Трудови договори и за Божиите наместници в България

Досега отчетата били със служебни договори от църквата
Обновена: 5 яну 2011 07:47 | 5 яну 2011 07:17,
27
Трудови договори и за Божиите наместници в България
Снимка: Булфото

Свещениците вече няма да работят извън закона, а ще минат на трудови договори.

Това ще стане факт, след като "професията" им залегне в Националната класификация на професиите и длъжностите.

По този въпрос започва да работи приоритетно Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет, за да не бъдат духовниците ни ощетени и без осигуровки, обяви пред в. "Монитор" нейният директор Емил Велинов.

"Редно е те да бъдат осигурени като всички нормални български граждани. Сега не е ясно как са защитени правата им", добави Велинов.

В момента духовниците ни се назначават със служебни църковни договори, които обаче нямат силата на трудови, нито дори на граждански.

"Промяната в документа е наложена в резултат на изискванията на Европейския съюз и е уеднаквена с тези в останалите държави от ЕС, но не е взета спецификата на православната църква, която има своите свещеници", коментират на свой ред от Светия синод.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А така - всеки поп с касов апарат. Че и там голямо количество пари отиват без и стотинка да влиза в хазната. И за проститутките по един касов апарат, че пари за магистрали трябват ...
4
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По добре да останат така как то са със служебни договори,иначе при трудови договори ще получават заплати и ще се осигуряват за сметка на данъкоплатците,нямам никакво желание парите ми да отиват при тези дебели мазни брадати *** с кръстове на врата.
3
7
 
11
 
! Отговори
Православен преди 13 години
Всички в БПЦ са хора на ДС.Или поне тези, които са на важни длъжности.Имат си чинове.Продали са отдавна Христос за тридесет сребърника.И продължават да лъжат народа, че уж вярват в Бога.Продават изповед, освещаване, четене на молитва (симония).Икуменисти са. Масони. Комунисти. Антихристи.Някой покая ли се?Поиска ли прошка?Нима нямаше българският народ да му прости.
2
4
 
11
 
! Отговори
П преди 13 години
Точно така, нека имат отпуски, да бъдат повишавани или понижавани и уволнявани. Църквата да сключва договори с контрагентите си и да плаща данъци. Като ще е бизнес, нека е бизнес! Трябва да има пълна прозрачност откъде идват приходите им и къде отиват.
1
7
 
9
 
! Отговори
ДС преди 13 години
"Майор Петков, от днес освен в нашето ведомство (МВР) ще се подписвате и във ведомство, където ви зачислихме (БПЦ).Ще взимате две заплати.И да не забравяте редовно да докладвате какво съобщават на изповед миряните."