Бананово образование! Децата сричат, растат без книги

В международно оценяване сме с Уругвай и Тринидад и Тобаго
Обновена: 7 дек 2010 19:35 | 7 дек 2010 15:50,
301
Бананово образование! Децата сричат, растат без книги
Снимка: БГНЕС

Българските ученици са на 46-о място измежду 65 страни. Това показват данните от участието на България в Програмата за международното оценяване на учениците (ПИСА), съобщи националният координатор Светла Петрова.

В проучването участват 4508 ученици от 179 български училища в страната на възраст между 15 години и 3 месеца и 16 години и 2 месеца.

За сравнение при предишното изследване България е на 33-то място от 41 страни през 2000 година и на 43-то място от 57 страни през 2006 година.

За 2009 България попада в класацията наред със страни като Сърбия, Уругвай и Тринидад и Тобаго.

41% от българските ученици все още се намират под критичния минимум от знания и умения за четивност. Основно те се затрудняват да работят с таблици, диаграми и графики.

Като цяло момичетата показват по-добри резултати – те изпреварват момчетата с 61 точки в резултатите си. Според методологията на ПИСА тези точки се равняват на две години училищно образование.

И докато резултатите показват, че 29% от момичетата са под критичния минимум на знанията и уменията от средно ниво, при момчетата този процент е 52.

Учениците срещат трудности и при намиране и извличане на информация от текст, както и при осмислянето и оценяването й.

Изследването показва още, че България попада в негативния списък с по-нисък среден резултат по четене от средния в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

26% от учениците споделят, че в дома им има между 26 и 100 книги, 20% – до 10 книги, а едва 7% – повече от 500 книги.

"Тези данни поставят въпроса дали не сме свидетели на едно поколение, което израства без книги", каза Светла Петрова.

А почти една четвърт от българските ученици смята, че четенето е "празна загуба от време".

Според ПИСА учениците на България четат предимно списания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
275
8
 
2
 
! Отговори
Стат преди 13 години
Броя хартиени книги НЕ определя колко си прочел! Аз имам 20 книги на рафта, но съм изчел стотици в електронен вариант! По тази статистика явно не чета :/п.с. Пък и българския еьик не го използвам почти никъде.
274
1
 
7
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 13 години
Даскале, не се чуди на 272, че пише само с малки букви, а се радвай на факта, че МОЖЕ да пише! В Европа има цяла Енциклопедия за съкращенията използвани при СМСте. И никой да не се чуди, че децата са неграмотни. Те знаят отлично, че мама и тати ще ги пратят на частни уроци, където те ще усвоят нужният минимум знания, докато Школото е за купонясване и срещи с приятели и познати.
273
0
 
5
 
! Отговори
jasemi преди 13 години
Не мисля,че трябва да търсим виновни,трябва ние да настояваме децата ни да учат,какви пари какви кабинети и т.н който иска учи,а който не ще каквото и да направиш пак няма да учи!
272
1
 
14
 
! Отговори
Бивш даскал преди 13 години
272, може ли да критикуваш образованието, когато ти самият си неграмотен? Ето една примерна редакция на твоя текст:Е, да благодарим на всички продажни министри, които направиха така, че децата ни да са в това състояние Вълчев, Дянков и разни други. Нали това им е целта неграмотно население по-добре се експлоатира.
271
7
 
5
 
! Отговори
Милен преди 13 години
Абе Вие луди ли сте?!Имате ли представа на какво ниво е образованието в Уругвай, че ни сравнявате с него?Пишете пълни тъпотии!!!
270
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
е да благодарим на всички продажни министри които направиха така че децата ни да са в това състояние.вълчев дянков и разни други нали това им е целта неграмотно население по-добре се експлоатира
269
3
 
12
 
! Отговори
noname преди 13 години
Каквото и да си говорим е ясно - без пари образование няма! Трябват по- големи заплати, модерни кабинети с интернет.В училищата само с един маркер или тебешир не може да се привлече вниманието на децата! 21 век сме, а нивото на училищната база е от миналия век .Важното е ,че сме си намерили виновник за неуспехите -учителите и родителите и можем да сме спокойни.....Да ама не! Не може държавата да отделя от години пари за образование колкото в африканските страни и да гоним успехите на Европа!
268
3
 
6
 
! Отговори
бай Ганьо преди 13 години
Това е манипулирано изследване и не е вярно, как си представяте Китай да са на първо място в света по грамотност??? Там отделните провинции трудно се разбират,огромни райони нямат дори ток и в един момент най -грамотни били.
267
0
 
15
 
! Отговори
???? преди 13 години
В далечната вече 1985 г. бях в командировка в Италия. Колегите италианци недоволстваха, че децата им получават готова информация от компютрите си, вместо да четат. Тогава не го разбирах, но по-късно разбрах ,че са били прави.
266
2
 
