Жестоко нахапана от куче осъди Столичната община

Веска Дончева ще получи 5 хил. лв. обезщетение
19 окт 2010 19:47,
97
Жестоко нахапана от куче осъди Столичната община
Снимка: БГНЕС

Административен съд – София-град, осъди Столичната община да изплати на Веска Дончева, нахапана от безстопанствени кучета, 5000 лв. обезщетение.

76-годишната жена е получила множество наранявания, сред които разкъсно-контузни рани, кръвонасядания, повърхностни наранявания и охлузвания, парализа на два пръста на левия крак и нарушено оросяване на крайниците.

Веска Дончева е от Русе, но през август миналата година е била на гости в София, когато е станал инцидентът. Тя е била нахапана от четири кучета около 6 часа сутринта в квартал „Славия“.

Във връзка с проблема с бездомните кучета магистратите констатират, че "налице е трайно незаконосъобразно бездействие на кмета на Столичната община.

От Столичната община са оспорили иска на Дончева с мотивите, че общината не осъществява пряко действията по улавянето и изолирането на скитащите кучета, а е възложила тази дейност на общинското предприятие "Екоравновесие".

Сред мотивите на общината е и това, че ищцата е имала предходни заболявания, както и е възможно травмите да са предизвикани от падане, а не от ухапване.

Според представителите на СО не е налице законово регламентирано задължение общината да се грижи за безстопанствените кучета по начин да се предотвратят нападенията им върху гражданите, съобщиха от съда.

Обезщетението от 5 хиляди лева е за причинени неимуществени вреди. Общината ще трябва да покрие и разноските по делото, които са 320 лева.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
ANIMAL LOVER преди 13 години
VIj .. nito sam 12 godishno bogatashche nito ne otgovarqm nito edno ot opisaniqta ti! Vij se , Vij vsichki okolo teb! Otgovori si.. zashto spored teb ima kucheta po ulicite? IMa 2 kucheta, koito sa uhapali horata i ve4e vsichki sa pod tabelka" JESTOKI PSETA-UBIICI" Vseki chovek gleda taka na tqh .. vseki chovek e vrajdebno nastroen sreshtu tqh! VIj kakvi sa priutite! Ogledai se! Kucheto e nai - dobriq priqtel na choveka, a choveka ne e! Vsichki kucheta sa bili dobri i mili loshi za zaradi horata
89
0
 
0
 
! Отговори
BG-to преди 13 години
И какво направи с чадъра?
88
1
 
0
 
! Отговори
флатко преди 13 години
Animallover, ти или си 12-годишно синче на някой богат чичко с 3 добермана и 6 немски овчарки, или си излязъл незаконно от лудницата.Кучетата нападат слаби и трудноподвижни хора, и именно затова случаите са все с възрастни хора или малки деца.А твоята омраза към човека си има медицински термин, тъй като ти самият си човек и оттам следва, че мразиш себе си. Лошото е, че такива като теб, като навършат 18, имат право да гласуват и да участват в обществения живот...
87
1
 
0
 
! Отговори
ANIMALLOVER преди 13 години
ABE TUPACI PROSTI..NALI ZNAETE KAKVI SA POVECHETO HORA! KATO VAS! 100 PROCETA BABICHKATA E UDARILARILA KUCHETO S BASTUNA SI! KUCHETATA SA NEVINNI... KUCHETATA SA NA ULICITE ZARADI HORATA! TEZI KUCHETA NE VIJDAT NISHTO DOBRO OT HORATA?! KAKVO OCHAKVATE..VSQKO KUCHE NA ULICATA DA VI SE RADVA LI?! VSEKI DEN , VSQKO EDNO KYCHE E GLADNO I PODRITVANO OT VSEKI MINUVACH! NE MOJE NIE HORATA DA SE DURJIM S TQH KATO S OTPADUK! HORATA SAMI SA SI VINOVNI! NAI - NEBLAGODARNITE I NADUTI SUSHTESTVA - HORATA!!
86
10
 
0
 
! Отговори
Антон преди 13 години
Ключовата информация тук е "76 годишната жена". На тази възраст колкото и да си здрав, едно падане и счупване или дори едно ухапване от комар може да предизвика кръвонасядане, нарушено оросяване на крайниците и парализа на части от тях. А жената най-вероятно си ги е имала от преди.Бездомните кучета трябва да бъдат овладяни и затворени в приюти, но това отсъждане на съда е абсурдно.
85
0
 
6
 
! Отговори
Цецо преди 13 години
Зима идва... вълци ще почнат да вият... по софийските улици!!!
84
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Природозащитниците и безбройните фондации, платете вие обезщетение на бабата бе. Само лапате европари и лаете по медиите, че мразим кучетата. Какво се правите на луди, вие сте по-пумяри и от кучетата, които защитавате. Гадове долни, само се гушите с *** и се правите на интересни. Ние не сме някакви лоши типове, които просто мразят животните, просто кучетата са опасни. Не им е мястото в града. Защо никой не говори против уличните котки ? - явно не сме толкова зли. Ама и те не изяждат хора, де..
83
0
 
