Германски лаборатории не откриха соя в продуктите "Стара планина"

Чакат се обаче пробите, пратени от държавните ветеринарни инспектори
22 окт 2010 13:19, Надежда Бочева
112
Германски лаборатории не откриха соя в продуктите "Стара планина"
Снимка: Булфото

Германските лаборатории в Хамбург и Мюнхен, които изследваха колбасите по стандарт "Стара планина" на четирите български фирми, обвинени, че са нарушили стандарта, не са открили соя в продуктите им.

Това обявиха пред Investor.bg представители и на четирите фирми, които са получили резултатите късно снощи.

"Няма никакви следи от соя в продуктите ни, получихме резултатите късно снощи от Хамбург“, заяви Светозар Игнатов, маркетинг директор на КЕН – Стара Загора.

"Съдържанието на соя според германската лаборатория е под 2,5 милионни части от процента. На практика няма следи от продукта“, потвърди и Антон Костадинов, собственик на Сами М.

От фирма Лалов и Вачев също са получили изследването, което е потвърдило, че спазват стандарта, каза управителят на дружеството Йордан Вачев.

От лаборатория в Мюнхен са изпратили същия резултат на монтанската фирма "Унимес".

"Това обаче са проби, които самите фирми са пратили. Те няма да имат толкова голяма тежест, колкото резултатите от пробите, пратени от държавните ветеринарни инспектори в европейска лаборатория. Това изследване още не е приключило", каза шефът на монтанската компания Борислав Славчев.

Преди 10 дни земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че четири големи месопреработвателни фирми са нарушили стандарта "Стара планина", който трябва да гарантира, че колбасите, произведени по него, са от чисто месо. Като нарушители бяха посочени КЕН - Стара Загора, Сами М – Перник, Лалов и Вачев - Враца, Унимес - Монтана.

Продуктите със соя са карначета, колбас, кебапчета и кренвирши, съобщи тогава Найденов и отне лиценза на фирмите да правят месни продукти по стандарта. Изследването бе направено в лаборатория в София и фирмите поискаха повторна проверка в Европа.

Още по темата

Собственикът на Сами М ще настоява незабавно да бъде върнат лиценза на фирмата му, за да може отново да произвежда продукти с лого "Стара планина“. Според него земеделският министър трябва да се извини на четирите дружества.

Колегите му все още обмислят какви действия да предприемат.

От Националната ветеринарномедицинска служба уточниха, че резултатите от официалните изследвания в Германия се очакват днес или в началото на следващата седмица.

Още новини от икономика и политика

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: стандарт Стара планина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
0
 
! Отговори
Stefan преди 13 години
ти си свободен да си купуваш каквото искаш, не се продават само от 8 лева, като не те устройва не купувай
102
1
 
3
 
! Отговори
Венелин преди 13 години
Тези продукти са поредната безумна хрумка на ГЕРБ-ите!За какво да си купувам наденица по 8 и нещо лв. за килограм (със сланина, сол и т.н.) като чистото месо без сланина и кост ми излиза хо-евтино?!
101
0
 
1
 
! Отговори
Focktor преди 13 години
Ама ние само си пишем нали,у форумите е лесно.Иначе,си мълчиме и блееме.Това е кратък разказ ,за България.Вие пробвахтели новите,стари кренвирши?Горчиви са малко!
100
0
 
1
 
! Отговори
Focktor преди 13 години
В България всичко е извиване на ръце,преплитане на езици,и безмозъчници.Двама се лъжат.А по-умния и/или властен ,наказва ,казва и контролира.И въпреки всичко, продължава да вярва на всеки ,усмихнал му се.Той няма и намерение да се промени ,без да му е наредено! Защото е свикнал ,иска някой да му казва какво да прави с живота си.Не ме му казва как да живее със стотинки.Да плаща парно за стотици левове,кренвиршите да се правят от *** и кожа,а понякога даже и соя няма..Там се оправя сам.
99
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Станишев е виновен!
98
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да ги затварят всичките! ТО и без това вносните са по евтини и съм 101% сигурен, че са по качествени.
97
2
 
6
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 13 години
Хранително-вкусовата мафия проявява завидна наглост. Те си били пратили проби и в тях нямало. Ми добре, ама това какво ни интересува, след като на магазина не е месото от пробите... Я да видим пробите които ДВСК ще пратят какво ще покажат, пък тогава ще говорим.
96
0
 
