България се превърна в държава на невежеството

Млади учени излизат на протест в София, заради орязан бюджет
Обновена: 13 окт 2010 07:55 | 13 окт 2010 07:55,
117
България се превърна в държава на невежеството
Снимка: БГНЕС

Млади учени организират протестно шествие  под надслов „2011 г. - Бюджетът на невежеството". Те се обявяват против водената от правителството политика в сферата на образованието и науката.

Младите учени смятат, че от държава на духа, България се е превърнала в държава на невежеството.

Протестното шествие ще започне в 11 часа от градинката на паметника на "Св. Климент Охридски", ще премине през пл. "Народно събрание", бул. "Цар Освободител", пл. Независимост - Министерски съвет, Министерство на образованието и обратно по бул. "Цар Освободител", ул. „Г.С. Раковски", Министерство на финансите до градинката на паметника на Св. Кл. Охридски.

Младите хора смятат, че действията на образователното министерство са довели до хаос в сферата и ощетяват учените.

Те ще протестират, защото средствата за образование и наука падат на 3.3% от БВП.
За сравнение 3,5% процента е границата, под която се намират само най-изостаналите страни от Азия, Африка и Латинска Америка. През 2009 г. процентът за наука и образование от БВП беше 4,2%, аргументират се учените.

„Ако той се беше запазил същия и тази година, това щеше да доведе по-малко пари в сектора, но поне щеше да бъде разбираемо на фона на кризата. Когато обаче, освен свитият бюджет се променя и процентът, това говори за неразбиране и целенасочена убиваща науката ни държавна политика“, категорични са младите учени.

Още по темата

Според тях свиването на субсидията е толкова голямо, че даже при масови съкращения няма да има достатъчно средства за поддържане дори само на инфраструктурата и нормално месечно възнаграждение на останалите.

„А България е на последните места в Европа по брой учени на 1000 души население“, отчитат още младите учени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: протестмлади учени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
13-ти браво - рядко смислено и на място изказване
38
3
 
4
 
! Отговори
-.-.-.-.-..--.-.-.-- преди 13 години
Това са твоите виждания има толкова много народ където e можещ къдърен и прочие с преспективи въпроса е, че те си знаят цената, а в тях нямa кой да вложи.Колко жалко, като "топъл хляб" ще ги вземат в чужбина.Но, за, без цена.
37
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За какво ви е БАН? Има мотики и хиляди пустеещи декари! Хващайте се на работа, търтей такива! Какво се произвежда или генерира от БАН? Едно хубаво, прекрасно, невероятно, иновативно, перфектно и космополитно НИЩО!
36
3
 
9
 
! Отговори
ozzy преди 13 години
Щом можеш да пишеш подобни глупости значи наистина си много невеж!Предлагам г-н Дянков да се замисли и да вземе да даде субсидии за развитие на чалга клубовете и други затъпяващи начинания ,че да вземем най накрая съвсем да се "оправим".Убива ни простотията и невежеството не кризата!!!!
35
4
 
4
 
! Отговори
Васко преди 13 години
Спокойно , от правителството са разбрали , че младите , умни хора отдавна не са в сбърканата ни мутренска държава и заради това не си дават зор. Мога на 100 % дА Ви , че най-доброто от най-добрите училища и университети в БГ отдавна работят и се развиват в чужбина. Познавам поне 10 души които работят в други страни по доста сериозни изследователски проекти. А тук , в България вече всичко е изгнило. Няма вече върху какво да се гради (за съжаление).
34
3
 
5
 
! Отговори
M.H.S.W.L преди 13 години
Просто е.За да получиш нещо, трябва да дадеш.За да желаеш качество от нещо и от някого, трябва да има вложение, за да може, след време да обeреш плодовете на посятото.И да си възвърнеш вложеното.Дори не е нужна аритметика.
33
1
 
10
 
! Отговори
ИЯС преди 13 години
Не очаквайте от невежи хора да се грижат за наука и култура.Налага се да изтърпите ББ и Симеон Дянков.После му мислете.
32
11
 
