Кабинетът отсече: Пенсионните фондове се национализират

Това е кражба, възмутиха се работодателите
Обновена: 25 окт 2010 15:11 | 25 окт 2010 15:10,
326
Кабинетът отсече: Пенсионните фондове се национализират
Снимка: БГНЕС

Правителството не се отказа от идеята професионалните пенсионни фондове да спрат да съществуват от 1 януари догодина, а активите им да се прехвърлят в общ новосъздаден фонд "Ранна пенсия", независимо от острата реакция на бизнеса.

Социалният министър Тотю Младенов и управителят на НОИ Христина Митрева представиха окончателните предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване на съвместна пресконференция.

От 2015 г. започва с шест месеца на година да нараства необходимата възраст за пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд.
Възрастта ще нараства до достигане на 55 години за жените и 58 години за мъжете при първа категория и 60 години за жените и 62 години за мъжете, работещи във втора категория.

От първи януари 2011 г. осигурителните вноски на работещите при тези категории ще се привеждат по сметката на новосъздаден фонд към НОИ "Ранно пенсиониране" – 12 процента за първа категория и 7 процента за втора категория труд.

Работодателите обаче се обявиха категорично против "национализацията" на професионалните фондове и ранното пенсиониране у нас.

Председателят на БСК Божидар Данев посочи, че намерението за прехвърляне на средствата противоречи на конституцията заради посегателство върху частна собственост.

„Нарушава се и правото на наследяване, тъй като наследниците на работниците, които са имали лични партиди, няма да могат да получат събраните вноски“, смята бизнесменът.

Работодателите попитаха дали прехвърлянето на средства от девет фонда в един социален фонд не представлява отчуждаване за държавни нужди и засегнатите не трябва ли да бъдат обезщетени.

Около 230 хил. работещи са сключили договори с професионални фондове и има опасност те да потърсят нарушените си права.

„Това дори не е национализация, а е кражба, защото няма обезщетение за засегнатите“, коментираха работодателските организации.

Според тях вече имало срив на капиталовите пазари, след като беше обявена идеята за закриване не професионалните пенсионни фондове. 

Другите предложения на правителството предвиждат от 2015 г. да започне да нараства необходимият осигурителен стаж за пенсиониране в общата категория труд – с по четири месеца на година, като целта е до 2024 г. да достигне 37 години за жените и 40 години за мъжете.

Още по темата

 
Заради злоупотребите се увеличава от 12 на 18 месеца периодът, от който се изчислява обезщетението за майчинство и безработица.

Окончателните предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване ще бъдат разгледани утре на Надзорен съвет на НОИ, в сряда – на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество и след това в Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
26
 
! Отговори
Мери преди 13 години
Значи ББ не прави реформи, защото предишните не са направили реформи през 2008, така излиза. Че защо тогава взе властта с обещание за реформи, пък сега било късно вече. Ега ти неадекватното изказване. Тия верно ще окрадат държавата, колкото могат и после ще паднат от власт. Ама ще плащаме всички ние за техните малоумия!
14
1
 
32
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Бойко, защо ми ОТКРАДНА ПАРИТЕ?
13
0
 
20
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Има да блъскам като див петел още 16 г. до пенсия, и сега не се замислям много. Ама нещо не е както трябва. Не знам как трябва да стане, ама и така не е.
12
1
 
23
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Безумието и бузумците взеха да взимат преимущество в управлението на нашта държава. Ако това безумие на спре що доведе до трайни негативни и необратими процеси.
11
5
 
38
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Е те т`ва ако не е КОМУНИЗЪМ!
10
2
 
31
 
! Отговори
Дежа-ву преди 13 години
Доживяхме до завръщането на национализирането, поли-милиционерщината, цензурата и потъпкването на гражданските права на българите, като преди около 60 години..., опита показа, че социализма е отживелица, сегашния втори опит за възраждането му едва ли ще донесе успех...
9
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези двамата трябва да се хоспитализират НЕЗАБАВНО.
8
2
 
36
 
! Отговори
Унищожители преди 13 години
Разбрах! Закопават държавата. Потъваме все повече и повече в блатото.За да се опитат да спасят държавата, унищожават населението и.А липсата на основи(хора) не дава стабилност и сигурност.Което значи -ПОГРЕШНА ПОЛИТИКА!!!!!
7
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия луди ли са бе? Каква национализация какви са тия глупости? Крепостни селяни ли пак ще ставаме?
6
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Tи трябва да си безкрайно ***. Бойко краде явно и нагло парите на хората, а ти очакваш нещо от него ??Съдебна реформа ? Боко не знае какво значи тази дума. Освен това ти го каза в прав текст ,че времето за реформи било преди 2008.
5
32
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тук верно пишат само ***...
4
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ми ... нищо не става!Затова се доизгребва каквото може и се изтупва брашнения чувал до последна прашинка.Ей го и това - щом са опряли до тоя половин милиард. При положение, че само за милиционерските 60 000 калпака кихат цял милиард, т.е. два пъти повече....
3
0
 
26
 
! Отговори
Желев преди 13 години
До 1 Или- Какво става с България.
2
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
A sega e red i na energo razpredelitelnite dujestva.......
1
5
 
38
 
! Отговори
!!! преди 13 години
Айде решете нещо окончателно най-накрая, че ми писна само с пенсионна реформа да се занимаваме.Какво става с по-важната СЪДЕБНА РЕФОРМА? Какво става с усвояването на Еврофондовете? Какво става с Еврозоната?