9
 
! Отговори
Браво преди 13 години
Във всеки магазин да задължат да се сложи по един-два котарака-дегустатора.Може и животните от зоопарка да назначат тамън ще са добре нахранени.Отиваш при лъва и му подаваш кебапче. Отиваш при котката и й сипваш малко мляко. Отиваш при някой от умниците по-долу във форума и му подаваш да отпие от златистата гроздова.
95
0
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 13 години
Пра'илно. Спирай да ядеш продуктите на тези фирми и яж само на оная, дето собственикът й е член на УС на Асоциацията на месопреработвателите и се държи за ръчичка с министъра по пресконференции. Малко акъл трябва, за да се сетиш, кой и защо е открил соя точно в продуктите на най-големите му конкуренти. Ама сме си *** до един и ни правят на маймуни, щото сме си майнмуни и от носа си по-далеч не виждаме.
94
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
сами м са най фалшивата фирма естествено че ще пратят проби от месо а после продават соя и другите са мошеници печелят на наш гръб *** мръсни и ни тровят
93
0
 
6
 
! Отговори
пининфарина преди 13 години
"Това обаче са проби, които самите фирми са пратили." Имах си аз да изпратят продукти със соя - да видим какво ще кажат тези лаборатории за продукти взети от търг. мрежа :)))
92
1
 
10
 
! Отговори
Мина преди 13 години
Що за нахалство ,тези фирми са пратили сами продукта за проба и много ясно какво ще изпратят.Но мен ме интересува това което се взе от търговската мрежа какво съдържа.Искам 100 процента сигорност щом няма такава сигорност яж ти си го сами ,също трябва да настояваме само за българско месо искаме Българското.Българи ,търсете само Български продуктии без ГМО.
91
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да връща този министър лицензите на хората, че соята взе да залежава по складовете и ще плъзне някоя зараза.
90
0
 
14
 
! Отговори
Хахахахаха!!! преди 13 години
..."Котарака ми(уличен превъзх.) никога не е хранен с уискас или нещо подобно.Яде всичко,но колбаси от магазина не пипа.3 пъти съм го държал гладен няколко дни да видя няма ли да прояде,после му дадох колбаси на различни фирми или хляб да си избере-нашия и 3те пъти не пипна колбасите,яде хляба.Затова го назначих за мой личен ветерин.-санитар. контрол-първо котарака изследва месото и като го видя че го яде значи става.Всички останали лаборатории,изследвания има соя,нема соя са си шменти капели."
89
2
 
1
 
! Отговори
Бачо Шишо преди 13 години
До 94Давай, колега. Само, че не видях дали си запретнал ръкавите и си отворил устата, та то само да влиза в нея. А за жизнения стандарт ще ти кажа. То не става само с ядене на кайма, а с мално повече работа. И накрая - покажи ми една кауза, за която да се обединим. И си остави банковата сметка да те поздравя подобаващо. Щото , който я измисли, аз ще му я патентовам и заедно ще делим Нобел!!!
88
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Що си мислиш, че месото е много по-добро от колбасите - шприцовани с емулгатори, стабилизанти, соеви разтвори, антибиотични смеси. Ако искаш да направиш нещо умно - спри да говориш глупости.
87
2
 
8
 
! Отговори
Пълен бойкот преди 13 години
Да се покажем, че сме силни като нация - спираме да купуваме всякакви преработени месни продукти! Да започнем да купуваме от магазина месо, което още там може да се смели на кайма при необходимост. В нашата страна ако се научим да се обединяваме за всяка заслужаваща си кауза, то в рамките на няколко години ще си вдигнем жизнения стандарт драстично!
86
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
# 81,Виж сега моето момченце, ти надали си присъствало на взимането на държавните проби. Защото ако такъв министър ти вземе проба от урината сигурно и ще те изкара бременно с теленце и то не в германска, но и в извънземна лаборатория, как мислиш? Въобще гледай си герберския театър, щом ти се гледат изтъркани постановки.
85
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
89ех, бойкогъзоблизецо...проба бе взета от мягазините, а не от складовете на предприятиетопак се разквичаха гейберите на умряло, що така
84
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Проблема има ли соя/няма в колбасите в България ще се реши,като на етикетите се упомене изрично,че:Нито едно животно не е посрадало,увредено или убито в процеса на производство на този продукт от месо!!!