Съседи между "Македония е българска" и "Бугари – татари"

Долавя се сянката и на агенти в отношенията София - Скопие
Обновена: 2 фев 2011 18:48 | 2 фев 2011 18:47,
249
Съседи между "Македония е българска" и "Бугари – татари"
Снимка: Dnes.bg

В медиите у нас по темата за македоно-българските отношения език на омразата няма в юридически смисъл, но език, който създава напрежение, изглежда има. 

Това подчерта медийният експерт Александър Кашъмов при представянето в София на специализираното изследване "Слово на омразата в медиите на България и Македония: прояви, фактори, решения  (и в двете страни)".

Изследването на речта на омразата включва наблюдение на 18 български и 14 македонски медии в периода юли – август 2010.

При обсъждане на въпроса за македоно-българските отношения в централните печатни и електронни медии в Скопие има скрити предубеждения. Подобни предубеждения са отразени в излишно и прекомерно покритие на радикални български националисти, без да се даде необходимата допълнителна информация за тези политици, заключават от своя страна македонските медийни експерти Йосиф Курчиев и Елена Михайлова.

За изследвания период (юли – август 2010) журналистическите материали в македонските медии, посветени на България, са свързани най-вече с "инцидента" с транспарант на ВМРО-БНД с лозунг "Македония е българска".

Според Анастас Вангели от Центъра за изследване и създаване на политики (Скопие) тревожна тенденция са Facebook групи от типа на "Македония е българска" и "Бугари – татари".

По време на дискусията директорът на Фондация "Промедиа" Петко Георгиев посочи, че в някои случаи представители на тайните служби играят ролята на подстрекатели на конфликти.

Става въпрос за повече служби – не са само българските и македонските, добави Газменд Айдини, изпълнителен директор на Центъра за развитие на медии (Скопие).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе тоше я вие елате по малки сте
233
0
 
5
 
! Отговори
Македонски Българин преди 12 години
Няма държава Македония. Това е все едно шопите да си направят държава "Шопландия". Ясно е, че един ден Македония ще бъде завзета от албанците, но въпросът е, дали ще България ще позволи? Много ще е жалко, ако тия албанци ни отнемат тази малка но богата територия...
232
0
 
2
 
! Отговори
Иво преди 12 години
...значи нищо не знаеш в крайна сметка !
231
10
 
1
 
! Отговори
Тоше преди 13 години
Нема нешто такова като бугарска държава, вие сите сте македонци, буграски народ нема, елате присъединете се към нас, ше станем силна държава
230
9
 
0
 
! Отговори
простия преди 13 години
Територията Македония е българска, но малко българи живеят там повечето са смесени албанци сърби и т.н.
229
0
 
4
 
! Отговори
До 239 преди 13 години
Да даже и Аце е говорил славянски и е писъл на кирилица. :)))))))))
228
1
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 13 години
Както вървят нещата до 20-30 години въпроса с Македония ще е напълно разрешен. Албанците ще са 80-90% от населението там и най-вероятно вече ще са направили Велика Албания от сегашните Албания, Косово и Македония, освен ако мафиотските кланове управляващи албанците не се изпокарат. За българите в Македония /македонците/ ще има голям избор - да останат в макодения под властта на албанците или както от векове става - да се преселят при останалите българи в България, ако България все още я има.
227
12
 
3
 
! Отговори
18 1 81 преди 13 години
Според мен Македонците са нацията от която са произлезли днешните българи. Много преди Аспаруховите българи в тия земи са живеели македонците и са говорели славяномакедонския език. С време византийците и турците започнали да ги наричат българи защото тия земи ги взели от прабългарите и така тукашните хора мислят че са българи.
226
1
 
18
 
! Отговори
black sea преди 13 години
Коментарите на фиромците в 90 % са от болни хора. Каквиа омраза, какъв език срещу българите. Един пък ще освобождава с пушка Гръцка и Българска Македония. Не, тези са напълно луди. Разбрахме, че кумирът им е Сърбия.Една бедна държавица без излаз на море имала късмет на времето да се нареди на страната на победителите в двете световни войни.Европа гледа и малкото което им даде ще им го отнеме. Как - както стана 1940 г. с разделянето на Добруджа и размяна на населението.
225
0
 
11
 
! Отговори
morski преди 13 години
Шо е " маке " все е унак , за *** да го трампиш все си на кирия !
224
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
македонските управници са хора с огромен комплекс за малоценност, изразен в свърхекспониране на положителните черти на една малка етническа групичка, никому неизвестна в световен мащаб, колкото и молко да са те, за съжаление. това продължава от началота на тяхната история - от преди няколко години. мъничка държавичка с мъничка историйка и с мънички по отношение на национален идентитед представи на мънички по съзнание хорица.
223
0
 
24
 
! Отговори
Александър Йорданов преди 13 години
Че Македония е Българска е безспорен факт, към който центровете за изследване на демокрацията нямат никакво отношение. Колкото до омразата и провокациите, то от Българска страна броим една проява на ВМРО, а от Македонска десетки, само за последната година от присвояването на българска история до присвояването на национален идентитед. Последните прояви са агитациите в Пиринския край, българите да се идентифицират като македонци при преброяването. Какво казва по този повод ЦИД Скопие?!
222
0
 
5
 
! Отговори
Vlado преди 13 години
do 221Bravo Lubkoo, i az mislq taka :) Sveta e kru4ma - neka sednem na ednam masa
221
0
 
7
 
! Отговори
do Radyo Skopje преди 13 години
Dobro ytro byrmadzistanski mastiii ot skoplandia
220
0
 
11
 
! Отговори
хех:) до 150 преди 13 години
Абе, пич, кой се изказва неподготвен, не знам, ама това което ти казваш е мнооооого далеч от истината. България е тук от 13 века, а в същност Българии е имало и на други места(по-рано). Не казвам, че сме най-древния народ('щото това е същото като македонските глупости), а че сме от мноооого отдавна на тоя свят. И тия други държави, за които говориш-вземи им прочети държавното управление какво е било. Пък после ми говори, че сме от 1878г. самоуправляващи се.
219
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
DOBRE PISES NO PROCHETI NESTO NE SE IZLAGAI MAKE
218
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
I TAA DARZAVA STE ZAGUBIAT
217
16
 
1
 
! Отговори
Radyo Skopje преди 13 години
Sboruva radjo Skopje za vulgarite ot bugaro-tatarskijot anklav
216
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Българските политици чувстват по близки турците отколкото македонците...Ходят често да им сапунисват задниците в Турция, еле Бойко, еле Сидеров.Всички са ***!!!
215
1
 
22
 
! Отговори
Истината преди 13 години
Кой македонец си взима БГ-паспорт? Този който е разбрал, че с Македония е свършено.