Няма война срещу търговските вериги, рече министър Найденов

Обмислят минимални прагове за качество на храните
Обновена: 22 фев 2011 17:24 | 22 фев 2011 17:24,
22
Няма война срещу търговските вериги, рече министър Найденов
В момента няма дефинирана долна граница за качество на храните. Снимка: Булфото

Да бъдат въведени минимални прагове за качество на храните. За това се договориха министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и представители на големи търговски вериги на среща в министерството.

Предстои създаването на работна група, в която ще има представители на производители, преработватели, търговци и експерти от Българската агенция по безопасност на храните, които ще изготвят параметрите. Срещата бе  инициирана от министър Найденов по повод изразените опасения от производители и преработватели за натиск от страна на търговските вериги.

Към момента горната граница за качество е зададена по БДС стандартите за млечни продукти и „Стара планина” – за месните, но долна граница за качество няма дефинирана, споделиха представители на търговските вериги.

На срещата бяха коментирани, че това може да са нискобюджетни продукти, които определено са безопасни и се предлагат на пазара, но са по-нисък клас. Тези продукти определено имат дял на българския пазар, посочиха от търговските вериги. Найденов обаче допълни, че трябва да бъде гарантирано качеството им.

Още по темата

„Искаме да постигнем консенсус по веригата производител – преработвател – търговец за минимални прагове на качество на храните”, посочи министърът. Българският потребител трябва да консумира все по-качествени продукти.

Никой не е обявил война на търговските вериги, но искаме място, където да има гарантирано качество на храните, подчерта министърът.

Найденов каза, че МЗХ не може да определя цените или да казва дали има картел, но големите търговски вериги са буфер на пазара и предпазват от спекула затова тяхната роля е много важна. На срещата днес присъстваха представители на търговските вериги – „СВА”, „Фантастико”,  „Лидъл”,”Метро”,”Билла”,”ДАР” ,”345”, „Пени маркет”, „Хит”, „Кауфланд” и „Карфур”.         

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
ijwytdrnp преди 12 години
oiK0Mr <a href="jooxttitkroq/">jooxttitkroq</a>
22
0
 
0
 
! Отговори
dwcsksdinj преди 12 години
nqU2v3 , [url=gmdeynymhzij/]gmdeynymhzij[/url], [link=dqgmhoexjmdz/]dqgmhoexjmdz[/link], emgblgpuaigf/
21
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
найденов ти си ***.с всяко твое изказване даваш право на търговците да вдигат храните.те пак ни продават отровни *** но по-скъпи.оставка......
20
3
 
7
 
! Отговори
Анти Кауфланд преди 13 години
Ми забранете бонусите, входящите такси и всички допълнителни вземания които налагат веригите на доставчиците и ще видите как ще паднат цените с 20-40%.За народа - кеф, за българския производител глътка въздух а за големите акули от запад - среден пръст. И всички са доволни - най вече ние!!!
19
3
 
4
 
! Отговори
Датски селянин преди 13 години
А трябва да има война срещу търг. вериги. Клиентския бойкот е много добро оръжие. Жалко че Бг граждани не посягат към него. А и ще им хареса.
18
2
 
2
 
! Отговори
ренде преди 13 години
Мили дами и дами, моля обяснете на *** ренде, какво е това "горна граница за качество на храните" и има ли туй животно почва у нас. Изказвам предварителни благодарности за моето ограмотяване!
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бактисах все някой да се "грижи" за мен !!!... И колкото по-се грижи,толкова по-високи стават цените на същите ***,които ядяхме и преди ,но на тройни и четворни цени !!!!... АМАН от разни " грижовници " ,за здравето на народа...Самите продавачи на пазара казват : " Ха си отвори устата тоя,ха цените моментално стават други-естествено много нагоре..." !!!!
16
1
 
12
 
! Отговори
Боби преди 13 години
"Няма война срещу търговските вериги..." - естествено, защото войната е скъпо начинание. Което го има със сигурност е съглашателство за цените на стоките.
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Найденов е най-слабия министър в правителството, ако не е вярно , значи е най-корумпирания!
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя нали се пенеше по ТВ-то , че макар да нямал възможност да сваля цените, щял да пуска проверки от некви си там надзори и така да проверявали документациите и да ловели спекулата. А ся к'во стана -"Няма да воюваме, че видите ли, те веригите определяли безопасността на храните и налагали ниски цените....." Пълен въз са всички ГЕРБ!!!
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз едно нещо немога да си обясня - защо не задължат веригите примерно 10 процента от стоките да са български ? Защо трябва да ядем отровни *** от внос, докато нашето земеделие загива ???Това правителство е решило окончателно да ни затрие като нация
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Найдетон, обясни ме как се получава лиценз срещу 1000000 лв. под масата и до кота ще е така ?
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Уж се гони някакъв стандарт на ка4ество, а всъщност това си е повод за вдигане на цените. Нормалното ,което трябва да ядеме ,стана лукс !
10
2
 
12
 
! Отговори
свалям доверието си преди 13 години
ТОВА Е НАЙ-ТЪПИЯ И БЕЗОТГОВОРЕН МИНИСТЪР КОИТО СМЕ ИМАЛИ.Минимални стандарти за качество не са договорени, а и дори да бъдат договорени - няма да са задължителни ...А предложението на родните производители, задължителен процент от стоките в веригите да са български, ВЪОБщЕ НЕ СА ОБСАЖДАНИ ...Официално свалям доверието си от това правителство.Само Костов !
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Горната граница за качество??? Че ящо трябва да има ГОРНА ГРАНИЦА???Аз ако искам да произвеждам по-качествено и няма да имам право, така ли?
8
0
 
5
 
! Отговори
v преди 13 години
abe ne me interesuva imali voyna ili nyama......svalyte cenite ,zashtoo shte si zamineteeee!
7
4
 
10
 
! Отговори
Доктур иксперт преди 13 години
Много жалко ,че "Няма война срещу търговските вериги, рече министър Найденов",а би трябвало да има!Вместо да научат уличните търговци на ниски цени,веригите създават инфлацията , покрай тях местните хранителновкусови мафиоти вирят цените до непоносимост,повечето стоки от първа необходимост са 2 пъти по скъпи от Германия.Нийде по европата няма тъпо слънч. олио по 3 лв.,за 4 може да се купи зехтин.*** свинско не бива да струва повече от 4-5 лв.Смотаните краставици са 95 %вода,и 1 лев им е
6
0
 
16
 
! Отговори
56 преди 13 години
Един Господ , знае кой срещу кого води война от богатите. Само че захар 1кг. в Атина е 60-70(1.2-1.4лв) цента.Какво правите бе?Водите война срещу хората в държавата.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ne e li po pravilno KAREFUR.
4
2
 
22
 
! Отговори
Пурко преди 13 години
Какво значи "храни от нисък клас" ама били безопасни.....а да пробват в Швйцария да ги продадат!!!! Търговските вериги изнудват производителите за ниски доставни цени,изнудват ги арогантност и наглост и в крайна сметка за малко поевтино ядем ***.Г-н министър,или да предлагат храни които са храни,или да се махат от тук,без това техния бизнес е само капитал да изнасят.Междудругото аз си пазаря от кварталното магазинче,познавам собственика,свестен човек е и държи на качествто......