Старомодното БГ школо отблъсква децата

Психолог: Повечето учители са пред пенсия
30 ное 2010 07:43,
289
Старомодното БГ школо отблъсква децата
Снимка: БГНЕС

Учебната година трябва да започва за всички ученици на определена дата, но да се даде възможност отделните ваканции, различните почивки между ваканциите, "зелените" училища - да могат да бъдат училищна политика. Това е предложението на Иван Игов - председател на секция "Училищна психология" към Дружеството на психолозите в България.

Специалистът коментира темата възможна ли е промяна в продължителността на различните ваканции, породена от училищните протести в страната срещу по-кратката зимна ваканция.

Трябва да се даде възможност на общинско ниво или да бъде училищна политика - всяко училище или община да могат сами да определят ваканциите. Те трябва да бъдат решавани на регионално ниво на базата на разговори и преговори между родители, ученици и учители, смята Игов, който беше съветник за средното образование, когато министър на образованието, младежта и науката беше Йорданка Фандъкова. 

Според Игов зад ученическите протести стои обаче нещо много по-съществено - нереформираното образование, което отблъсква учениците, защото е изцяло архаично, основано на сбъркани методи, а повечето учители са пред пенсия. 

Ако не успеем правилно да прочетем този протест, а реформата, която се бави, усуква, прехвърля се от една чиновническа папка в друга, ще се стигне до това, че много скоро учениците ще намерят различни доводи да не влизат в час, заяви Иван Игов.   

Друг фактор при обсъждането на ваканциите е например този, че в "селските райони децата помагат за прибирането на реколтата в края на лятото и в началото на есента", отбеляза психологът.

Трябва чиновниците да си "избият от главите", че в кабинетите в центъра на София знаят какво се случва във всяко отделно училище в страната, каза Иван Игов. 

Ученици от страната продължават да организират протести във Фейсбук, тъй като през тази учебна година коледната ваканция ще завърши на 2 януари.     

От МОМН съобщиха, че коледната ваканция е толкова кратка заради матурите и изпитите след седми клас, които са в края на втория учебен срок. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още по темата: училище
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
2
 
2
 
! Отговори
...на граматиката преди 13 години
Този ти коментар само доказва колко много не си. Ако внимаваше малко повече в училище, в час, тогава (може би) щеше да си.
202
1
 
2
 
! Отговори
Същността..... преди 13 години
Това ли ти е проблема, докато е най- малкия проблем сравнение с "незнам", вместо не знам или "Убичам", вместо Обичам. Дерзай!
201
2
 
5
 
! Отговори
до 199 преди 13 години
Трябва да се обособят зони за пушене и пиене на бира в класната стая,по две кутии'Виктори' и 5 бири на човек,платени и осигурени от бюджета.Освен това,да се въведе задължителна униформа-анцуг Адидас или рЯперско,размъкнато облекло по избор.
200
2
 
2
 
! Отговори
Същността..... преди 13 години
Сигурно съм вещ!
199
3
 
1
 
! Отговори
Същността..... преди 13 години
Ти така ли правиш или това е от университета?
198
2
 
2
 
! Отговори
..на граматиката преди 13 години
След "докато" няма запетая. Би било добре хората, които смятат, че знаят всичко за образователната ни система, да имат и добро образование...все пак.
197
2
 
5
 
! Отговори
учениче преди 13 години
А поздравяването на учителя е въпрос на възпитание. Както и това да не се дъвче дъвка в час, да не се говори по мобилния телефон, да не се слуша музика, да не се пуши, пие, закусва или мастурбира по време на занятия. Не е ли така?
196
3
 
5
 
! Отговори
учениче преди 13 години
Ами защо го няма елементът "труд" в протестите ви? И ако си знаеш всичко, или си решил правилно задачата, четворка ли ще ти пише? Хайде не започвайте и вие като футболистите, на които все съдията им е виновен. От училището можете само да получите нещо, ако знаете как. Но времето да проумеете това е ограничено, и после не може да бъде наваксано. Минава ли ти през ум, че си облагодетелстван от възможността да черпиш информация във всякакъв вид в момента? Или Интернет ти е само за чатене?
195
1
 
3
 
! Отговори
до 184 преди 13 години
...и за да не е толкова натоварено,да се завършва основно образование на 18 години,средно на 26.
194
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Старомодното БГ школо"?? И какво трябва да направи, за да стане "модерно"? Даскалът по физическо да опъне в час на катедрата биоложката, за да онагледят пред "дечицата" някои анатомични детайли и биосоциални процеси, с чисто учебна цел? Ми да, сигурно ще им бъде интересно, ама аз пък тогава няма да си пращам детето на "модерното" училище. Училището си е училище и там трябва да има дисциплина и морал, а не наркотици, татуировки и малтретиране на учители (даже и такива пред пенсия).
193
6
 
