"За" паметника и "против" паметника, а между тях - полиция

Няколкостотин души сблъскаха възгледите си за историята
9 яну 2011 20:35,
667
"За" паметника и "против" паметника, а между тях - полиция
Снимка: Булфото

Няколкостотин души сблъскаха възгледите си за историята на два противопоставящи се митинга пред Паметника на Съветската армия в столицата.

Построеният през 50-те години на миналия век монумент отново се оказа в центъра на идеологически спор.

От едната страна в градинката пред паметника днес застанаха хората, които смятат, че той е символ на насилственото налагане на тоталитарен комунистически режим в България.

Те се наредиха зад плакатите на инициативния комитет „За демонтирането на паметника на Съветската армия в София”, в който участва Иво Инджев.

От другата страна, под червени знамена с лика на Че Гевара, бяха хората, които смятат, че този монумент е част от българската история и култура, затова трябва да си остане на мястото.

Още по темата

Сред организаторите на тази контра-демонстрация беше младежката организация на софийското БСП.
Между тях за всеки случай застана полиция.

Споровете за съдбата на Паметника на Съветската армия датират вече от десетилетия.

През 1993 година, доминираният тогава от СДС, Общинският съвет на София реши, че монументът трябва да бъде премахнат. По различни причини това не се случи. Сега има идея да бъде преместен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


667
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
10
 
27
 
! Отговори
ichko0o0 преди 13 години
Хубаво или лошо това е история.И в Берлин има паметник на Съветския войн ,но него събарят,Утре може да се поиска да се събори и крепоста във ВТ.Много лесно се отгазваме от миналото си, а това съвсем не е добре. Щото народ без история не е народ!!!
12
4
 
7
 
! Отговори
коце мама преди 13 години
За" паметника и "против" паметника, а между тях - полицая Бойко Борисов - златната среда. Щото тоя е като фурнаджийската лопата
11
20
 
15
 
! Отговори
ангел преди 13 години
това е абсолютен позор, това е паметник на ВРАЖЕСКА армия, влязла в земите ни като ОКУПАТОРако смятаме за нормално паметник на съветската армия да се издига в центъра на столицата ни, то значи би трябвало да смятаме за нормално и построяването на паметник на турските войници на връх Шипка. .
10
2
 
11
 
! Отговори
е преди 13 години
Ех- малко да грейне слънчицето и почваме да си правим весело! Друг път предлагам да е пред парламента или?
9
7
 
13
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 13 години
До анонимните идиотчета,еничари на антибългарските кукловоди!На 01.03.1941г. във Виена Б.Филов подписва присъединяването на България към Тристанният пакт-съюзник на хитлеристка Германия,фашистка Италия и императорска Япония!В резултат на Парижките мирни диговори България като сателит на пакта са наложени репарации за 3млр.д.Добре че Югославия под натиск на Сталин се отказа от тях.АГърция искаше граница почти до Пловдив!Това е историческата истина.Всичкото друго е антибългарскка манипулация!
8
9
 
22
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 13 години
Защо не съберат такива паметници от цялата страна на едно място като своеобразен музей на комунистическия период от историята ни? Гледах че в Полша или Чехия така са направили с паметници на Ленин, Сталин и прочие соц-икони. Този паметник не стои добре насред столицата, но според мен не трябва да се руши. Това е част от историята , макар и безславна част, като турското робство например.
7
15
 
24
 
! Отговори
88 преди 13 години
Добре значи може някви млади леви *** да си развяват петолъчките и Че Геварата , а националистите и патриотите се гонят??? Що за държава
6
26
 
30
 
! Отговори
Историк преди 13 години
Бях на митинга за събаряне на паметника.Паметникът е символ на окупаторска армия, която ни обявава война, окупира ни и съдейства за установяването на безбожния комунистически режим. Не може да има паметник на съветската армия в България, тук няма един загинал съветски войни. Плюс това комунистическото българско правителство дава около 75 млрд за издръжката на съветската окупационна армия на наша територия до 1947 г.Русия, която ни освободи, не е СССР. Комунистите убиха цар Николай!
5
23
 
41
 
! Отговори
Водния преди 13 години
Простотията в Чалгария няма край ! В Германия има многобройни съветски паметници , и паметници на Мусолини ! Това е част от историята бе чалгари !! Най позорното е че същите тия дето ревът срещу съветските паметници .. се кланяха на тея американски летци на паметника им .. издигнат в чест на това че са бомбардирали България и след това са се разбили! Бомбардирали са София !
4
18
 
23
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Че е част от историята - факт, но тази история е много кървава и унизителна за България - да остане - като паметник на робството ни и да не се забравя за да не се повтаря, но не му е мястото там !
3
16
 
18
 
! Отговори
Юберменш преди 13 години
Ченгета, комунисти и религиозни "демократични" Ентелектуалници. От цялата сцена паметникът ми е най-симпатичен.
2
23
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо полицията не е разгонила младите комунисти? Сборището им не е било разрешено.
1
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не възгледите си за историята, а възгледите си за това дали да сме независима държава или 16-та република.