7
 
! Отговори
Анти търтеите на БАН преди 13 години
Млади учени! Какво произвеждат? Интелектуалният им продукт е без качество! В края на краищата да си кажем истината, чавек струва толкова, колкото струва трудът му! Нямат право на протест!
31
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Младите учени смятат, че от държава на духа, България се е превърнала в държава на невежеството."Напълно невярно!Бойко откри Пернишкият университет, стана доктор там даже (кой от социалистите има докторска титла?), въпреки икономическата тежест не закри БАН и СУ. Които, да си кажем честно, произвеждат само брак и мизерия ...Да се проверят връзките на тези "учени младежи" с Позитано и да се информира обществеността за истинските причини за тая (със сигурност рехава) демонстрация!
30
4
 
5
 
! Отговори
АМАН преди 13 години
Така е приятелю, аз съм сигурен, че ако някой учен има решение за проблем, който ще генерира средства, вярвай ми и частния бизнес, а и държавата ще прояви интерес. Познавам такива учени - найстина ТЕ НИЩО НЕ ПРАВЯТ, и не щото не само нема кинти, а щото нема идеи. Да не говорим как се става учен -караш аспирантура, не заради друго, а заради облагите дето дава - още 5 год. в Ст.град, стая за смешни пари и още камара неща:) Така учен не се става!:)
29
5
 
1
 
! Отговори
Vesso преди 13 години
Do pepi 55Ако някой представител на МВФ е изгонен от Грузи,това е сигурно доказателство,че не е корумпиран и е независим.
28
8
 
5
 
! Отговори
много Аман преди 13 години
Абсолютно съм съгласен. Доста пъти ми се е налагало да търся услуги на великите учени и винаги има много важна причина да не свършат работа!!!! ама май основната причина е мързел .....ако може на обяд по бира и в 15ч. да бегат вкъщи.....Разбирам само младите хора който работят там за по 300-400 лв. колкото да си завършат образованието защото ТАМ НЕ СЕ ПРАВИ НИЩО по цял ден.а най-любими са ми заспите които дремят там щото ги е страх от работа, а пък много обичат да се оплакват :)
27
7
 
4
 
! Отговори
ЛАМЯТА преди 13 години
ТО ПЪК ЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ...
26
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Учените да се съберат и да отнемат фалшивите дипломи на Бойко Борисов, Симеон Дянков, Калинка Илиева и другите големци от ГЕРБ, защото с действията си извършват престъпления срещу родината и българския народ! Така ГЕРБ ще останат с основно образование и ще трябва да се явяват отново да учат!
25
6
 
13
 
! Отговори
Бии тиквите... преди 13 години
*** целят затриването на България...Видяхте ли как Боко Тиквата се натиска на Ердоган,даже и го целива....
24
7
 
14
 
! Отговори
АМАН преди 13 години
Начетох се на една камара глупости. На Запад има пари за наука, знаете ли защо? Защото бизнеса търси решения от науката и СИ ПЛАЩА. Почти всички дипломни работи са свързани с КОНКРЕТЕН проблем в некое звено дето има проблеми..и така всички доволни. По този начин остават парички и за по-екстравагантни изследвания! А при нас УЧЕНИТЕ искат да изследват има ли живот на Юпитер и държавата да ги финансира. Когато науката помага РЕАЛНО тогава ще има пари,а както сега само искат..не става
23
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да се отнемат научните степени на Бойко Борисов и Симеон Дянков и да бъдат осъдени на затвор в Белене за национално предателство!
22
4
 
17
 
! Отговори
pepi_55 преди 13 години
Не БАН е проблемът, а неговите имоти. Най-хубавите и апетитни парчета земя из цяла България. Събудете се бе хора, не се оставяйте да ви лъжат повече.Дянков е затрил АН на Грузия. Сега е ред на българската.
21
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До всички,които имат възможност да пишат глупавите си мисли тук: Ако не бяха умните хора,сега нямаше да имате възможност да драскате от компютъра си:) Щяхте да редите клечици,които сами да виждате и никой нямаше да разбере колко сте глупави:) Безсилието на умовете ви също е плод на глупостта, която е вродена:)
20
7
 
23
 
! Отговори
До 4 преди 13 години
В БАН не се приютяват със сигурност хора без мозък.За такива няма значение колко получават,а какво могат да творят,изобретят. За тази цел държавата трябва да дава много пари.И чак след това,когато се видят резултатите от техния труд,ще настъпи разцвет,нацията ще стане богата. Плюйте колко си искате умните хора-никога няма да бъдете като тях,макар че ще имате достатъчно пари:):)