16
 
! Отговори
тя преди 13 години
През демокрацията се смениха няколко кмета,но никой нищо не направи за бездомните кучета.За съжаление няма нито един ухапан кмет и за това не ги е грижа за гражданите на София.Само обещават и нищо не правят.Еее,няма да са вечно с кола и шофьор и те ще тръгнват по улиците,та дано поне веднъж изпитат страха и ужаса на обиквонеия гражданини!!!
82
1
 
4
 
! Отговори
Светльо преди 13 години
Коментара ти изключително *** и както се вижда селски. Това че Бойствения софиянец е *** не трябва да те кара да избиваш комплексите си и ти, обяснявайки кой какви заплати взима...за твое съжаление огромен процент от прованса идва с целта да работи каквото намери или каквото му дадат и като цяло са си мизерници...че има developer-и - има, но ти не си от тях!!!
81
1
 
20
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Добре е осъдила общината , но трябва да се съдят и тези които ревностно защитават бездомните ***, а не ги прибират. Пък и малко са и на общината трябвало е да плати 5 милиона та да си направят сметка ще ги прибират ли, ще ги убиватли тези *** , но не им е мястото на улицата
80
1
 
9
 
! Отговори
Светльо преди 13 години
Драги "журналистчета" кажете ми как точно Ви се връзва тази безумна снимка със статията?!???? Жалки сте ако по този начин търсите рейтинг!!! Как може да показвате такива символи по този начин изобщо!!!
79
1
 
21
 
! Отговори
човек преди 13 години
ТОВА Е МИТ С КАСТРИРАНИТЕ КУЧЕТА ,ЧЕ НЕ БИЛИ АГРЕСИВНИ ...!!! ЕЛАТЕ В КРАСНА ПОЛЯНА ДА ВИДИТЕ КАКВО СТАВА ...ИМА ПОНЕ ПРИ НАС 2-3 ГЛУТНИЦИ ,КОИТО НАЛИТАТ НА ВСИЧКО ,КОЕТО МЪРДА ...!!!И КУЧКАРИТЕ ДА НЕ МИ ДРЪНКАТ ,ЧЕ ХОРАТА ГИ БИЛИ ЗАКАЧАЛИ ,ТА ЗАРАДИ ТОВА ПСЕТАТА ГИ НАПАДАЛИ...!!!ОБРАТНО -КАТО СЕ ЗАДАДЕ ГЛУТНИЦАТА И ВСИЧКО ЖИВО СЕ СКРИВА В МИША ДУПКА ...!!!АЛООО, КМЕТИЦАТА -ИЗЛЕЗТЕ ОТ КАБИНЕТА СИ И ЕЛАТЕ НИ ВИЖТЕ ...СТИГА СТЕ ТЪРКАЛИ СТОЛА И МЕСТИЛИ КЛАМЕРИТЕ ...!!!
78
2
 
5
 
! Отговори
анитта преди 13 години
Лошото е че не може принудително да си ги събере жената-защото Бойко направи недопустимо изпълнението срещу общини
77
3
 
22
 
! Отговори
Kpacu преди 13 години
Да избият първо природозащитниците - кучелюбци и след това бездомните ***. Бабичките дето хранят *** са ясни, те самите ще послужат за храна на любимците си като дойде зимата.
76
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
****ица и на общината, и на ообщинските чиновничета "не е налице законово регламентирано задължение общината да се грижи за безстопанствените кучета по начин да се предотвратят нападенията им върху гражданите, съобщиха от съда", ако това изказване е сериозно, то трябва всичките търтеи в общината заедно с странната им кметица да заминават на село да гледат кокошки. в общината винаги са се чувствали "великани" и недосегаеми", а винаги забравят, че лежат и дебелеят на гърба на всички нас.
75
1
 
24
 
! Отговори
AБВ преди 13 години
До кога ще се страхуваме да излезем на улицата, защото можем да бъдем нападнати??? Не са единици тези кучета, а са глутници!!!
74
2
 
24
 
! Отговори
AБВ преди 13 години
Не си спомням точно кога беше, но имаше една случка с едно куче на което му бяха счупени краката (или нещо подобно). Беше вдигната голяма врява за това куче!!! Дали ако бяха наранени кучетата щяха да съдят самата жена?!? Не бих се учудил!!! Трябва да се подадат повече искове срещу общината, за да се вземат някакви мерки с тези кучета. И на мене са налитали, но за щастие бях с чадър. не може ли да се открие ловен сезон за безстопанствените кучета, за да им се намали броя?
73
7
 
5
 
! Отговори
не на фашизма преди 13 години
Днес.бг са ***!
72
0
 
24
 
! Отговори
65г преди 13 години
До 64Някъде бях чела, че куче ухапа човек не е новина, но човек ухапа куче вече си е новина. Тук новината е, че жената е получила някакво възмездие за "трайно незаконосъобразно бездействие на кмета на Столичната община." Смятам че обезщетението е престъпно малко.
71
0
 
33
 
! Отговори
normalen преди 13 години
Няма ли някой добър адвокат да осъди Софийска община и за африканските условия на живот и да създаде прецедент ???!!!Браво на жената !! МНого жалко за болката и !!! И парите са много малко !!!А от общината явно са свързани с крадците от фондациите щом нагло се опитват да не платят обезщетението.