ГЕРБ ще чисти езика от чуждици. Гардероб и компютър - остават

Депутатът Емил Караниколов обмисля закон за чистотата му
Обновена: 12 яну 2011 08:53 | 12 яну 2011 07:42,
368
ГЕРБ ще чисти езика от чуждици. Гардероб и компютър - остават
Снимка: Булфото

Казанлъшкият депутат от ГЕРБ Емил Караниколов замисля Закон за чистотата на българския език. Намерението му е до май проектът да влезе в пленарната зала

“Засега е само идея, но съм говорил с филолози и педагози и всички ме подкрепят. Искам да изчистим българския език от излишните чуждици, за които има хубави български думи и които го правят тромав и безсмислен, а за мнозина - и неразбираем”, обясни идеята си депутатът пред „24 часа”

Като начало обаче целта му била да изчисти от неразбираемите думи учебниците.

“Няма да стигам до крайности като Иван Богоров с неговата "драсни-пални клечица" вместо кибрит, но защо да казваме алиенация, когато имаме думата отчуждение, а вместо визия можем да кажем образ", аргументира се Караниколов.

Думи като автомобил, гардероб или компютър обаче щели да си останат.

За младите пък смята, че е по-добре да пишат на кирилица и когато са зад компютъра.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


368
Още по темата: български езикчуждици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
2
 
11
 
! Отговори
Петкова преди 13 години
Много хора бъркат чуждиците със заемките. Думи, за които няма български аналог, са заемки и няма нищо лошо в тях. Все пак радио, щепсел, фасунга, компютър, клавиатура и принтер са такива думи. Примерът с "алиенация" е много точна илюстрация на чуждиците, и те наистина трябва да се се избягват, но чак пък чрез закон... Моето впечатление е, че много хора използват чуждици по две причини - беден речник и желание да се направят на по-образовани или по-ерудирани. Отчуждение, пфу! Алиенация е друго :)
275
1
 
5
 
! Отговори
чудесно преди 13 години
Е като нямаш какво умно да кажеш си трай! диалект е различно от чуждица... И между другото пред думи, които не започват със "с" или "з" се пише с, а не със ...
274
2
 
4
 
! Отговори
horus преди 13 години
Знаеш ли някой, тези думи които си ги дал са поредния пример за националния ни нихилизъм и простотия. Аз да си призная не ги знам и ето ти поредното доказателство че като народ "много знаеме" чужди езици и си умираме да подражаваме и да се правим на такива каквито не сме. Знаем много за чуждите държави и народи а не познаваме своя собствен ! И още - ако си мислиш че така ще ни уважават повече - Много груба грешка - ТОЧНО ОБРАТНОТО - Излагаме се тотално като нация пред чужденците
273
3
 
7
 
! Отговори
Да преди 13 години
Да, ГЕРБ ще изчисти езика от чуждици!! Ще бъдат въведени думите-ШМЕНТИ КАПЕЛИ,МАТРИЯЛ И КОНГРУЧУЛЕЙШЪН Борис оff
272
3
 
3
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: horusА как ще научиш със нов закон баба си Пена от Криводол да не използва думи като "оточка", "маки", "зайтре" и "кукуляшка"?
271
3
 
5
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: чудесноВ този ред на мисли, и мен страшно много ме дразнят тези думи. Особено когато се използват погрешно - "силиконова долина" вместо "силициева долина" е фрапиращ пример!!! Освен това, ужасно ме дразни звукоподражателното "паунди" вместо "британски лири". Ако е за въпрос, самите англичани казват на валутата си "quid". Какво ще стане ако аз реша да се направя на умен и модерен и кажа - купих си едно яке за 50 куида? Ми ще ме питат - това от Намибия ли си го купи?
270
3
 
7
 
! Отговори
horus преди 13 години
До 274 - Значи според теб националния ти език е "динозавърско мислене" ?! Ама че ***, само не ми казвай че си и фуражка ! Едно ще ти кажа, езика на един народ е неговото огледало, неговата гордост и самоидентичност. Аз съм твърдо За подобен закон. Омръзна ми да слушам простотии като "уикенд", "дестинация", "килър" и други простотии. Аз живея в България и искам да говоря на български ! Като си толкова за англото - марш в САЩ, *** такава! Такъв закон трябваше да има още мнооого отдавна
269
1
 
4
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: чудесноСъгласен съм, така е. Но точно заради това смятам че един такъв закон е ненужен и ми звучи като поредния смешен напън на правителството да покаже че върши нещо.Медиите трябва да бъдат регулирани и то доста. Те са един от главните източници на подобни паразитни думи. Но със закон това няма как да стане - всъщност нямаме ли си вече закон за медиите? Не може ли там нещо да се промени, та цял нов закон за езика да измисляме?
268
2
 
