Трудови договори и за Божиите наместници в България

Досега отчетата били със служебни договори от църквата
Обновена: 5 яну 2011 07:47 | 5 яну 2011 07:17,
27
Трудови договори и за Божиите наместници в България
Снимка: Булфото

Свещениците вече няма да работят извън закона, а ще минат на трудови договори.

Това ще стане факт, след като "професията" им залегне в Националната класификация на професиите и длъжностите.

По този въпрос започва да работи приоритетно Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет, за да не бъдат духовниците ни ощетени и без осигуровки, обяви пред в. "Монитор" нейният директор Емил Велинов.

"Редно е те да бъдат осигурени като всички нормални български граждани. Сега не е ясно как са защитени правата им", добави Велинов.

В момента духовниците ни се назначават със служебни църковни договори, които обаче нямат силата на трудови, нито дори на граждански.

"Промяната в документа е наложена в резултат на изискванията на Европейския съюз и е уеднаквена с тези в останалите държави от ЕС, но не е взета спецификата на православната църква, която има своите свещеници", коментират на свой ред от Светия синод.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
vlady преди 13 години
Все пак Бог е работодател като всички други и има задължение да сключи трудов договор със служителите си и да внася осигуровки.
24
0
 
2
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
Приемането на христианството няма нищо общо с измислиците на православната църква !
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ха, ха поп и свещеник да плаща данъци , та те са свикнали с едната ръка да благославят а с другата само да прибират
22
3
 
3
 
! Отговори
desync преди 13 години
За нещастие, България НЕ Е секуларна държава.Официалната религия се спонсорира от държавата, което е своего рода абсурд в 21-и век.Претендирайки че сме просветени и образовани, да вярваме в нещо твърде невероятно като сбора от старозаветни и новозаветни легенди (100% от които присвоени и преработени от други, по-стари, не по-малко измислени култове) е меко казано глупаво.Религията отдавна е загубила смисъла на космологична теория и на културо-опазващ фактор.Спрете да ни занимавате с отживелици!
21
2
 
4
 
! Отговори
аз преди 13 години
За щастие, ние сме БЪЛГАРИ благодарение на Светата Православна Църква! Всеки, който е учил история знае, че българската народност се формира след приемането на християнството и сливането на прабългари и славяни.
20
0
 
1
 
! Отговори
Христо Латинов преди 13 години
Е сега на Максим... Братя свещеници не се страхувайте да се запишите в синдиката при отец Марио Николов за да бъдат защитени вашите права. Не е вярно , че аз съм разколник и искаме със синдиката на свещениците да " захапеме " отново от баницата на Православната църква. Като църковен прокурор със синдиката ще защитаваме Вашите интереси от алчните владици, който не Ви дават заплатите. Още веднъж Ви призоваваме запишете се при отец Марио Николов, за да можем и Ние да Ви помогнем ...
19
4
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Какви трудови договори за тези безделници!? Ха, ха. Професия - свещеник!? Те живеят само на подаяния на миряните, това са най-гадните *** на обществото. После, какво? Пенсийка ли ще получават тези пройдохи!? Тц, тц, тц.
18
0
 
2
 
! Отговори
лукавия преди 13 години
свещениците да вадят ракията от расото и да черпят
17
1
 
5
 
! Отговори
Shark преди 13 години
С кого ще ги сключват тея договори?? С господ ли.....!!
16
2
 
7
 
! Отговори
Калин преди 13 години
това правителство съвсем е изтрещяло... какви трудови договори.... голяма част от свещениците са в Пенсионна възраст!! Тотю социалният .. дивак да връща парите .. Митрева ... какво е прогнозирала и анализирала в НОИ толкова десетилетия .. къде са парите на хората? те си вземат .. заплати.. бонуси.. отпуски.. отгоре .. Гнусни типове.. само се чудят от къде .. да ВЛАЧАТ!!
15
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За щастие ние сме българи не благодарение на църквата, а въпреки нея!
14
0
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 13 години
Осведомения, осигуровките са за сметка на църквата, а не на държавния бюджет, респективно на НОИ. Те не са държавни служители. Виж в Гърция е така!!
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Blagodarete na Svetata ni Zarkva,che vse oste ste balgari.
12
1
 
7
 
! Отговори
Петър Николов преди 13 години
За ваше сведение, БПЦ практикува изповед непрекъснато. Поинтересувайте се какъв е редът! Има книжки за подготовка за изповед. Потърсете добър духовник (макар и трудно, се намират такива) и ще видите, че има изповед.
11
1
 
7
 
! Отговори
Петър Николов преди 13 години
молитви. Виждал съм и какво е положението в районното управление - пълна мизерия. И там сума хора вършат работата си, въпреки системата и помията, изливана върху тях. Хайде всеки да започне да си върши работата и да спре да плюе!
10
2
 
9
 
! Отговори
Петър Николов преди 13 години
Драги хора! Стига сте плюли Църквата, а се поинтересувайте от проблемите й и вземете участие в решението им, като всяко друго нещо в държавата ни. Плюем лекарите, съдиите, полицаите, свещениците, всички институции. Искаме реформи, а сами не се реформираме. Бях в Пирогов няколко дена и видях какъв подвиг извършват куп лекари, сестри и санитарки с мизерни заплати. Познавам сума свещеници, които със заплата около 250 лв. едвам издържат и нямат друг избор, освен да взимат от хората, когато им четат
9
4
 
3
 
! Отговори
християнка преди 13 години
Към 2: За съжаление БПЦ отдавна не практикува изповед. Така че няма какво да ви донася.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Безбожна ***! В това превърнаха *** българския народ! Но и ние сме си виновни, а всяка вина има цена...
7
0
 
9
 
! Отговори
asdasdwe преди 13 години
Може да не постъпват от тях пари в хазната/макар че им се плащат осигурвовки и др/, но не точат държавата и не искат пари от нея като такава, защото храмовете, плочките около тях и тока се заплаща единствено от храма ! не като НОЙ, РИОКОЗ и др държавата да им отпуска пари
6
7
 
6
 
! Отговори
Цвети преди 13 години
Поредния майтап! Те са си държава в държавата. Ако в магазин не ви издадат касова бележка - леле мале..... А я някой да каже - като ви продадат свещичка или нещо друго в църква, да са ви издавали касов бон?