Съседи между "Македония е българска" и "Бугари – татари"

Долавя се сянката и на агенти в отношенията София - Скопие
Обновена: 2 фев 2011 18:48 | 2 фев 2011 18:47,
249
Съседи между "Македония е българска" и "Бугари – татари"
Снимка: Dnes.bg

В медиите у нас по темата за македоно-българските отношения език на омразата няма в юридически смисъл, но език, който създава напрежение, изглежда има. 

Това подчерта медийният експерт Александър Кашъмов при представянето в София на специализираното изследване "Слово на омразата в медиите на България и Македония: прояви, фактори, решения  (и в двете страни)".

Изследването на речта на омразата включва наблюдение на 18 български и 14 македонски медии в периода юли – август 2010.

При обсъждане на въпроса за македоно-българските отношения в централните печатни и електронни медии в Скопие има скрити предубеждения. Подобни предубеждения са отразени в излишно и прекомерно покритие на радикални български националисти, без да се даде необходимата допълнителна информация за тези политици, заключават от своя страна македонските медийни експерти Йосиф Курчиев и Елена Михайлова.

За изследвания период (юли – август 2010) журналистическите материали в македонските медии, посветени на България, са свързани най-вече с "инцидента" с транспарант на ВМРО-БНД с лозунг "Македония е българска".

Според Анастас Вангели от Центъра за изследване и създаване на политики (Скопие) тревожна тенденция са Facebook групи от типа на "Македония е българска" и "Бугари – татари".

По време на дискусията директорът на Фондация "Промедиа" Петко Георгиев посочи, че в някои случаи представители на тайните служби играят ролята на подстрекатели на конфликти.

Става въпрос за повече служби – не са само българските и македонските, добави Газменд Айдини, изпълнителен директор на Центъра за развитие на медии (Скопие).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
6
 
6
 
! Отговори
до 177 преди 13 години
90% от българите и македонците са потомци на хора, които са живели тука още по времето на Александър Македонски. Македонците са били македонци, тракийците- тракийци и т.н. и езиците им са били почти еднакви.
173
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само някой да ми обясни (риторично казано) какви са тези медийни експерти - става особено интересно когато някой си измисля несуществуваща професионална квалифия, за да осигури присъствието си в медийното пространство.
172
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
България е измислена от руските политици, но добре, че сме се държали заедно, та не са успели да си довършат замисъла - да ни вкарат в Руската империя като губерния. Играта им и сега е същата - да ни разцепят на Изток и Запад и да се наместят в Източна България. Не трябва да се делим и да се обиждаме и да ги улесняваме в мръсните им игри.
171
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И българи, и македонци ручаме жабетата - за кефа на общите ни врагове.
170
3
 
10
 
! Отговори
до № 171 преди 13 години
Ти *** ли си или се е**ваш с нас?Наистина ли вярваш че днешните югозападни българи- македонците имат нещо общо с Саше Великиот?!?!Ако дори и за секунда вярваш в това значи яко са ти се разместили керемидите на горния етаж!
169
3
 
24
 
! Отговори
фани ме за ... преди 13 години
Да спориш с македонско *** си е по същество безмислена и загубена робота -той ти бика че на знамето на въстаниците пишело -СЛОБОДА ИЛИ СМРТ -като и за слепия е видно че пише -СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ !!За лъжците и крадците на история които са станали за смях пред света с глупостите си -трябва да се отнасяма като към душевно болни по рождение -със снизходителност и сдържана погнуса!!!!!!!!!!
168
3
 
10
 
! Отговори
Авитохол преди 13 години
И на Алба Булгарика управителят е бил Бори Таркан.А маджарите са казвали за нас- Българското високомерно сърце свикнало да заповядва (Bulgarico corde superbe ....).Мда, такива ми ти работи....
167
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 165 - Ало, претендиращият за БЪЛГАРИН. Научи се първо да пишеш на БЪЛГАРСКИ и грамотно. В две изречения имаш пет грешки.
166
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
славят некакъв античен *** живял преди 2300г. с който имат толкова общо, колкото ескимосите с австралийските аборигени!!!!!!! -------------- А според тебе с кого имат общо ако не с него?
165
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нема по сладко от това да се бориш и да умреш за Свободата на своята Родина Македония и Македонския народ. Да даде Господ, що по-скоро да се развее Македонскиот байрак на Пирин планина, и ние Македонците преку вооружено востание против бугарскиот окупатор да извоюваме нашата Свобода.
164
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Поговорки в този смисъл има почти всеки народ.Не пиши глупости.На румънски е- ниската трева вятър не я свива, в китайския беше нещо в смисъл че най високият бамбук го кърши вятъра и тн.
163
5
 
16
 
! Отговори
sofeto преди 13 години
През 1976-77g. чрез българската фирма "Агромашинкомплект" строехме оранжерия във Валандово. Като шеф на електрото монтирвах и връзвах ел.таблата като частите бяха само белгийски и холандски (за времето най доброто). Пред един пуск едно реле беше дефектирало и трябвяше да го търся по цялята схема в таблото. От македонска страна ми бяха дали едно момче завършило ел. техникум в Скопие за помощник а след гаранцията да поеме подръжката. Та този същият след като ме гледа известно време наведен над схемата дойде и da ме отвори:-Шефе яс да ти кажам сега защо тоа (таблото) не ради! Види tea кабели како са навъртени (на зиг заг), e зато струята (тока), неможе да иде добро. Две години сам работил там, по *** но арoгантни хора в живота си не съм срещал !!!
162
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Яакай малко сега, българи ли сме или татари. Абе вие чувате ли се бе ? :)
161
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нациите са се създали през Възраждането от различни близки етноси. Българската нация се е създавала през 19-ти век втората половина, преди това е било само мешавица от етноси - християнска рая.
160
3
 
14
 
! Отговори
до 159 преди 13 години
велик викаш -ама Белград се е казвал -Алба Булгарика бе ниписмено говедце!!!!!!А до колко е велик се видя като ги нагъзиха шиптърите и им късат разсипаната държавица сега парче по порче -до като нищо не остане !!! пък те нека са си велик народ -в сънищата на изтрещели тъпири като теб!!!
159
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Някой знае ли какво стана с измислената българка Спаска, как й беше името. Май нещо я скриха. Може би защото шибаният дебелак изпадна в немилост. Ха-ха.
158
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
модерна България с 200 лева заплата , какъв упадък
157
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
никой друг народ освен българският такъв няма поговорка като "Преклонена главица - сабя не я сече". Замислете се, господа великобългаристи. Тя казва много за народопсихологията.
156
2
 
5
 
! Отговори
Авитохол преди 13 години
***, айде най накрая да баннете *** 1227 че много се разсмърдя в този форум!
155
3
 
22
 
! Отговори
фани ма за ... преди 13 години
Ако има нещо което дълбоко и неистово да НЕНАВИЖДАМ И МРАЗЯ- това са македонистките *** -пияндетата от ОМО илинден ,шепата продажни *** ,които веят парцали със звездата на *** и славят некакъв античен *** живял преди 2300г. с който имат толкова общо, колкото ескимосите с австралийските аборигени!!!!!!!