ГЕРБ ще чисти езика от чуждици. Гардероб и компютър - остават

Депутатът Емил Караниколов обмисля закон за чистотата му
Обновена: 12 яну 2011 08:53 | 12 яну 2011 07:42,
368
ГЕРБ ще чисти езика от чуждици. Гардероб и компютър - остават
Снимка: Булфото

Казанлъшкият депутат от ГЕРБ Емил Караниколов замисля Закон за чистотата на българския език. Намерението му е до май проектът да влезе в пленарната зала

“Засега е само идея, но съм говорил с филолози и педагози и всички ме подкрепят. Искам да изчистим българския език от излишните чуждици, за които има хубави български думи и които го правят тромав и безсмислен, а за мнозина - и неразбираем”, обясни идеята си депутатът пред „24 часа”

Като начало обаче целта му била да изчисти от неразбираемите думи учебниците.

“Няма да стигам до крайности като Иван Богоров с неговата "драсни-пални клечица" вместо кибрит, но защо да казваме алиенация, когато имаме думата отчуждение, а вместо визия можем да кажем образ", аргументира се Караниколов.

Думи като автомобил, гардероб или компютър обаче щели да си останат.

За младите пък смята, че е по-добре да пишат на кирилица и когато са зад компютъра.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


368
Още по темата: български езикчуждици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
2
 
14
 
! Отговори
Проф. Балан преди 13 години
Кире, няма лошо човек да излезе навън, свят да види, нови неща да научи. Но поне пиши на кирилица бе, мама му... Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с *** по стена - чете се, но не е приятно...
295
2
 
9
 
! Отговори
8-ия ден - добавка преди 13 години
Какъв е произхода на думата кибрит ?Има различни версии:1.арабски думи, като кибрит, чорап, чаршаф. Доста от тези думи са персийски -от персийския са влезли в турския, оттам - при нас. /масраф, рушвет, калем, панталон, чорба и др. Чай също е чай на персийски.2.Стоян Михайловски предложил НЕМСКАТА дума кибрит да се замени с типично нашенското драсни-пали клечица/според член-кореспондентът в Института за български език към БАН Емилия Пернишка /3.Според казанлъшкият депутат от ГЕРБ Емил Караниколов Иван Богоров предлага замяната на килритс "драсни-пални клечица" .4. Балан/ Александър Стоянов Теодоров/ е автор на драсни-пали клечица/, според много други източници /%. Има твърдения, че кибрит е от френски произход но аз не го признавам просто няма основание, на френски кибрит е алюметАко има някой знаещ във форума - да даде ТОЧЕН отговор, че много са предположенията...
294
6
 
3
 
! Отговори
Kiro преди 13 години
Hora, ne se luzete s chuzdici i bez tiah skoro niama da se opravim ami vizte izlezte malko navan kakto az napravih, uchish novi neshta, ezik pripechelvash malko parichki. Anglia ili Shtatite niama znachenie bez angliiski ezik nikoi nishto nemoze da pravi. az na vremete zaminah s tia: traveller.bg tochni sa mnogo.
293
1
 
15
 
! Отговори
От проф. Балан... преди 13 години
През 1916 г. проф. Александър Балан прочел във вестниците, че е уволнен от СУ Св. Кл. Охридски. Изпълнен с възмущение, той изпратил писмо до министъра на просветата.Господин Министре,В душесмут окосъзрех вещилище във вестопродавниците всекидневни, че е сторена изпъдица на самоличността ми от Вашето просветилище народно, поради негодие старешко. Това вля злимогорчило в душепокоя ми и ме подтикна към устопсувни матерни мръснословия. Защото ако ме окосъзрете ще заключите, че съм душесвеж, сърцемлад и в прекалено якотелесие. Никакво коленослабие и кръстонемощни поличби не са ме споходили. Храноглътните ми желания са като у новобрачни. Гълталището ми, коремието ми и продължаващите ги телесни добавки са в изправност. Сърцетупът ми е нормален, кръвопластът е естествен, а любощенски подсети непрестанни. При това младосърдие и якотелесие бива ли да ме подвергвате на изпъдица. С настоящето си буквописание Ви моля да не ме изпращате в пенсионно пустовремие, а и в бъднодневие да ме оставите на трудотворна занимавка.Последна доплънка:Виж, ако става реч за проф. Влахов, той, макар че е в ергенски самолипс, изпадна в кръстонемощие и комай е в пълен угас на любощенските подсети. Ето защо неговата изпъдица е по-належаща.Подпис: Ал. Балан
292
4
 
