Пък бл. 20 в Ямбол се превръща в немски хипермаркет?

ДРОМ вини кмета на града в частен инвеститорски интерес
21 сеп 2010 12:38,
279
Пък бл. 20 в Ямбол се превръща в немски хипермаркет?
Бл. 20 Снимка: Каньо Канев

Кметът на Ямбол Георги Славов има частен интерес от събарянето на станалия печално известен бл. 20. На мястото на съборената постройка ще изникне хипермаркет на известна немска хранителна верига.

За това алармира лидерът на политическа партия ДРОМ Илия Илиев.

Формацията му ще сезира Европейската комисия и ще изпрати жалба в съда в Страсбург за нарушаване правата на ромите и накърняване на човешкото достойнство.

Илиев обвини кмета на Ямбол, че е изгонил и оставил на улицата стотици жени, деца, инвалиди от собствените им жилища. 

В момента на палатков лагер около блока са над 100 семейства, сред които имало бебета на пет и 40 дни, както и мъж с над 95% инвалидност. Те живеели в катастрофални жилищни условия.

"Действията на кмета са безотговорни, агресивни и необмислени, защото той няма право да иска събарянето на блока", коментира лидерът на ДРОМ.

Той посочи, че във въпросния блок живеят 53-ма собственици на жилища, а останалите са пребивавали там въз основа на настанителни заповеди.

Илиев отново обвини кмета на Ямбол в лъжа, че в блок 20 живеели и много пришълци. Той показа 170 копия на лични карти на роми с адресна регистрация в този блок.

По думите му на 10.05.2010 г. Георги Славов е издал заповед за техническо обследване на въпросния блок. След направената експертиза се посочва, че постройката се нуждаела от сериозен ремонт, а не от събаряне. Било посочено дори, че самата конструкция на блока била много стабилна.

"Заради частни, лични интереси кметът предприе тези действия", коментира Илиев. Той бе подкрепен и от общинските съветници Каньо Канев и Николай Ганев, които съобщиха, че на въпросното място ще изникне хипермаркет.

Общинарите са поискали да бъде направена независима експертиза за състоянието на блока, но кметът много бързо бил пристъпил към събарянето му.

Общинските съветници обвиниха и полицията, която стояла безучастно и не предприела действия за опазването на реда при рушенето на блока.

"Такова нещо нито в Кербала, нито след земетресението в Хаити съм виждал. Хората с деца на ръце си изнасяха багажа и панелите падаха в краката им", описа ситуацията Каньо Канев.

Те отново напомниха, че срещу кмета на Ямбол се водят шест досъдебни производства и дело за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Още по темата
16 сеп 2010 20:00
278

Общинските съветници поискаха той незабавно да подаде оставка или да бъде стартирана процедура за неговото отстраняване.

По информация на общинските съветници в момента нямало и яснота къде ще бъдат настанени бедстващите роми. Максимум 50 семейства можели да отидат в бившата клиника „Хипократ“ в града.

Лидерът на ДРОМ нарече "глупости" подписката на хората от околните на Ямбол села, които се обявиха против заселването на останалите без дом роми.

"На тези, които не им харесва ромите да живеят там, да отиват в Швейцария и Германия", категоричен беше Илия Илиев.

Освен от европейските институции партията ще потърси съдействие и от българските институции за решаването на проблема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още по темата: кмет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
13
 
! Отговори
Lamb of God преди 13 години
*** работа!
3
3
 
7
 
! Отговори
1 преди 13 години
и още няма 200 коментара !?!
2
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вярвам го.Същият номер с *** го разиграха и в София преди години.Далаверата е, че хем получават парцела с намаление, хем се разчиства за общинска сметка.Разликата естествено си я делкат :)
1
1
 
55
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Прогресът на всички, стои пред регреса на ***!