4
 
! Отговори
чудесно преди 13 години
И сега като ни показваш, колко си необразован и се опитваш да ни обиждаш по - добре ли се чувстваш? Много ги е страх разни хора от българите, да не би да вземем да се осузнаем и обединим, ей! Ама недейте, ние винаги сме взимали само своето, не сме страдали от грандоманщина ... е, вярно, че все се е налагало да ни се плащат данъци, ама... и че сме повлияли културата на всите съседи ... :)
267
1
 
10
 
! Отговори
ха ха преди 13 години
А как ще се запази изразът на Бог Бойко "ШМЕНТИ КАПЕЛИ"?
266
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аман от депутати с динозавърско мислене. Глобализацията върви като валяк и вероятно след 300 години ще се говори на един език в целия свят. А такива спирачи като Емил Караниколов ще оставят по едно мазно петно върху асфалта на пътя по който е тръгнало човечеството.
265
3
 
5
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: mlnИстината както винаги е много простичка. Образование и висока култура. Като се започне от правописа на Марин Дринов, и се стигне до сегашните училища в които учителите ходят за да си оправдаят заплатите а не да научат децата на нещо. Не смятам че всички учители са такива, но ако имахме истинска и качествена образователна система, сега децата нямаше да пишат на латиница.
264
3
 
5
 
! Отговори
ka преди 13 години
V ISPANIA SKORO SA PRIELI ZAKON ZA ZAPZVANE NA EZIKA OT CHUZHDI DUMI,A SASHTO TAKA I ZA ISPISVANETO NA VECHE SASHTESTVUVASHTITE DA BADE PO ISPANSKITE IZISKVANIA----SEXY OT ANGLIISKI STAVA SEXI,KOMPUTAR----ORDENADOR,FILM--PELICULA I MNOGO DRUGI
263
7
 
7
 
! Отговори
az sum преди 13 години
в кой век живеете? Има ли език без чуждици? В Англия като отиде човек и веднага си разваля английския.Факт.Глобализацията има основна заслуга за това.За какво изобщо говорите?
262
2
 
4
 
! Отговори
Просяци и Лузъри преди 13 години
Изберете сами :Индексът на потребителските цени за декември 2010 г. спрямо ноември 2010 г. е 100.4%, т.е. месечната инфлация е 0.4%. Това показват данните на Националния статистически институт, цитирани от money.bg.Годишната инфлация за декември 2010 г. спрямо декември 2009 г. е 4.5%. Това е два пъти повече от очакванията на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, който прогнозираше индексът на потребителските цени да нарасне между 2.1 и 2.2%. Върху такaва прогноза стъпи и бюджетъ
261
3
 
9
 
! Отговори
чудесно преди 13 години
Защо да ги забранява? Те са богатството на езика ни. Просто е крайно време да се регулира изказа на медиите и пресата, там е безобразие и от там навлизат чуждиците. Никой няма да маха гардероб, защото е вече дълбоко навлязла в употреба дума. Тук иде реч за абсурди като "презентирам".
260
1
 
7
 
! Отговори
Тишо преди 13 години
Според мен не става въпрос да махаме всички чуждици, а само тези, за които има адекватна българска дума. Като примера в статията - алиенация <-> отчуждение. Аз също адски много се дразня особено когато в медиите налагат чуждици, за да звучат по интересно предполагам. Например "екзит пол". Толкова ли няма български израз за това?
259
1
 
7
 
! Отговори
mln преди 13 години
Колкото и да е добра идеята да не се прекалява с чуждици, да не забравяме, че езикът е динамична система, която се саморегулира - т.е. такава намеса ми се вижда по-скоро безсмислена. Как със закон ще направиш това? Невъзможна мисия... Както и няма как да накараш по-младите /да не кажа - по-малките/ да пишат на кирилица. Много се дразня от латиницата, но не виждам как ще принудиш някого да не я ползва.
258
1
 
9
 
! Отговори
краен преди 13 години
В живота ни бавно ,но сигурно всичко се променя.Е,как да искаме само езика ни да е непокътнат? Не живеем изолирано от други народи.Как ще говорим и пишем е важно,но как живеем е по-важно.Всъщност са неразривно свързани.
257
1
 
8
 
! Отговори
някой преди 13 години
Много ми е чудно как министърът ще забрани диалектите в България, много от тях почти неразбираеми за нас, като трънския.