8
 
! Отговори
Европа преди 13 години
Ако заговориш на някой в Англия за Британски лири ще има да се чуди часове за какво става дума.Виж quid може да те разбере но е уличнo и просташко. Официалната валута на UK е Британски паунд-British pound.
291
3
 
3
 
! Отговори
TR преди 13 години
E VMESTO NA NA KOGO SI NA CHIST BALGARSKI E NA KUTRO SI :))))))))))
290
3
 
3
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Уважаеми,туй "оточка, кукуляшка " що чини?Па *** нещо май е свързано с грамофон?
289
3
 
3
 
! Отговори
_ преди 13 години
Английският щото е цъфнал и вързал откъм чистота с изобилието от френски думи.
288
1
 
4
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Ех,младини...Га бехме в Борисов дървесад не ни се пееше,не ни се смееше,най ни се блееше:-)))
287
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Съвсем скоро се прие управител на магазин да се казва "супервайзър" (официалното име за статистиката, доколкото разбрах). Мен лично направо ми вади очите подобно чудо написано на български... И да беше само това!
286
1
 
8
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
"драсни-пални клечица" вместо кибритне е на Иван Богоров, а е на Балан - Александър Стоянов Теодоров-Балан - български езиковед, литературен историк и библиограф, академик на БАН, основно място в научните му занимания са изследванията, посветени на граматическия строеж на българския език,борбата с чуждиците, обогатяването на езика с народни думи и др.
285
3
 
3
 
! Отговори
horus преди 13 години
Наскоро бях чел "История на България" само издателство на Кембридж. И точно там се споменаваше за езика ни и то точно по този въпрос, че речта ни е пълна с чуждици. Само за информация - тона беше доста презрителен !
284
2
 
8
 
! Отговори
чудесно преди 13 години
Да споделя тук, как действат такива закони в другите страни, където ги има. контролира се единствено езика на телевизиите и пресата. От там идват основно проблемите и при нас, плюс не добрите преводи на научни статии, където покрай термините навлизат и ненужни частици, от там навлизат в масовата реч, защото постепенно се налагат от тв - водещите примерно. за това съм за такъв закон.
283
5
 
5
 
! Отговори
за чиста реч преди 13 години
....Караниколов , това "чисто" име ли е ???кара - черенГ-н Караниколов, започнете чистката от името "Караниколов" - "Чернониколов"...Иначе, майтапа настрана - приветствам идеята, но дали не е късничко ????
282
4
 
5
 
! Отговори
Да де преди 13 години
Към тези думи които си споменал със сигурност ще бъдат въведени за масова употреба и думите: кът (като), сиреч (тоест), у Шенген ( в Шенген), както и израза - ти дън'си много убав ( ти да не си много хубав). Ще станат задължителни и всички думи от речника на Ваньо Танов, доброто тук е, че те не са повече от 14. Наскоро стана ясно, че британският парламент е решил да преиначи три-четири думи в анкглийският език и те да бъдат произнасяни по начина по който ги произнася женерал Мутраков.
281
2
 
3
 
! Отговори
чудесно преди 13 години
Сега те разбирам :)
280
3
 
10
 
! Отговори
horus преди 13 години
Само да попитам чуждопоклонниците: Какво им е лошото на думи като оточка, кукуляшка и други подобни - да диалект са, но са нещо българско, наше, оригинално - ама са прости, щото са български, нали !! Криворазбрата цивилизация в нов вариант. Ами да ви кажа, *** такива и перфектно да научите английския и френския, нито в англичани нито във французи няма да се превърнете !
279
3
 
4
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: чудесноНе си ме разбрал правилно. Това ми беше коментар по повод фразата на министър Караниколов, че трябвало да се въведе такъв закон за българския език, че дори баба Пена от Бусманци да го разбира. Което няма как да стане - със закон. Много диалектни думи са неразбираеми за голяма част от българите.Но явно не си ме разбрал, защото аз прочетох тази информация от друг сайт - тук не я пише наистина.
278
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 275 : "А как ще се запази изразът на Бог Бойко "ШМЕНТИ КАПЕЛИ" Много просто, в раздела "ПОЛИТИЧЕСКИ АРХАИЗМИ". Там трябва да отидат и "лош мат'риял" , както и "*** народ"... Такива "ценни" словосъчетания не трябва да бъдат загубени за поколенията ... :)))
277
2
 
5
 
! Отговори
чудесно преди 13 години
Адски си прав! Научих го от личен опит. Когато застанеш пред чужденците с гордо вдигната глава и не им позволиш да се подиграват и да ти обясняват, колко си ***, щото си от източна европа и то българин, веднага се засрамват, извиняват се и отношението им се променя. когато покажеш уважение към себе си и те те уважават