във Варна или Бургас и ще разбереш къде са изчезнали джиповете
169
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
A i bat Boiko prez den e vuv Varna
168
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тия са луди-джиповете всеки ден ги виждам по улиците
167
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ХИМИМПОРТ e na grupirovkata ***.Vladee Varna i polvin Bulgariq.Zasto li nikoi ne govori za tqh.
166
1
 
12
 
! Отговори
H2N1(A) преди 13 години
...В София вече няма мутренски джипове'...ХА-ХА-ХА-ХА! Голям майтап каза тоя. Явно скоро не се е разхождал из града без охрана.От ден на ден се убеждавам,че някои хора или не живеят на Земята или са в Страната на Алиса или в Нарния.Тези твърдения са безпочвени и смешни.Лишени от верен поглед над ситуацията и манипулирани от PR активисти,работещи за...сещате се за кой.
165
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази вечер, докато се връщах от работа, срещнах поне 10 подобни джипа! Тези да не са гти водили из Резиденция Бояна да гледат за джиповете или това е просто платена рекламна статия, която да ни завират под носа, понеже местната преса е известно, че не бива да и се вярваЫ?
164
1
 
8
 
! Отговори
леля преди 13 години
ДО 160: аз предполагам че Цецо и Бойко са били мутри,само предполагам,не съм казала че са,нямам доказателства,