9
 
! Отговори
poohy преди 13 години
до 266 - Ха ха - изходът бил домашното образование - ха ха. Ха ха - образователната система била виновна, че не четяли - при положение, че израстват в домашна среда където книгите са кът или изобщо липсват - ха ха. Възпитанието, любовта към книгите и знанието, уважението към учителя се импринтират в съзнанието на детето в домашното огнище. Тук не е хаха, а УВИ.
265
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е сеа карай нали моат да играят кючеци и да режат кашкавал с ръчичките като рапъри отделно и са фьешъни
264
0
 
1
 
! Отговори
uladislau преди 13 години
глупендър #66Жив зян си баце, друго няма ко да ти кажа
263
0
 
1
 
! Отговори
uladislau преди 13 години
епа много ясно, че е парлама бате, ти пък....
262
0
 
3
 
! Отговори
uladislau преди 13 години
ти, пък 60-70 години...само още 20 като последните 20 са достатъчни
261
0
 
3
 
! Отговори
uladislau преди 13 години
За жалост е истина
260
0
 
5
 
! Отговори
uladislau преди 13 години
относно Педагог***и какво?да не би да не е прав?Точно тази масовост във тъпотата и простащината се явява катализатор.
259
2
 
8
 
! Отговори
uladislau преди 13 години
Ключовата дума според мен е "***".Народа омършавява във всеки смисъл на думата; чисто физически и духовно, културно, морално...всякак.***, водена от ***.***, която преподава на мършата и я учи как да стане още по-голяма ***.*** стремяща се към ***.*** която си мисли и мечтае за ***.*** в умовете, *** в делата, *** и в идеалите, мечтите и целите си.Родена ***, която ще се превърне в *** и един ден ще се прероди в...още ***.Аз не желая да съм част от това.
258
0
 
8
 
! Отговори
Аз преди 13 години
И до ггПротежета има във всички страни, не се заблуждавайте. Тогава също имаше, но бяха по-малко. Сега всички пращат децата си на частно, за да угодят на учителите за по висока оценка. Що се отнася до дъщеря ми, това съм го обяснила и за сега успявам да надделея. Но се питам дали постъпвам правилно, защото такива като нея са изключение и тя не участва в реална конкуренция. В момента й се формира дипломата и ще стане така, че тя няма да участва в реална конкуренция, а ще бъде ощетена. Тези си мисли, разбира се, държа за себе си, не ги споделям с нея. Но кажете ми какво ще стане утре, когато дойде време за кандидатстване? Тъпанарите, които не могат да помнят и да мислят, затова преписват в несвяст, ще имат по-висока диплома от нея. Честно ли е? За мен преписването винаги е било унижение, признание в простотия. Затова съм я възпитала да постига всичко с труд. Така уча сега и малката си дъщеря. Вече писах какво преживява голямата ми дъщеря. Сега ще ви кажа случай с малката. Както вече казах, тя е първи клас. Понеже сме на работа и няма кой да я гледа, тя ходи на занималня ( в нашето училище все още не е въведено целодневно обучение). Докато си пишели домашната, госпожата по занималня им дала задачите готови решени, за да приключели по-бързо и да си ходят. Преди това й беше написала 3 реда от едната цифра в тетрадката, отново за по-бързо. От 4 часа висват в двора да ни чакат, защото въпросната госпожа не може да проумее, че и цялата й домашна да напише и в 2 часа да приключат, ние преди 5 не можем да я вземем. Принуждавам се да казвам: Другия път кажи на госпожата, че мама е казала да си пишеш домашната сама и без да преписваш!. Какъв авторитет ще има такъв учител и на какво ще научи децата? Истината е, че учителството се превърна в бизнес. Разбира се, че има и свестни учители, но за съжаление, покрай сухото гори и суровото. Докато се разрешава на практикуващи учители да дават частни уроци и докато заплатите им не се определят от реалното оценяване, т.е., резултатите от текущото оценяване и тези от външно да съвпадат, няма да има оправия. Образованието ще бъде все по-зле. И не ми говорете за качествено образование сега. Предполагам, че се пазят архиви. Заинтересувайте се с какъв бал се влизаше в елитните гимназии преди 20 25 години и с какъв бал се влиза сега. Този показател е напълно достатъчен.
257
0
 
11
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Факт е, че учителите преподаваха на класове не от 20, а от по 40 и повече ученика (в основното училище бяхме 42, а в техникума - 39). При все това никой не ходеше на частни уроци, освен ако не е ***. Материалът е същия (пазя си мои учебници за сравнение). Учебниците бяха все така объркани, но от една страна учителите (поне повечето) обясняваха, а не гледаха да мине часът и да ни пратят на частно, а от друга - четяхме книги и имахме богата обща култура, която ни помагаше.
256
1
 
4
 
! Отговори
неясно преди 13 години
От изследването не става ясно за каква част от учениците българският е майчин език, защото за неразбирането може да има различни причини.