2
 
! Отговори
Същността..... преди 13 години
И на учениците не им харесва да им пишат оценка по лично усмотрение, дали рус или черен или с червена коса, дали с лунички. Или да ти пише четворка, защото не си я поздравил сутринтта, за Добър ден! Е? КОЙ Е ВИНОВЕН!!!??? За съжеление много ученици страдат от това, както се казва с "пот на челото" си изкарват оценките и в бъдеще "хляба с работа." Така е и за напред, след, това в работата с много труд се постига всичко!
192
5
 
12
 
! Отговори
учениче преди 13 години
Докато не се научат на дисциплина, отношението към учениците няма да се подобри.Докато не постигнат значимо ниво в подготовката, няма как да има "ти си добър". Докато родителите не престанат да защитават гаменските прояви на дечицата си, учителите няма да имат стимул да преподават. Защото са учители, не звероукротители.Докато сегашните "тийнейджъри" не разберат за какво се ходи на училище, няма да получат нищо от него.
191
5
 
3
 
! Отговори
Същността..... преди 13 години
Докато, има лошо отношение към учениците, така ще бъде!Докато, има ти си "лош", а другия е още" по- лош", така ще бъде!Докато, има лансирани, за сметка на други унижавани, така ще бъде!Докато, Директора се кара с персонала си в присъствието на учениците, така ще бъде!Авторитет никой няма да ви изгради, остана на Учителите да си го изградят, но НЕ, за сметка на родители и деца!
190
1
 
5
 
! Отговори
Антитурчин преди 13 години
ААА туй за Хоремага е уникално.Помня,че навремето в моето село имаше такова нещо.И сега наистина е кръчма.Ха ха ха ха ха ха ха
189
1
 
7
 
! Отговори
Селянин преди 13 години
Само да поясня кой туй нещо ХОРЕМАГ,за младите кандидат ***: Хоремаг е съкращение от ХОтел-РЕсторант-МАГазин, съгласно привнесената от Съветския съюз практика на звучно съкращаване. Те са продължение на традицията на странноприемниците от миналото, предлагали подслон и храна с търговски интерес.Обикновено функцията хранене е най-добре развита и затова в разговорния български хоремаг е синоним на кръчма. Хоремази са съществували в България през 1990-те години.Сега веше са останали само като КРЪЧМИ.На практика терминът не се използва в първоначалното му значение и в даден контекст може да има лек негативен оттенък - не е ресторант, а е хоремаг (от всичко по малко). Според народния фолклор може да се тълкува и като Влизат ХОРа, излизат МАГарета.
188
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
kelesi s kelesite ne im se u4i ha nas nqkoi da ne ni e pital dali ni se u4i ili ne mars v klasnata mejdu4asieto svursi
187
2
 
10
 
! Отговори
Селянин преди 13 години
Абе като не им се учи на тези калпазани нека дойдат на село .Животни за пасане и гледане бол:Крави,телета,биволи,овци,кози,патки,прасета,кокошки,пуйки,гъски и тем подобни твари.Щом не им се учи айде на работа.То и за това трябват чиляци.Ами нали така.Само да си представят прекрасния живот,който ще водят.Че и ще могат да си поркат колкото си искат в селския ХОРЕМАГ.АРЕ ЛЕД ДЕН,ЧЕ ТРЯБВА ДА ОДА ДА ДОЯ КОЗИТЕ.
186
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе има един спароток в блог.бг. От него трябва да се учи историята. Има и други гении там, все специалисти - ладо, мадо, мисбис, еклисиаст, естир - все изтъкнати учени. Не ви трябва училище и учители да учите.
185
1
 
2
 
! Отговори
???!!! преди 13 години
Истината боли, изразена в минуси! Това е жестоката действителност.
184
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е зле Иван Игов да попрочете и малко педагогически книги. А после, като специалист И ПО ДВЕТЕ, да дава експертно мнение, а не като сегашното - "експертно".Колкото до горкичките ученици и тяхната ваканция... и моята беше 10 дни - от 1-ви до 10-и януари. За Коледа НЕ почивахме, а на 31-ви декември учехме до обяд. Имахме и вечерен час. Нашите родители са били на нашия режим. И, видиш ли, ние и родителите ни научихме нещо в училище, което трудно може да се каже за протестиращите ученици.